אישה בת 47 פנתה לרופא בשל דם בשתן ויצאה עם אבחון יוצא דופן - התברר כי ההתקן התוך רחמי מנחושת שהוחדר לגופה 10 שנים לפני כן ניקב את שלפוחית השתן וגם נוצרה אבן סביבו. 

  >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המקרה תואר לאחרונה במאמר שפורסם בכתב העת הרפואי Case Reports in Women's Health. המטופלת פנתה לרופא עם תסמינים שכללו דם בשתן, כאב בזמן הטלת שתן, כאב בזמן קיום יחסי מין וכאב בצד השמאלי של הבטן התחתונה. היא סבלה מהתסמינים הללו במשך כחודשיים. היא הופנתה לבית החולים קינג'ס קולג' בלונדון, שם בדיקות אולטרה סאונד ו-סי.טי חשפו את הסיבה לתסמינים - התקן תוך רחמי שניקב את שלפוחית השתן. בנוסף לכך, נוצרה אבן באזור הזרוע הימנית של ההתקן, בגודל של אפונה. לפי הרופאים שטיפלו באישה, מדובר בסיבוך נדיר. לדבריהם, ההתקן ככל הנראה נסחף בהדרגה מהרחם לשלפוחית השתן. 

"עבור רופאים, המקרה הזה מראה שסחיפה של התקן תוך רחמי לשלפוחית השתן, למרות שהיא נדירה, היא אפשרית ויש לשקול אותה כגורם לתסמינים במערכת השתן", ציין ד"ר ניקולס פורי-ווקר, אורולוג מנתח בבית החולים שבו טופלה האישה, בראיון ל-Live Science. "עבור הציבור, המסר העיקרי צריך להיות שהתקן תוך רחמי הוא בטוח לשימוש במרבית המקרים, אבל למרבה הצער, מעטים גורמים לסיבוכים משמעותיים", הוסיף. 

התקן תוך רחמי הוא אמצעי למניעת הריון בצורת האות T, שמוחדר לתוך חלל הרחם על ידי גינקולוג/ית. ההתקן למעשה מונע מפגש של הזרע והביצית וגם מונע השרשה של ביצית מופרית ברחם. על עוד ההתקן מותקן ברחם, ישנה הגנה מפני הריון בלתי רצוי. ברגע שההתקן מוסר האישה יכולה להיכנס להריון, כלומר לא מדובר באמצעי מניעה שהוא בלתי הפיך. ההתקן התוך רחמי יכול להישאר ברחם עד כ-10 שנים, תלוי בסוג ההתקן. 

התקן תוך רחמי (צילום: Image Point Fr, Shutterstock)
נחשב אמצעי יעיל ובטוח למניעת הריון | צילום: Image Point Fr, Shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> חיסון לקורונה: הסיבה שכואב לכם במקום ההזרקה
>> 29 מתים: המדינה שהצליחה להשתלט על הקורונה
>> הוכח: התבלין הזה עוזר לשריפת שומן בגוף

התקן תוך רחמי נחשב לאמצעי בטוח למניעת הריון וסיבוכים נחשבים נדירים, במיוחד מקרים שבהם ההתקן נודד מהרחם וחודר לשלפוחית השתן. עם זאת, זוהי לא הפעם הראשונה שמדווח על מקרה של התקן שניקב שלפוחית שתן. מקרה דומה קרה בסין ב-2017. במקרה זה, אישה נכנסה להריון למרות ההתקן ורק לאחר שהיא ילדה בניתוח קיסרי ולא הצליחו למצוא את ההתקן, גילו אותו שנים לאחר מכן בשלפוחית השתן שלה. 

למרות זאת, מדובר במקרים נדירים במיוחד שלא צריכים להלחיץ נשים או למנוע מהן להשתמש בהתקן, אם הן מעוניינות בו. במקרה הנוכחי, הרופאים השתמשו בלייזר כדי לסלק את האבן שהתפתחה בשלפוחית השתן, הסירו את ההתקן וכבר חודש לאחר מכן התסמינים כבר נעלמו.