בזמן שהתקשורת העולמית מדווחת על פעולות החילוץ שנעשות ביומיים האחרונים והעולם כולו מצפה לסוף טוב – הנערים הלכודים במערה בתאילנד עדיין נמצאים בסכנה גדולה. לפי דיווחים בתאילנד, כמות החמצן במערה ירדה באופן משמעותי והיא כעת עומדת על 15 אחוז בלבד.  

לפי המשרד לבטיחות תעסוקתית בארה"ב, האחוזים האופטימליים של חמצן באוויר הדרושים לאדם כדי לתפקד כראוי עומדים על 19.5-23.5 אחוזים. "בהתחלה חשבנו שהנערים הצעירים יוכלו להישאר בטוחים בתוך המערה במשך זמן רב, אבל הנסיבות השתנו", אמר יו-קונגקאוו, מפקד חיל הים התאילנדי. לפיכך, השגת כמות חמצן מספקת לנערים הפכה לראשונה בסדר העדיפויות שלהם.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מה קורה לגוף כשהוא לא מקבל מספיק חמצן?

כשכמות החמצן יורדת מתחת לטווח האופטימלי, הגוף מתחיל לחוות שינויים וישנו סיכון גבוה ללקות בהיפוקסיה, מצב רפואי שקורה כשהגוף לא מקבל כמות מספקת של חמצן וישנו מחסור חמור בחמצן בדם. התסמינים כוללים בין היתר כאבי ראש, עילפון, ובלבול אך מצב זה יכול גם להוביל לפגיעה בכושר הראייה, שיתוק ואף נכות.

לאחר 15 ימים שהם לכודים במערה עם כמות חמצן נמוכה מהרגיל השאלה המתבקשת היא - מה הסיכויים שהנערים ייצאו מהמערה בשלום? "הכול תלוי במכניזם של הוונטילציה באזור וכמה גדול המרחב האווירי", אמר ד"ר נורמן אדלמן, יועץ מדעי בכיר באגודת הריאה האמריקאית ל-CNN. מאחר שהנערים והמאמן שלהם לכודים שם במשך שבועות, ד"ר אדלמן משער שצריך להיות אוורור בתוך המערה במידה מסוימת, אם כי הוא הזהיר כי אין לו מידע מהשטח התומך בהשערה זו.

"הדבר הראשון שקורה לגוף כשכמות החמצן יורדת, היא שהוא מקבל אות לנשום יותר. זה לחלוטין בר השוואה לטיפוס על הר בגובה כ-10 או 12 אלף רגל, כשלחץ החמצן יורד", הסביר ד"ר אדלמן. "אז הדבר הראשון שאתם מרגישים זה שאתם צריכים לנשום יותר. אתם עלולים להרגיש קצת מסוחררים. הם עלולים לחוות קושי בהירדמות ועשויים לסבול מכאבי ראש בזמן השינה", הוא הוסיף.

עוד ב-mako בריאות:
>> הטיפ הסודי של קים יעזור לכם לירידה במשקל
>> אחת ולתמיד: כמה כוסות קפה כדאי לשתות ביום?
>> "אם יובל לא היה מגיע בזמן לבי"ח, הוא היה מת"

בעיה נוספת שהנערים עלולים להיתקל בה כתוצאה מכמות נמוכה של חמצן, היא כמות גדולה של פחמן דו חמצני, הגז שאנחנו נושפים בכל נשימה שלנו. "כשכמות הפחמן הדו חמצני עולה, זה מהווה תמריץ חזק לנשימה, אז הם יתחילו להרגיש קוצר נשימה", מסביר ד"ר אדלמן. "ייתכן שהם יחוו בלבול וסחרחורת, אבל אם זה קורה באיטיות, הם יצליחו להסתגל. כמו טיפוס על הר, הם לבסוף יתרגלו לכמות הנמוכה של חמצן, אלא אם הכמות נמוכה מדי".

אם כמות החמצן תמשיך לרדת ותהיה נמוכה באופן משמעותי, הם עלולים להיכנס לקומה. "ואם אתם מאבדים הכרה, אתם לא הולכים לשרוד הרבה זמן". נשימה של אוויר המכיל 6-10 אחוז חמצן יכולה להוביל לבחילות, הקאות, תשישות ואף אובדן הכרה. כשכמות החמצן יורדת מתחת ל-6 אחוזים, הגוף חווה עוויתות באופן מיידי, לאחר מכן מפסיקים לנשום ונכנסים לדום לב.

עם זאת, ד"ר אדלמן מוסיף כי כל אדם יכול להגיב באופן קצת שונה לכמות חמצן נמוכה – והוא גם מעביר מסר של תקווה. "אפשר להמשיך לחיות ברמות נמוכות של חמצן". כולנו תקווה שהנערים הלכודים יחולצו בשלום ושהדרמה שמסעירה את העולם תסתיים בסוף טוב.