mako
פרסומת

האם הנגיף שעל האונייה עובר בין בני אדם? זה מה שמדאיג את המומחים

לאחר שנרשמו שלושה מקרי מוות על הספינה, ודיילת נדבקה מנוסעת, גובר סימן השאלה סביב האפשרות להדבקה בין בני אדם של ההאנטה וירוס. כ-150 נוסעים עדיין על כלי השיט שבדרכו לאיים הקנריים. תקופת דגירה של עד שמונה שבועות מקשה על איתור המקרים בזמן. פרופ’ סיריל כהן: "האתגר הגדול הוא להבין אם מדובר בזן מוכר - או שמדובר במוטציה"

יונתן דושניצקי
פורסם: | עודכן:
הנגיף התפשט באונייה
צילום: צילום מסך
הקישור הועתק

בארגון הבריאות העולמי מנסים היום (חמישי) להרגיע את החשש סביב התפרצות "נגיף האנדים" - זן אלים של Hantavirus - ומבהירים כי למרות שמדובר במחלה חמורה, הסיכון לציבור בשלב זה מוגדר כנמוך. עם זאת, בארגון מדגישים כי תקופת הדגירה עשויה להימשך עד שמונה שבועות, וכי ייתכן שיתגלו מקרים נוספים בקרב אנשים שבאו במגע עם הנוסעים שנחשפו.

פרופ’ סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה ודיקן הפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בר-אילן, מנסה להעמיד את האירוע בפרופורציות: "צריך לזכור - זה נגיף שאנחנו מכירים, וזה הבדל דרמטי לעומת מה שהיה בתחילת הקורונה. אז לא ידענו איך הנגיף עובר, מי בסיכון ומה התסמינים. כאן יש כבר ידע מצטבר, וזה מאפשר להיערך טוב יותר". לדבריו, עצם העובדה שניתן לבצע בדיקות ולאתר חולים במהירות יחסית היא יתרון משמעותי שלא היה בעבר. "מצד שני, זה עדיין מטריד - בעיקר כי יש הרבה שאלות פתוחות".

פרופ' כהן מסביר כי אחד האתגרים המרכזיים הוא תקופת הדגירה הארוכה של ה-Hantavirus: "זה נגיף סימפטומטי - כלומר ברגע שמישהו נדבק, בסופו של דבר יזהו את זה. אבל הבעיה היא הזמן - זה יכול לקחת שבועות עד שמופיעים תסמינים, לפעמים שישה עד שמונה שבועות. תחשוב על האנשים שנמצאים על הספינה להחזיק אותם פרק זמן כזה זה מורכב מאוד".

הוא מדגיש כי סימן השאלה הגדול ביותר נוגע לזן עצמו: "אנחנו יודעים שזן האנדים הוא היחיד שיכול לעבור בין בני אדם, אבל עדיין צריך להבין אם זה באמת מה שקרה כאן. השאלה היא האם מדובר בזן הזה בדיוק, או שאולי יש כאן שינוי מסוים - מוטציה - שצריך לזהות. לכן עכשיו מנסים לאפיין את הנגיף בצורה מדויקת ולבדוק אם יש בו שינויים".

בסופו של דבר, הוא חוזר לנקודת המפתח: "עד שלא יענו על השאלות האלה - איך זה התחיל, איך זה עבר, והאם יש שינוי בנגיף - יהיה קשה להבין את היקף הסיכון האמיתי".

כזכור, הרשויות בעולם מנהלות מאמצים לאתר עשרות נוסעים שירדו מספינת התענוגות MV Hondius, שממנה נקשרה ההתפרצות. לפי הנתונים, בין 29 ל-40 נוסעים, מלפחות 12 מדינות שונות, ירדו מהספינה - בהם גם אישה הולנדית בת 69 שנפטרה בהמשך מהנגיף בדרום אפריקה, וכן אזרח שווייצרי שאובחן כחולה. בנוסף, שני בני אדם נוספים מתו עוד קודם לכן לאחר שפיתחו תסמינים נשימתיים.

במקביל פונו מהספינה נוסעים ואנשי צוות, בהם גם רופא הספינה שמצבו יציב, ונבדקים גם מקרי חשיפה נוספים - בהם דיילת של KLM שאושפזה לאחר שבאה במגע עם אחת הנוסעות. כ-150 נוסעים עדיין על הספינה, שעושה את דרכה לאיים הקנריים - שם מדגישים בארגון הבריאות העולמי כי הסיכון לציבור המקומי נותר נמוך.

פרסומת

כאמור, בארגון הבריאות העולמי מנסים להתחקות אחר מקור ההדבקה, כשאחת ההערכות היא ששני החולים הראשונים נחשפו לנגיף במהלך טיול בדרום אמריקה, באזורים שבהם חיים מכרסמים הידועים כנשאים שלו. החקירה עדיין נמשכת, והמאמץ כעת מתמקד במיפוי מסלולי התנועה והחשיפה - כדי להבין האם מדובר באירוע נקודתי או בהתפשטות רחבה יותר.

בארגון הבריאות העולמי מעדכנים כי עד כה דווח על שמונה מקרים במסגרת ההתפרצות, מתוכם חמישה מאומתים ושלושה חשודים. עוד נמסר כי זן "האנדים" של Hantavirus נוטה לעבור בעיקר בין בני בית, בני זוג ואנשי צוות רפואי - ולא מתפשט באותה קלות כמו נגיפים נשימתיים מוכרים.