mako
פרסומת

הקורבן הראשון השנה: חולה בקדחת מערב הנילוס בן 70 מת מהמחלה

פרסום ראשון: לאחר שבשבוע שעבר דווח על שישה חולים שחלו בנגיף, כעת דווח על חולה שנפטר השבוע מהמחלה בארץ. רופאה: "בחודשי הקיץ אנחנו ערניים לאפשרות הזו, ובודקים מטופלים שמגיעים עם תסמינים מתאימים""

קדחת מערב הנילוס
הקישור הועתק

פרסום ראשון: בשבוע שעבר דיווח משרד הבריאות על שישה חולים בקדחת מערב הנילוס לראשונה השנה, והיום (חמישי) עודכן המספר לעשרה, שלושה מהם מאושפזים. כעת נודע ל-mako בריאות על גבר כבן 70 שנפטר השבוע לאחר שחלה במחלה. מדובר במוות הראשון הידוע השנה מהקדחת השנה בארץ.

בשבוע שעבר הודיעו משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה כי לראשונה השנה אותרו בישראל יתושות הנושאות את נגיף קדחת מערב הנילוס. היתושות נמצאו במועצה האזורית תמר, ובעקבות הממצאים הונחו הרשויות להגביר את פעולות הניטור, ההדברה וההסברה לציבור.

ד"ר מעיין גלבוע, מומחית למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא, מספרת כי כמחצית מתוך ששת החולים שאובחנו השנה, טופלו אצלם בביה"ח. לדבריה, קדחת מערב הנילוס היא מחלה שמופיעה בישראל מדי קיץ, אך ברוב המקרים כלל אינה מאובחנת משום שהנדבקים אינם מפתחים תסמינים או סובלים ממחלת חום קלה בלבד.

"החולים שאנחנו רואים הם בדרך כלל מבוגרים, בני 60 ו-70 ומעלה", היא אומרת. "במקרים האלה המחלה עלולה להתבטא בפגיעה נוירולוגית, כמו דלקת במוח, בלבול, ירידה במצב ההכרה או פרכוסים. בחודשי הקיץ אנחנו ערניים לאפשרות הזו, ובודקים מטופלים שמגיעים עם תסמינים מתאימים". לדבריה, למחלה אין כיום טיפול ייעודי, והטיפול שניתן הוא טיפול תומך.

בשיבא בוחנים גם אפשרויות טיפול חדשות למחלה. ד"ר גלבוע מספרת כי במרכז הרפואי מתנהל מחקר הבודק שימוש בפלזמה ממחלימים המכילה נוגדנים לנגיף קדחת מערב הנילוס. לדבריה, מדובר בטיפול ניסיוני שנשקל במקרים קשים במיוחד, ועדיין נמצא בשלבי מחקר.

פרסומת

"התסמינים יכולים לכלול כאבי ראש, בלבול, ערפול, חולשת שרירים ורגישות חריגה לאור"

פרופ' סיריל כהן, מומחה לאימונולוגיה ודיקן הפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בר-אילן, מזכיר כי לפני שנתיים נרשמה בישראל התפרצות חריגה של קדחת מערב הנילוס, כאשר עונת התחלואה החלה מוקדם מהרגיל. "השנה, לפחות לפי הנתונים עד כה, תחילת העונה תואמת את מה שאנחנו מכירים בדרך כלל", הוא אומר.

עם זאת, לדבריו, מספר החולים המאובחנים אינו משקף בהכרח את היקף ההדבקה האמיתי. "אם אותרו שישה חולים, סביר להניח שיש בפועל פי שלושה עד פי חמישה אנשים שנדבקו, אך כלל אינם יודעים זאת משום שאינם מפתחים תסמינים", הוא מסביר. "כ-80% מהנדבקים כלל לא יפתחו תסמינים, ולכן רבים כלל אינם יודעים שנדבקו".

לדבריו, עיקר הסיכון הוא בקרב מבוגרים ואנשים עם מערכת חיסון מוחלשת. "במקרים הקשים המחלה עלולה לגרום לדלקת במוח, דלקת בקרומי המוח ואף לפגיעה בעמוד השדרה. התסמינים יכולים לכלול כאבי ראש, בלבול, ערפול, חולשת שרירים ורגישות חריגה לאור, ובמקרים מסוימים המחלה אף עלולה להיות קטלנית".

פרסומת

פרופ' כהן מוסיף כי התסמינים מופיעים בדרך כלל בין יומיים לשבועיים לאחר עקיצת יתושה נגועה. ברוב המקרים מדובר במחלה ויראלית שחולפת בתוך ימים עד שבועות, אך תחושת עייפות וחולשה עלולה להימשך גם לאחר ההחלמה. הוא מדגיש כי בני אדם אינם מדביקים זה את זה, וההדבקה מתרחשת רק באמצעות עקיצת יתושה נגועה.

לסיום הוא קורא לציבור להקפיד על מניעת מוקדי דגירה של יתושים. "גם דלי קטן, תחתית של עציץ או מים שהצטברו ליד מזגן יכולים להפוך למקום רבייה של יתושים. הדרך היעילה ביותר לצמצם את הסיכון היא לייבש כל מקור מים עומדים".

מומחים מסבירים כי רוב הנדבקים כלל אינם יודעים שנדבקו, אך במקרים נדירים המחלה עלולה להיות קטלנית.