משקפי ראיה יכולים להפוך לנטל אמיתי על ילדים ובני נוער צעירים, במיוחד בעת פעילות ספורטיבית. הם קופצים מעלה מטה ואף מחליקים במורד האף, משקפים אף מגבילים את שדה הראייה וכתוצאה מכך את תחושת החופש. ילדים רבים מרגישים קונפליקט תמידי בין הצורך לשמור על המשקפיים ולדאוג שלא ישברו ובין הרצון פשוט להיות ילדים ולהשתולל בלי דאגה. כל הקשיים הללו יכולים למנוע מילדים להשתתף בפעילויות חברתיות. מה ניתן לעשות בנושא?

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק? 

למעשה, אם מסתכלים מקרוב על הילדים בימינו, ניתן לראות כי ביטויים כמו "משקפופר" או "אבו-ארבע" כבר מתחילים להיעלם מנוף הילדות. אחת הסיבות לכך היא שילדים ובני נוער רבים זונחים את המשקפיים לטובת הרכבת עדשות מגע. בסקר שנערך בבריטניה עלה כי כ-17 אחוז מהילדים בין הגלאים 5-15 זקוקים לתיקון ראייה. המספרים עולים לכ- 29 אחוז בין הגילאים 16-19. אבל, מאיזה גיל באמת אפשר להתחיל להרכיב עדשות, והאם זה בטוח לילדים?

אז, מה הגיל להתחיל?

"מומחים בתחום ממליצים להתחיל להשתמש בעדשות בסביבות גיל 12-13". אומרת נינה בקייב אופטומטריסטית ברשת אופטיקיד. הסיבה קשורה לעובדה שבגיל ההתבגרות המראה והאסתטיקה מתחילים לתפוס יותר ויותר מקום בחיי המתבגרים, וגם בבשלות הרגשית שלהם - בגילאים אלו הם נוטים להיות יותר אחראים ועצמאיים. אחרי הכול, השימוש בעדשות מגע דורש מידה של אחריות להיגיינה, לניקוי העדשות או החלפה שלהן בזמן וגם לזכור להסירן לפני השינה. חשוב לזכור, שילד מתחת לגיל 18 אשר רוצה להתחיל להשתמש בעדשות, זקוק לנוכחות ואישור ההורים בזמן בדיקת העיניים המקדימה ובהתאמה לסוגים השונים של העדשות.

לאיכות חיים טובה יותר

הרומנטיקה כבר מזמן נעלמה, משום שאף אחד כבר לא ישיר על הנערה במשקפיים שפעם אהב ויאמר שתמיד היו ביניהם זכוכיות, מהסיבה הפשוטה שלא מעט מהן יעדיפו להרכיב עדשות מגע. אמנם, המוניטין של המשקפיים קצת השתנה ממה שהיה בעבר, והוא יכול להיחשב גם כפריט אופנה, אך עדיין יש לא מעט ילדים שיסרבו להרכיב אותם. חלק מההורים מעודדים את ילדיהם להרכיב עדשות מגע, משום שלהרכבת עדשות מגע יש לא מעט יתרונות על פני משקפיים. ראשית, ילדים נמצאים בתנועה מתמדת, הם משתוללים או עוסקים בפעילויות ספורט ופנאי שונות ברוב שעות היום. העדשות מאפשרות להם להמשיך להיות בתנועה מבלי שהן יפלו, יזוזו או יישברו, הרי מכורח הנסיבות אורך החיים של משקפיים לילדים הוא די קצר. ילדים מאבדים ושוכחים בקלות רבה את המשקפיים בכל מקום, הן מתעקמות, נשרטות ומתלכלכות.

_OBJ
עוד ב-mako בריאות:
>> לא רק חלושס: 7 דברים שכדאי לדעת על נפילת סוכר
>> לא הבנו: הניתוחים הפלסטים הכי מוזרים שיש
>< לבלוע או לא? מה מותר ואסור לעשות עם מסטיק?

למרות שעדשות מגע נראות לנו כאביזר ששייך לעולם המבוגרים, מסתבר כי אפשר להרכיב אותן כבר בגיל צעיר. לאחרונה, נערך מחקר על ידי ג'פרי וואלין, פרופסור באוניברסיטה לאופטומטריה באוהיו, ארה"ב, אשר בחן את שביעות רצון ילדים ובני נוער מהרכבת עדשות מגע. במחקר השתתפו ילדים מגיל שמונה ועד בני נוער אשר הרכיבו בעבר משקפיים. ממצאי המחקר הצביעו על כך כי הן הילדים והן בני הנוער גילו אחריות והבנה לטיפול שנדרש בעדשות המגע. לאחר שבוע אחד של הרכבת עדשות במקום משקפיים, דיווחו המשתתפים על עלייה באיכות חייהם. המגמה הזו נשארה זהה גם שלושה חודשים לאחר מכן. וואלין ציין כי הילדים ובני הנוער נהנו מהעובדה שהרכבת העדשות שיפרה את הופעתם, ואף דיווחו כי השתתפותם בפעילויות ספורטיביות נעשתה קלה יותר.

אם כבר מרכיבים עדשות, מה עדיף?

"משום שרצוי להקל על הילדים בכל מה שנוגע לתחזוקה ושימוש בעדשות, מומלץ כי ירכיבו עדשות רכות יומיות, אשר נזרקות לפח בתום השימוש", מסבירה שוב בקייב, "כך גם יקטן הסיכון לפתח זיהומים או סיבוכים. מעבר לכך, במידה שהעדשה של הילדים תיפול או לא תתאים להם, הנזק הכספי יהיה נמוך יחסית לעדשות קשות או למשקפיים". 

הנחיות לילדים המרכיבים עדשות מגע

1. בדקו אם הילד מספיק אחראי - עדשות המגע נוגעות ישירות בקרנית העין, ולכן הקפדה על ניקיון העדשות ושמירה על היגיינה חשובים ביותר. שימוש לקוי יכול להזיק לבריאות העיניים בשל חשיפת העין לחיידקים, לשריטות או לכיבים בקרנית העין. לכן, עדיף להציע לילדים את השימוש בעדשות רק כאשר ההורה רואה ומרגיש שהם מגלים עצמאות ואחריות.  

2. החליפו את העדשות בזמן - החלפת העדשות בזמן חשובה מאוד, ולכן חשוב לוודא כי הילדים מסירים את עדשות המגע בשעות הערב, ולא נרדמים איתן.

3. הקפידו על ניקיון - כשהילדים משתמשים בעדשות רב פעמיות, חשוב מאוד להנחות אותם לנקות את העדשות בצורה יסודית, ולערוך מעקב כלשהו, כדי לוודא שזה אכן מתקיים.

4. לא להיכנס איתן למים - אם הילדים עוסקים בספורט מים או הולכים בקיץ לים או לבריכה, אין להיכנס עם העדשות למים. העדשה סופגת נוזלים, ובמים יש מזהמים וחיידקים שונים אשר עלולים לחדור לעדשה ולפגוע בעין. 

5. שימו לב לאלרגיות - כאשר ילדים סובלים מבעיות שונות בבריאות העיניים כמו אלרגיות, יובש, בעיות בעפעפיים או רגישות גבוהה, יש צורך לפנות לאופטיקאי המנוסה בעבודה עם ילדים על מנת שיוכל להתאים להם את העדשות המתאימות.

*יעוץ מקצועי בהכנת הכתבה: נינה בקייב, אופטומטריסטית ברשת אופטיקיד, שהוקמה בשנת 1995 תוך מחשבה והשקעה רבה בילד ובצרכיו

גם אתם שמעתם סיפורים שונים ומשונים על עדשות מגע? בואו להבחין בין מיתוסים לעובדות

>> בוקר (לא) טוב: מה הסיפור של אנשים שלא נחמדים בבוקר?