מכירים את התקופה הזאת בשנה בה כולם מסתובבים עם טישו, עיניים דומעות ומתעטשים בלי סוף? אם תשאלו מומחה לאלרגיה הוא כנראה יסביר לכם שמדובר בתגובה חיסונית של הגוף לשינויי מזג האוויר, לאבקנים של הפרחים שפורחים באביב או עפים ברוח עם בוא הסתיו ומגרים לנו את דרכי הנשימה, את רירית האף, העיניים והעור. 

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אבל יש דרך נוספת להסתכל על העניין: "הרפואה הסינית מתייחסת לאלרגיה כחוסר איזון פנימי בגוף – בין הריאות לכבד ולעיתים גם לטחול", מסבירה ד"ר עדי צוונג גונן, מנהלת אגף רפואה ב"מכבי טבעי". "המצב הזה הוא לרוב תוצר טיפוסי של האנרגיות בתקופות המעבר המשפיעות על הגוף בהתאם למאפיינים האישיים של כל בן אדם. חוסר היציבות המאפיינת עונות אלה מתבטאת בין היתר בשינויי מזג האוויר, ומשפיעה גם על חוסר היציבות הגופנית שלנו". 

על פי הרפואה הסינית-האביב הוא תקופה שמאופיינת באנרגיות המתפרצות כלפי מעלה, והאיבר השייך לעונת האביב הוא הכבד. כשהוא בחוסר איזון, האנרגיות שלו עולות כלפי מעלה וכך מוסברות התופעות האלרגיות באזור הראש והפנים לרבות עיטושים, גרד, אודם בעיניים וכיו"ב. 

ד"ר צוונג גונן מסבירה שהתופעות המוחמרות באביב שתוארו, כולל התעטשויות מרובות, ליחה, נזלת, עיניים מעקצצות, גירוי בעור וכן "אטופיק דרמטיטיס" (אסטמה של העור), קשורות גם הן להשפעתן של הריאות, אשר לפי הרפואה הסינית אחראיות בין היתר על מערכת החיסון של הגוף. 

לדבריה, כל עוד לא מדובר באלרגיה המסכנת חיים, כגון חולה אסטמה שנמצא בהתקף קוצר נשימה קשה או נפיחות בפנים שעלולה לחסום את דרכי הנשימה, או כשמדובר במצבים המשפיעים באופן משמעותי על תפקודו של האדם, אפשר ורצוי לטפל באלרגיה באופן מניעתי, ע"י חיזוק ואיזון מערכות הגוף השונות.

דיקור סיני-מחט בכף רגל (צילום: אור גץ, ShutterStock)
משפיע על מערכת החיסון. דיקור סיני | צילום: אור גץ, ShutterStock

איך מטפלים?

המניעה וההקלה על תסמיני האלרגיה ייעשו בכמה דרכים אפשריות: 

  • דיקור סיני: משפר את תפקוד מערכות הגוף ומקל על אלרגיה

מדובר בשיטה עתיקת יומין שהוכחה מחקרית. באמצעות הדיקור, ניתן להרגיע ולחזק את הכבד, הריאות והטחול (ברפואה הסינית הטחול אחראי בעיקר על מערכת העיכול). בסופו של דבר התהליך ישפיע לטובה על מערכת החיסון, מערכת העיכול ויעזור לנו להיות רגועים יותר. כל זה עשוי למנוע או להקל על תופעות של אלרגיה.

  • צמחי מרפא: בחליטה, בתמציות או בכמוסות

בעזרת צמחי המרפא נשאף להגיע לאיזון המערכות, בדומה למטרת הדיקור הסיני, אך בדרך טיפול שונה. "במכבי טבעי אנו מאמינים בשילוב בין הצמחים הסיניים לצמחים המערביים מתחום הנטורופתיה, שמוכרים יותר בארץ. כך למשל ניתן להיעזר בצמח הסרפד שידוע בתכונותיו מרגיעות האלרגיה, או בצמח הברבריס המפחית ליחה ומחזק את אנרגית הריאות", אומרת ד"ר צוונג גונן. אפשר להשתמש בצמחים כחליטות מעלים מיובשים, בתמציות או ככמוסות.

  • הומאופתיה: מותאמת באופן אישי

ללא ספק מדובר באחד התחומים המופלאים, לדעתה של ד"ר צוונג גונן. במהלך הטיפול למעשה מתאימים תרופה טבעית המותאמת לאדם לפי כמה שיותר תכונות המאפיינות אותו, כולל קווי אופי, הרגלים, צרכים, מצב גופני, רגשי וכיו"ב. התרופה הניתנת מסייעת להירפא תוך תהליך עמוק המעורר את יכולות הריפוי הטבעיות של האדם.

  • נטורופתיה: שינוי תזונתי בעונת המעבר

לפי גישת הנטורופתיה, רצוי לשנות את הרגלי האכילה שלנו בתקופות המעבר ולהוריד מהתפריט מוצרים שידועים כ"אלרגניים". בין אלה נמנים חלב פרה ומוצריו, מיצי פירות טרופיים, מזונות מתועשים שעלולים לעורר ליחה, מוצרי סויה ובוטנים. כמו כן, מומלץ לשתות יותר מים וחליטות שמסייעות ל"שטוף" ולדלל את הרעלנים מן הגוף, ולהפחית את הסוכר שגורם ל"החלשת הטחול".

  • תנועה: מניעה את האלרגיה מחוץ לגוף

לא חשוב איזה סוג של פעילות אתם אוהבים, כדאי שתשלבו אותה בתקופת האביב. יוגה, ריצה, פילאטיס, או כל דבר שאתם נהנים  לעשות, יסייע לכם להניע את האנרגיה בגוף "וידחק החוצה" תופעות שונות הקשורות בה. 

איך נדע שבכלל מדובר באלרגיה ולא בצינון?

"בניגוד לווירוס, תגובה אלרגית לרוב לא תופיע עם חום. בנוסף, האלרגיה תשתנה בהתאם לקרבה לאזור עם עומס אלרגנים גבוה בעוד שצינון לא מושפע מכך. בצינון נרגיש חלשים ומותשים יותר לעומת אלרגיה שיכולה להיות נקודתית ולהופיע באזור ספציפי בגוף. גם תופעות כגון גרד באף ובעיניים לרוב מאפיינות יותר אלרגיה מאשר צינון", מסבירה ד"ר צוונג גונן. 

>>  מיץ חמוציות באמת עוזר? הכל על דלקת בדרכי השתן