אם החלטת להפוך לאמא בקרוב, ייתכן שכבר הספקת לברר על טפטים בצורת דובי, לעבוד על רשימת שמות, ולהירשם ל"בייבי יוגה". עכשיו עצרי רגע ונשמי עמוק – רגע אחד לפני שאת יוצאת למשימה, כדאי שתוודאי שהגוף שלך אכן מוכן לאתגר שמצפה לו. 

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

בעזרת ד"ר משה רויבורט – מומחה לגניקולוגיה ופריון, מנהל מרכז בריאות האישה ב"מכבי שרותי בריאות", ריכזנו עבורך את כל הדברים שכדאי לך לעשות כדי להתחיל ברגל ימין. "חשוב להכין את הגוף לפחות 3 חודשים מראש, על מנת לוודא שהמצב הבריאותי של האישה תקין וכדי למנוע ככל שניתן בעיות שיכולות להיווצר אצל העובר", מסביר ד"ר רויבורט ומונה את הדברים שחשוב להקפיד עליהם:

חומצה פולית

"מחקרים הוכיחו שנטילת חומצה פולית כ-3 חודשים בטרם הכניסה להיריון, מסייעת להפחית את הסיכון למומים במערכת העצבית של העובר. לדברי ד"ר רויבורט, אין מניעה מלהמשיך וליטול את החומצה גם אם תקופת הניסיונות אורכת זמן רב יותר.

אגב, לידיעתך ההמלצה תקפה גם לגבי נשים השומרות על תזונה מאוזנת שכוללת חומצה פולית בתפריט.

המינון המומלץ: כדור אחד של 400 מ"ג ליום.

בדיקת דם בהריון (צילום: Vadim Zholobov, Istock)
חשוב לשלול מצב של אנמיה | צילום: Vadim Zholobov, Istock

בדיקות

חשוב לבצע ספירת דם כללית, שתוכל לשלול מצב של אנמיה. במקרה שאכן מאובחנת כזו, חשוב ליטול ברזל בהתאם להנחיות הרופא. "בתקופת ההיריון העובר מקבל אספקת חמצן ע"י מחזור הדם של האם ובמצב של אנמיה תיתכן בעיה באספקה זו. כמו כן, האנמיה עלולה להחמיר בתקופה זו, מה שעלול להוביל למצב של עייפות ואף לתחושת עלפון. מעבר לכך, בדיקות הדם שתבצעי יכללו גם מידע לגבי המצב החיסוני של הגוף למחלות ויראליות כמו אדמת ו CMV, העלולות לסכן את העובר במצב של היריון". 

עוד ב-mako בריאות:
>> זוגיות: למה בני זוג נראים אותו הדבר?
>> בסוף זה יעבור: 11 דרכים לשחרר עצירות
 >> חושבים שאתם חכמים? הנה 7 סימנים שיעזרו לכם להוכיח את זה

בדיקות גנטיות

מדובר בבדיקות דם מיוחדות, אותן תידרשי לבצע ביחד עם בן זוגך בהתאם למוצא העדתי של כל אחד מכם, על למנוע מחלות תורשתיות בקרב העובר. לדברי ד"ר רויבורט, מומלץ לחזור על הבדיקות גם במצב של תכנון היריון נוסף, כיוון שרשימת המחלות הניתנת לחיזוי והיכולת לאבחן מוטציות גנטיות, מתפתחות משנה לשנה.

בדיקות לנוכח מחלות רקע

אם את סובלת מבעיות בתפקוד בלוטת התריס, סוכרת, יתר לחץ דם או כל מחלה אחרת שעלולה לשבש את מערכות גופך, זה הזמן לבדוק שאת "מאוזנת". קבעי תור לרופא המשפחה או הגניקולוג שלך ושתפי אותו בתכניותייך להיכנס להריון. ייתכן שאלה ימליצו לך להפסיק להשתמש בתרופה מסוימת או לשנון את המינון שלה.

תזונה ואורח חיים בריא

חיה על צ'יפס והמבורגר? כדאי שתפסיקי עם זה. תזונה מאוזנת ואורח חיים בריא חיוניים לשמירה על מהלך היריון תקין. ומאחר שבאופן תיאורטי את יכולה להיכנס להיריון בכל רגע נתון ובקלות רבה משתכננת, כדאי שכבר תימנעי מאכילת מזונות כגון: בשר ודגים נאים, ביצים שאינן מבושלות וגבינות המכילות עובש, העלולים לסכן את ההיריון. מעבר לזה, כדאי להפחית גם את מינון צריכת הקפאין ולהסתפק בכוס קפה אחת ליום.

קפה ועוגייה (צילום: GooDween123, Thinkstock)
כוס אחת ביום זה מספיק בהריון | צילום: GooDween123, Thinkstock

והחשוב מכל: אל תעשני. מעבר לעובדה שאת פוגעת בבריאותך, העישון פוגע בכלי הדם בגופך, בהם גם כלי הדם הרחמיים. לדברי ד"ר רויבורט רירית הרחם עלולה להיפגע מהעניין והסיכויים שלך להיכנס להיריון צפויים לרדת באופן משמעותי.

בנוסף, הוא מציין שעישון במהלך ההיריון פוגע באספקת הדם לעובר וכתוצאה מכך גם פוגע בגדילתו.

כושר גופני: זה לא הזמן לשנות הרגלים

לשמירה על אורח חיים בריא וכושר גופני בפרט יש חשיבות רבה בתקופת ההיריון: היא מפחיתה את הסיכון להשמנת יתר, עוזרת בשמירה על מערכת השרירים והשלד ותורמת לבריאות הכללית. אם את רגילה לעסוק בכושר באופן קבוע ובצורה מתונה, תוכלי להמשיך בכך. מצד שני, אם רגלך לא דרכה מעולם בחדר הכושר ופילאטיס נשמע לך כמו קללה יוונית עתיקה, זה לא הזמן להתחלות חדשות. הליכה מתונה של 20 דקות במשך פעמיים עד שלוש בשבוע, תעשה את העבודה.

>> אחת ולתמיד: האם כדאי לפוצץ חצ'קונים?