הרופאים קוראים להם פצעי אקנה או פצעי בגרות, אבל את הכינוי חצ'קונים לעולם לא נשכח. עלייה בתפקוד בלוטות החלב בעור, חוסר איזון בהפרשת הורמוני המין, הצטברות תאי עור מתים החוסמים את פתח זקיק השערה, פעילות החיידק פרופיוניבקטריוםותגובה דלקתית של מערכת החיסון גורמים להופעת פצעים המתפתחים סביב זקיקי השערה ובלוטות החֵלֶב בעור הפנים, במקום הכי בולט.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

זו ללא ספק סערת גיל ההתבגרות שלא ניתן להסתיר. ההורים אמרו שבסוף זה יעבור, שאם רק לא ניגע העור ישכח, אבל אצל 95 אחוז מהמטופלים הסובלים מפצעי אקנה דלקתיים, יישארו על העור צלקות למזכרת ואצל 22 אחוז הן יהיו בולטות ומכוערות וייראו למרחק רב. צלקות אקנה מתחלקות לשלושה סוגים: שקועות (או אטרופיות) שנראות שקועות לעומת העור הסובב אותן, צלקות מורמות (היפרטרופיות או קלואידליות) הבולטות מעל פני שטח העור, וצלקות שטוחות בגוון חום-אדום.

מרבית המטופלים מהמטופלים יציגו צלקות שקועות (אטרופיות) בלבד. הללו נגרמות ככל הנראה מתהליכי דלקת ופעילות אנזימים המפרקים סיבי קולגן ורקמת שומן ובכך מחלישים את התמיכה המבנית בעור. קיימים כמה תתי-סוגים של צלקות אטרופיות בהתאם למראה (גודל, צורה, עומק) הקליני: צלקות Ice Pick הנראות כשקעים נקודתיים שדומה שנוצרו על-ידי דוקרן קרח (בעברית: חטחטים), צלקות BoxCar רחבות ומרובעות, וצלקות rolling דמויות שקע גלי בעור.

טיפול ממושך

כמו טופוגרף מול מפה ככה גם רופא עור המתמחה בטיפול בצלקות אקנה, נדרש להתבונן על פני העור הפגוע, לזהות את סוגי הצלקות המרכיבות אותו. מה שנראה בעין כמו מראה מחוספס ולא אחיד, מתגלה בעין מקצועית כאסופת צלקות ממינים שונים. צלקות מסוגים או תתי סוגים שונים דורשים טיפולים אחרים. המפתח להשגת תוצאה אסתטית מרבית טמון בבחירה מתוך מנעד רחב של שיטות, בטיפול הטוב ביותר עבור סוג הצלקות ממנה סובל המטופל. הימצאות מספר סוגי צלקות בסמיכות אינה נדירה, ועל כן על הרופא בסופו של יום לדעת לתכנן (וכמובן לבצע) סדרת טיפולים המשלבת בין שיטות ואמצעי טיפול שונים להשגת התוצאות האסתטיות הטובות ביותר.

הטיפול הטוב ביותר הוא המניעה ועל כן אם קיימים נגעי אקנה פעילים יש לטפל בהם בראש ובראשונה. עם זאת, ובניגוד לדעה השכיחה שרצוי לחכות עם הטיפול בצלקות לתום הטיפול במחלה הפעילה – אין הדבר נכון. טיפול בנגעים הפעילים במקביל לטיפול בצלקות עשוי להביא לתוצאה אסתטית טובה יותר.

טיפול באקנה (צילום: המרכז הרפואי ת"א)
לפני ואחרי שיוף העור על ידי לייזר מסוג CO2 | צילום: המרכז הרפואי ת"א

כמו שאת רומא לא בנו ביום, הטיפול בצלקות אקנה לוקח זמן ומורכב ממספר מפגשי טיפול. ככל שהטיפול אגרסיבי יותר, זמן ההחלמה יהיה ממושך יותר ועל כן תדירות המפגשים תהיה נמוכה. מה מבוצע בכל מפגש, מאיפה מתחילים, מהו הסדר  הנכון לטיפול? אלו סודות המקצוע. נוכחות נגעי אקנה פעילים, גיל, מין וגוון העור של המטופל, מחלות הרקע מהם סובל המטופל,  עומק וחומרת הצלקות, אזורי ההצטלקות - כל אלו ועוד חייבים להילקח בחשבון במהלך התכנון הטיפולי ולאורך הדרך.

הטיפול בצלקות העמוקות (האטרופיות)

ככלל צלקות עמוקות דורשות טיפולים נקודתיים אגרסיביים. ניתן לכרות הצלקת על ידי סכין מיוחדת או להרים את בסיס הצלקת על-ידי החדרת מחט אל שכבת התת-עור והנעתה מצד לצד בכדי לקרוע את הסיבים הפגומים המושכים את רקמת הצלקת כלפי מטה וגורמים למראה השקוע. שחרור השיטות הכירורגיות מציעות צלקת עדינה יותר תחת זו הקיימת ונדרשות פעולות משלימות לקבלת מראה עור אחיד.    

אפשרות נוספת לטיפול בצלקות העמוקות הינו פילינג נקודתי. טכניקה טיפולית זו מאפשרת החדרת חומצה בריכוז גבוה לבסיס הצלקת באמצעות קיסם עץ דק, ובכך גורמת להרס תעלת האפיתל היוצרת את הצלקת וסיבי הקולגן הנוצרים בתהליך ההחלמה ממלאים את חלל הצלקת השקוע. הטיפול כרוך בתחושת שריפה רגעית, קלה וחולפת בעת החדרת החומר המקלף, כך שלא נדרשת הרדמה לביצוע הטיפול.  לעיתים ניתן גם למלא את החסר.  

עוד ב-mako בריאות:
>> לא מפתיע: כך תדעו מה הסיכוי שלכם ללדת תאומים
>> נוטפים: 17 סודות שרק מי שמזיע המון יבין
>> יש פתרון: למה כואב לכם בצד בזמן ריצה?

לא ניתן להעלים לחלוטין את צלקות האקנה אולם הטיפול הנקודתי בצלקות העמוקות יותר משפר את נקודת הפתיחה ומהווה טיפול בסיס לשאר השיטות הנבדלות זו מזו במנגנון פעולתן ובסוגי הצלקות המתאימות להם:

טיפול באקנה (צילום: המרכז הרפואי ת"א)
לפני ולאחר הזרקת skin boosters וביצוע מספר טיפולי לייזר לא משייפים | צילום: המרכז הרפואי ת"א

א. פילינג כימי - טיפול זה כרוך במריחת חומר כימי חומצתי על-גבי העור הגורם להרס מבוקר של שכבותיו החיצוניות ובכך להאצת תהליכי קילוף והתחדשות העור. התכשירים החומציים המשמשים בטיפולים נבדלים בעומק חדירתם את שכבות העור, וכתוצאה מכך בתוצאה האסתטית המתקבלת. 

ב. שיוף העור - Dermabrasion \ Microdermabrasion - שיוף עור (דרמבריישן) ושיוף עור עדין (מיקרו דרמבריישן) מסירים מכנית עור פגום ומעודדים התחדשות העור. לטיפולי הדרמבריישן פרופיל תופעות לוואי גבוה והיום כמעט לא נמצא בשימוש. בניגוד, טיפולי שיוף עדינים מאפשרים ביצוע טיפולים חוזרים תוך פרק זמן קצר, אינם כרוכים בכאבים ואינם דורשים הרדמה. מאידך, תוצאות הטיפול אינן משמעותיות.

ג. מכשירי מחטים (Needling או Microneedling) - על ראש כל מכשיר מורכבות עשרות-מאות מחטים כירורגיות דקות היוצרות אלפי נקבים מיקרוסקופיים בעור החודרים עד ליבת שכבת הדרמיס. הטיפול נחשב בטוח עבור כל סוגי וגווני העור וכרוך בסיכון נמוך מאוד להפרעות פיגמנטציה פוסט-דלקתיות. עלות המכשור הרפואי הנדרש לטיפול זה נמוך לאין שיעור בהשוואה למכשירי הלייזר וגלי הרדיו. כטיפול יחיד השימוש במכשיר מחטים יביא לשיפור של הצלקות השטחיות בלבד.

ד. טיפולי לייזר - קיימים מספר לייזרים הפועלים בשיטות שונות ומידת ההתאמות שלהם משתנה לפי תתי הסוגים של הצלקת וסוג העור. הלייזרים האבלטיבים (המשייפים, כדוגמת לייזר ה-CO2) יעילים למדי בטיפול בצלקות עמוקות אבל הם כרוכים בהרבה תופעות לוואי, לרבות פיגמנטציה. לעומתם הלייזרים הלא אבלטיבים (לא משייפים) נהנים מפופולריות הולכת וגדלה בטיפול בצלקות אקנה בזכות צמצמום תופעות הלוואי לאחר הטיפול. קיימים הבדלים משמעותיים בין מכשירי הלייזר של החברות השונות. ההבדלים מתבטאים בתוצאה הסופית.

ה. גלי-רדיו (Radio-Frequency - RF) – מכשירים המשתמשים באלקטרודות בכדי להעביר אנרגיית חום אל שכבות העור העמוקות ובכך להניע תהליכי ריפוי והתחדשות רקמה הגורמים למיצוק העור.

ו. העתיד כבר כאן – בשנים האחרונות נעשים מחקרים על שילוב תאי גזע וגורמי גדילה בטיפול בצלקות אקנה. תאי הגזע המצויים בגופנו הם תאים לא ממוינים שאינם בעלי מבנה אופייני לרקמה זו או אחרת, ובכך שומרים על הפוטנציאל להתפתח לסוגי תאים שונים. המחקרים מדגימים כי השימוש התאי גזע לצד גורמי גדילה מאיץ תהליכי ריפוי פצע והתחדשות רקמת העור.

טיפול באקנה (צילום: המרכז הרפואי ת"א)
לפני ואחרי מספר פרוצדורות ניתוחיות להסרת הצלקות ומספר טיפולים בגלי רדיו | צילום: המרכז הרפואי ת"א

_OBJ

הטיפול בצלקות מורמות היפרטרופיות

מיעוט המטופלים יציג גם צלקות מורמות שהטיפול בהן שונה לגמרי.  הזרקת סטרואידים ישירות אל תוך רקמת הצלקת לבד או בשילוב עם תרופות כימותרפיות נחשבת על-ידי רבים כקו הטיפול הראשון בצלקות אקנה מורמות. ההזרקה תביא להאטת שגשוג תאי הפיברובלסט בעור, ועל-ידי כך בלימת ייצור סיבי קולגן חדשים הבונים את הצלקת, לצד ריסון התגובה הדלקתית המוגברת.  הזרקות אלו יכולות לשמש כטיפול בודד בצלקות אקנה, או בשילוב עם טיפולים אחרים כגון הקפאה בחנקן נוזלי, טיפולי קרינה או טיפולי לייזר. לאחר הטיפול, יבקש הרופא מהמטופל להשתמש במוצרים המבוססים על סיליקון (יריעות או ג'ל) על פני אזור הטיפול. 

הטיפול בכתמים חומים שנותרו באזורי נגעי אקנה פעילים

היפר-פיגמטציה פוסט-דלקתית (Post-Inflammatory Hyperpigmentation) היא הצטברות פיגמנט עורי באזור בו הייתה דלקת. תופעה זו עשויה להופיע לאחר פצעי אקנה ושכיחה יותר בבעלי גוון עור כהה ובאזורים חשופים לשמש. כתמים עוריים אלו נוטים לחלוף מעצמם, אך מיעוטם אינו משתפר לאורך זמן וגורם להפרעה קוסמטית ניכרת. הטיפולים המוצעים כיום לכתמי היפר-פיגמנטציה פוסט דלקתית מתבססים על מספר חומרים פעילים:

1. תכשירים טופיקליים (למריחה על-גבי העור) המכילים הידרוקינון וגורמים להבהרת כתמים עוריים על-ידי פירוק פיגנט המלנין האחראי לצבע העור. תוצאות הטיפול ניכרות לרוב תוך 8-12 שבועות מתחילתו, והוא נחשב כטיפול המועדף עבור מטופלים כהי עור למרות תופעות לוואי אפשריות כוללות התבהרות דמויית הילה סביב הכתם המטופל והתפתחות דלקת עור תלוית מגע (contact dermatitis). לכן, מומלץ לבדוק את השפעת התכשיר על שטח עור קטן ומוסתר טרם מריחתו על נגעי היפר-פיגמנטציה חשופים לעין.

2. טרטינואין, נגזרת של ויטמין A, משמש אף הוא להבהרת כתמי היפר-פיגמנטציה. מריחת ג’ל המכיל חומצה אזלאית פעמיים ביום למשך 16 שבועות מביא לשיפור משמעותי בכתמי היפר-פיגמנטציה פוסט-דלקתית בבעלי עור כהה, עם הופעת שיפור ראשוני כבר לאחר 4 שבועות טיפול בלבד.

3. תכשירים המכילים חומצה גליקולית או חומצה סליצילית. הללו יוצרים קילוף עדין של הרקמה ושיפור מראה הכתמים

* ד"ר אופיר ארצי, מומחה לרפואת עור, מנהל המרכז המשולב לאסתטיקה, איכילוב.

>> תופעת הלוואי המוזרה של התרופה שכולם לוקחים