המלצות משרד הבריאות להישאר בבתים הביאו לתופעה נרחבת בה לא מעט מטופלים נמנעים מלהגיע למרפאה לקבלת טיפול רפואי גם כשהוא דחוף ולעיתים - מציל חיים, כפי שקרה ביום חמישי האחרון, במרפאת המומחים של כללית במחוז דרום.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

על אף חששם הכבד לעזוב את הבית ולהגיע למרפאה, החליטו הוריו של ד' בן ה-12 שכאב הראש של ילדם אינו רגיל ודורש בירור. ההורים, שבנם מרכיב משקפיים, שוחחו בתחילה עם אופטומטריסט שסבר שייתכן שכאבי הראש הופיעו בגלל עלייה במספר העדשות. הם הגיעו למרכז כללית מיראז' לרפואה יועצת בדימונה, לרופאת העיניים ד"ר דניאל אופיר, שהחלה מיד בבדיקה מקיפה.

"בבדיקה שערכתי לילד מצאתי התחלה של בצקת עצבי ראייה, מה שמראה על לחץ תוך גולגלתי גבוה", סיפרה ד"ר אופיר: "הסברתי את המצב המורכב להוריו של הילד, שבתחילה התלבטו אם לנסוע לבית החולים בגלל הדאגה להידבק בקורונה, אך הבינו כי זה דחוף. למרות החשש להגיע בימים כאלו למיון, נסעו מיד לבית החולים סורוקה".

עם הגעתם לממרכז הרפואי, הילד אובחן עם גידול מוחי בשלביו הראשונים. הוא אושפז מיד ובניתוח חירום הוסר הגידול.

כמה ימים אחרי הניתוח כבר הגיע שוב למרפאה, להמשך מעקב של הרופאה שלמעשה הצילה אותו: "חשוב לי לציין את ערנותם של ההורים ואת הטיפול המהיר שקיבל, הוא חזר אליי למעקב כעבור כמה ימים כבר מחויך לשמחתי הרבה" אמרה ד"ר דניאל אופיר. 

בימים אלו ההנחיות הן אמנם להישאר בבית כדי לצמצם את קצב ההדבקה בנגיף, אך עדיין, סימפטומים חדשים וחריגים מחייבים אותנו להיות ערים ולהגיע לבדיקה לצורך אבחון והתייחסות רפואית מהירה. "מהציבור היושב בביתו אני מבקשת להיות ערניים לסימפטומים חריגים כגון סימני שבץ מוחי מוקדם, סימני אירוע לבבי ,כאב ראש חריג וכו' שאבחונם המהיר הוא קריטי, אנא צרו קשר עם הרופא המטפל. אבחון מהיר יכול להציל חיים".

עוד על נגיף הקורונה:
>> בת 21 ללא מחלות רקע מתה מנגיף הקורונה
>> "היה להם רק את התסמין הזה ואז הם מתו"
>> מומחים מסבירים: הסיבה שאתם צריכים לחבוש מסכה

איך לעבור את תקופת הקורונה בלי לקלקל את העיניים? הנה כמה טיפים חשובים 

בימים אלו כל העיניים נשואות לכיוון מחלת הקורונה. עושה רושם כאילו הרפואה היומיומית האטה את מהלכה וכאילו כל המחלות הרגילות יצאו לחופשה. זה כמובן לא נכון.
רק ברור שבימים אלו אנשים כבר חוששים לצאת מהבית ולהצטופף במרכזים רפואיים שלא לצורך וכך בעיות רפואיות חדשות שמתעוררות מוזנחות שלא בצדק. אז מתי כדאי להתעקש לבצע בדיקת עיניים גם בימים אלו ומתי ניתן להסתפק בשיחה טלפונית עם בעל מקצוע בתחום?

למי שעיניו בריאות בדרך כלל אך ישנו גירוי ממושך בעין, ניתן להשתמש בטיפות למניעת התייבשות העין ובמידה והטיפול אינו מסייע, יש לגשת לבדיקת רופא עיניים. אם אתם חשים כי הראייה שלכם נחלשת ומלווה בכאבי ראש או הרגשה של עייפות, ייתכן שאתם זקוקים למשקפיים ולכן יש להתייעץ עם רופא ולטפל בכך.

עבור מי שכבר נמצא תחת טיפול רפואי חשוב שיבדוק אם עליו להמשיך אותו. ניתן לעשות זאת בשיחה טלפונית עם רופא העיניים המטפל ובחלק מהקופות הוא יכול לקבל מרשמים נוספים בצורה דיגיטלית ללא צורך להגיע למרפאה. הדבר נכון בעיקר אצל חולי הגלאוקומה, לדוגמא, שהינה מחלה כרונית שאינה יוצאת לפסק זמן.

מתי כדאי להיבדק אצל רופא העיניים? התשובה - הופעה של כל תסמין חדש מחשיד. הדגש הוא כשמדובר בתופעה חדשה ולא בממצא ידוע שכבר עבר בירור רפואי. הדבר נכון במיוחד בתסמינים כמו ירידה פתאומית בראיה, הופעה של "זבובים" או הבזקי אור, ראייה כפולה, כאבים חזקים בעין, הופעה של דלקת בעין (שלא הייתה קיימת קודם) או הופעה של תסמינים נוירולוגים כמו צניחת עפעף או כאבי ראש חדשים (בעיקר אם הם מעירים משינה בלילה).

בדיקת עיניים (צילום:  wavebreakmedia, shutterstock)
מתי להתייעץ בטלפון ומתי להגיע? | צילום: wavebreakmedia, shutterstock

מטופלים שסבלו קודם ממחלת רשתית וטופלו בהזרקות עיניות אסור להם שיזניחו את הטיפולים שנקבעו להם ועליהם לעמוד בקשר עם המרכז הרפואי שבו טופלו על מנת לתאם את המשך הטיפול. מטופלים כאלו שלא יקבלו את הטיפול התרופתי במועדו עלולים לפתח נזק לראייה שלא ניתן יהיה בעתיד לתקנו, לכן בצעו את הנדרש ותשמרו על הראייה גם בימים אלה.

מטופלים הסובלים מקטרקטה (ירוד) יכולים בשלב זה להמתין עם ביצוע הניתוח. עיכוב של כמה חודשים לא יפגע בהצלחת הניתוח. מטופלים הזקוקים להתאמת משקפיים יכולים לדחות את הבדיקה.

נגעים על העפעפיים יכולים להמתין לבדיקת רופא, אלא אם מדובר בנגעים הממשיכים לגדול, או פצעים על העפעפיים שאינם מתרפאים. במקרים כאלו יש להיבדק על ידי רופא עיניים בטווח של שבועות בודדים.

מה לגבי הילדים? בדיקה שגרתית של ילדים (הרבה פעמים זה מבוצע עקב בקשות מהגננת או לפני התחלת כיתה א') תוכל לחכות, לעומת זאת, ילד עם פזילה חדשה, ילד עם ירוד מולד או ילד עם גלאוקומה מולדת, חייב להיבדק בהקדם ואין להסתפק בייעוץ טלפוני.

לכשיחלוף מצב החירום הנוכחי וכל המרפאות תחזורנה לעבוד כסדרן. יש לבצע את כל בדיקות העיניים שנדחו בתקופה הזו בחודשים הקרובים שלאחר סיום הסגר.

שמואל לברטובסקי חבר ועד עמותת הרופאים העצמאים ארצ"י