לפני כמה חודשים עלה שוב לכותרות הזמר אדם בשל אשפוזו הממושך, לאחר שעבר ניתוח לכריתת כיס המרה. בעקבות הניתוח סבל מסיבוכים, כולל דלקת בלבלב ופגיעה באיברים סמוכים, ושלשום אושפז ביחידה לטיפול נמרץ כירורגי, במרכז הרפואי איכילוב שבתל אביב. בדקנו מה הן ההשלכות של כריתת כיס המרה וכיצד יכול המצב להסתבך?

"כיס המרה הינו איבר דמוי שק בצורת אגס, המחובר לחלקה התחתון של האונה הימנית של הכבד ומשמש כמאגר של מיצי מרה. כאשר אנו אוכלים מזונות שומניים, בעיקר אך לא רק, מופרשים הורמונים שתפקידם 'להודיע' על כניסת מזון שומני למערכת העיכול, וכיס המרה מתכווץ ומפריש מיצי מרה שתפקידם לסייע בפירוק וספיגה של שומנים", אומר ד"ר ירון מינץ, מנהל היחידה לכירורגיה של דרכי עיכול עליונות, כירורגיה בריאטרית ומטבולית שבמרכז הרפואי האוניברסיטאי ברזילי, אשקלון.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הסיבות להוצאת כיס מרה

"הסיבה השכיחה ביותר לכריתה של כיס המרה היא אבנים הנוצרות בכיס המרה", אומר ד"ר מינץ, "הפרת האיזון שבין מסיסות מלחי המרה לבין שקיעתם והתגבשותם לאבנים נובעת ממגוון רחב של שינויים מטבוליים ואחרים שאנו חווים במהלך חיינו. למשל, צריכה מוגברת של מזונות שומניים וגם פחמימתיים, שתייה מועטה מהנדרש ועוד עשויים לגרום ליצירת אבנים בכיס המרה. זאת ועוד, ידוע כי נשים הינן בסיכון גבוה פי שניים ויותר מגברים לפתח אבנים. ככלל, ככל שאנו מתבגרים, שכיחות התופעה גדלה. כך למשל, נשים בהירות עור, וולדניות, עם עודף משקל ובשנות ה-40 לחייהן הינן תת קבוצה אופיינית בסיכון לפתח אבנים בכיס המרה. לעומת זאת, ישנן מחלות המטולוגיות שונות הגורמות להיווצרות אבנים בכיס המרה בצעירים, במנגנונים שונים מאלה שהוזכרו לעיל. עד כה לא זוהו גנים ספציפיים שקשורים ישירות ליצירת אבני מרה".

האם אפשר לחיות בלי כיס מרה?

"הגוף האנושי הוא מכונה מופלאה ומסוגל להסתדר מצוין גם ללא כיס מרה, יותר מ-99 אחוזים מהאנשים שעברו ניתוח להסרת כיס המרה לא חוו שינויים כאלה או אחרים מבחינת ספיגת השומנים, וגם המיעוט שחש בשינוי כזה או אחר, העידו כי חלף בתוך חודשים מהניתוח. בסופו של דבר, כל עוד תפקוד הכבד שמור, הוא ימשיך להפריש כליטר של נוזל מרה ביממה ישירות למערכת העיכול".

איך ניתן לאבחן אבנים בכיס המרה?

"לרוב, נגלה אבנים בכיס המרה בעקבות התקף של כאב עוויתי בבטן הימנית העליונה. אצל חלק מהאנשים האבנים יתגלו במסגרת בדיקות תקופתיות או בחיפוש אחר מקור לכאב בטן עליונה לא ברור דיו. אמצעי הזיהוי הטוב ביותר לאבחון התופעה הוא האולטרסאונד. בשעת התקף, המכונה גם "עווית מרתית", אבן או אבנים נפלטות מהכיס אל תוך צינור הכיס, המחבר בין כיס המרה לבין צינור המרה הראשי. כשאבן כזו יוצאת ונתקעת במוצא הכיס או בצינור הכיס, היא גורמת לגלים של כאב עקב הלחץ הנוצר בעקבות הסתימה. התופעה זמנית לרוב והעווית חולפת כאשר האבן חזרה לתוך הכיס או עברה דרך צינור הכיס, המשיכה בדרכה בתוך צינור המרה הראשי. אם היא קטנה מספיק היא תיפלט החוצה אל תוך התריסריון (חלק ראשון של המעי הדק). כאשר מדובר באבן גדולה יותר היא עלולה להיתקע בצנרת של כיס המרה ולגרום לדלקת המלווה כאבים ובחום, או להיתקע מעל השסתום של צינור המרה הראשי ואז התוצאה תהיה צהבת חסימתית עם או בלי דלקת של הלבלב. במצבים שבהם מתרחשת חסימת צינור המרה הראשי ומיצי המרה אינם מופרשים אל תוך מערכת העיכול, מופיעה צהבת בעור והלחמיות העיניים וכן גרד בעור. חשוב לזהות את המצבים הנ"ל מהר ככל שניתן על מנת לאפשר טיפול ממוקד בהקדם האפשרי. כשדלקת חריפה של כיס המרה מזוהה בתוך 72 שעות, אפשר לבצע ניתוח לכריתת הכיס ללא סיבוכים מוגברים. במידה שעבר יותר מפרק הזמן הזה, מקובל לטפל באנטיביוטיקה ולנתח בהמשך לפחות כ-6 שבועות לאחר הדלקת. כשליש מהאנשים הסובלים מתופעת אבני המרה ינותחו בשלב כזה או אחר, לעומת זאת, אצל השאר המצב יכול להתקיים ללא תסמינים מיוחדים במשך זמן רב".

כבד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הכבד. מסוגל להסתדר גם בלי כיס מרה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מהן ההשלכות ותופעות הלוואי של הוצאת כיס מרה?

"בעבר, טרם העידן הלאפארוסקופי, ניתוח להוצאת כיס מרה התבצע דרך חתך בבטן ימנית עליונה ונחשב לניתוח גדול אך בטוח יחסית. בהמשך, בשנות ה-80 המאוחרות, עם כניסתה של הגישה הכירורגית הזעיר פולשנית (לאפארוסקופית) היה ניתוח זה לאחד מהניתוחים הראשונים שבוצעו בגישה זו. בתחילת הדרך שיעור הסיבוכים היה גבוה יחסית לגישה הפתוחה. בהמשך, עם התקדמות הידע ורכישת הכישורים המתאימים, הפך ניתוח זה לסטנדרטי. אין היום כירורג שלא יודע לבצע את הניתוח בגישה לאפארוסקופית, אולם חשוב לדעת כי לכל ניתוח יש את עקומת הלמידה הספציפית שלו וחשוב להשלימה כנדרש. כ-20 אחוז מהאנשים שסובלים מאבנים בכיס המרה ינותחו בשלב כזה או אחר, אצל חלק מהאנשים המצב יכול להיות לא מאובחן למשך זמן רב, מתוך שלל סיבות. בין העיקריות שביניהן: זיהוי לא נכון של האנטומיה, פגיעה בלתי מכוונת, כשלים של ציוד ועוד. התוצאה לעיתים הינה הרת אסון עבור המנותח ועשויה לשנות את חייו באופן בלתי הפיך וללא היכר".

עוד ב-mako בריאות
>> כמה פעמים ביום אתם אמורים לעשות פיפי?
>> הבטן מתנפחת אחרי האוכל? תנסו את הדבר הבא
>> 5 מזונות אנטי אייג'ינג שאתם חייבים להוסיף לתפריט

איך ניתוח להוצאת כיס מרה עלול להסתבך?

"כאמור, בהנחה שהמנתח ביצע את הניתוח כנדרש והמהלך היה תקין, לא צריכה להיות שום בעיה, ואחרי 24 שעות אמור המטופל כבר להשתחרר לביתו. סיבוכים עשויים להתרחש בעיקר כאשר סביבת הניתוח חוותה דלקת חריפה של הכיס או של הלבלב ואז גם המראה והמרקם של הרקמות שונים בתכלית מאלה של רקמות בריאות ועלול להקשות מאוד זיהוי נכון של האנטומיה ומן הסתם להגביר את הסיכון והסיכוי לפגיעה בצנרת הלא נכונה או באיבר שבסביבת הניתוח. מובן שגם מצבו הבריאותי של המטופל, כמו גם תקינות מערכת החיסונית שלו, הם פרמטרים חשובים ביכולתו להתאושש מסיבוכים אלה. למרות שלכאורה מדובר בניתוח שגרתי, עדיין הפוטנציאל והסיכון לסיבוכים קיימים תמיד וחמורים יותר ככל שמצב המטופל קשה יותר".