ביממה האחרונה הוליווד סוערת בשל הודעתו של השחקן ג'ף ברידג'ס ("ביג ליבובסקי", "אומץ אמיתי") בטוויטר על כך שחלה בלימפומה. מאז, זוכה האוסקר בן ה-70 קיבל איחולי החלמה רבים ברשתות החברתיות, כמו גם סיקור נרחב על ידי התקשורת העולמית. בהודעתו כתב כי "למרות שזו מחלה רצינית, אני מרגיש בר מזל שיש לי צוות מדהים של רופאים והתחזית הרפואית טובה". אז מהו סרטן הלימפומה? מהם הסימנים? וכיצד מאבחנים את המחלה ומטפלים בה?

סרטן הלימפומה הוא סרטן דם המתפתח בתאים לימפוציטים השייכים למערכת הלימפה של הגוף. מערכת זו נמצאת במקומות שונים בגוף כמו גם בבלוטות הלימפה, ויש לה חלק חשוב מאוד במערכת החיסון שלנו ובהגנה על הגוף.

אך הלימפומה איננה מחלה אחת אלא שם כולל לסוגים רבים של סרטן הקשורים למערכת הלימפומה. החלוקה העיקרית היא לימפומה על שם הודג'קין ולימפומה שאינה הודג'קין. הסוג השני הוא הנפוץ יותר ומהווה כ־85% מהתחלואה בלימפומה. גם לימפומה שאינה הודג'קין נחלקת למעשה לתתי-סוגים רבים. היא עלולה להתפתח אצל חולים במגוון גילים, אך בעיקר נפוצים בקרב מבוגרים.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

תסמינים בולטים מאוד

לעומת הלימפומה שאינה הודג'קין השכיחה יותר בקרב מבוגרים, לימפומה על שם הודג'קין היא מחלה הידועה בכך שהיא פוגעת בעיקר באנשים צעירים. עם זאת הלימפומה על שם הודג'קין נחשבת למחלה קלה לאבחון, והתסמינים שלה בולטים מאוד. היא מתבטאת בעיקר בהגדלה של בבלוטות הלימפה בגוף, בדגש על הבלוטות בבית החזה ובצוואר, והיא מלווה לרוב בחום גבוה שעולה בשעות הערב, קוצר בנשימה והופעת גירוד במקומות שונים בגוף. אבחון המחלה במקרה של חשד מתבצע על ידי בדיקות הדמיה ובדיקות דם שונות, כאשר בדיקות Pet CT ובדיקות נוספות מסייעות באיתור הבלוטות המוגדלות.

הטיפולים במחלת הלימפומה על סוגיה השונים עברו בשנים האחרונות מהפכה משמעותית והיום קיימים מגוון של טיפולים שיכולים להאריך את חיי המטופלים ולהביא לאיכות חיים טובה יותר. במקרה של טיפול בלימפומה שאינה הודג'קין, יש משמעות רבה לאבחון של סוג הלימפומה שכן ישנם טיפולים שונים ויעילים מאוד אך הם מותאמים לסוגי המחלה השונים, ותת-אבחון או אבחון לקוי עלול לפגוע בהצלחת הטיפול. 

במקרה של לימפומה על שם הודג'קין, אחוזי הריפוי למחלה תמיד היו גבוהים יחסית, אך עד לאחרונה הם התבססו על טיפולים כימותרפיים הידועים בהיותם לא ידידותיים במיוחד. אחוזי הריפוי בטיפול הכימותרפי עמדו על בין 70 ל־80 אחוזים, אך ככל שהטיפול היה אגרסיבי יותר כך הסיכוי לתופעות לוואי כמו פגיעה בלב, בריאות או באיברים אחרים הולך ועולה.

מערכת הלימפה (צילום:  Nerthuz, shutterstock)
מערכת הלימפה | צילום: Nerthuz, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> האם זו הסיבה לתחלואה העודפת של ערבים וחרדים?
>> 8 מאכלים שיגרמו לכם להיראות זקנים יותר
>> נמאס לכם להתעורר עייפים? זה הפתרון בשבילכם

טיפולים חדשים עם אחוזי ריפוי גבוהים

בשנים האחרונות נוספו טיפולים חדשים, טיפולים ביולוגים ממוקדי מטרה, הניתנים לצד הטיפול הכימותרפי ואפילו מחליפים חלק מהתרופות הכימותרפיות. טיפולים אלו הצליחו לא רק להקטין באופן משמעותי את פרופיל תופעות הלוואי אלא להביא לאחוזי ריפוי טובים יותר שעומדים היום על בין 90-93 אחוזים.

ואומנם לימפומה על שם הודג'קין שכיחה בעיקר אצל צעירים, ובכל זאת 20 אחוזים מהחולים הם מעל גיל 60, ועבורם הטיפולים החדשים עלולים לסכן את בריאותם ולהביא להחמרה במצבם ולא תמיד אפשר יהיה לטפל בהם. כיוון שגם הטיפולים הכימותרפיים מסוכנים יותר לחולים בגיל המבוגר, פותחו בשנים האחרונות טיפולים שכיום גם זמינים עבור מבוגרים ואינם מסכנים אותם.

>> לימפומה של העור: תסמינים ודרכי טיפול

ההתקדמות שהושגה בשנים האחרונות בטיפולים השונים ללא ספק מעידה גם על העתיד והשאיפה למצוא פתרונות טובים יותר לחולים המבוגרים בלימפומה על שם הודג'קין, גם היא הושגה. כעת מתאפשר גם להם להיות תלויים פחות בטיפול הכימותרפי, שגם היא מסוכנת להם יותר, וליהנות מיתרונות הטיפול הביולוגי.

בתקווה שבשנים הקרובות יופיע מענה טוב עוד יותר לחולים במגוון סוגי מחלת הלימפומה השונות שיסייע בשיפור תוחלת החיים של חולים בכל גיל לצד שיפור באיכות החיים.

ד"ר פאולינה פטצ'נקו, מנהלת יחידת אשפוז המטולוגי, ביה"ח וולפסון