נערות רבות נכנסות לגיל ההתבגרות וחוות לראשונה את תסמיני הווסת ביניהם כאבי בטן, כאבי ראש, בחילות ועוד. באופן טבעי מרבית הנערות פונות אל אימהותיהן כקו הייעוץ הראשון, ובאופן טבעי לא פחות, אימהות רבות חשות אמפתיה גדולה לסבל של בנותיהן, ומרגיעות אותן כי מדובר בתחושות נפוצות שכל אישה חווה עם הגיעה לגיל הפוריות. אך במקרים רבים זה לא נגמר בזה והכאבים נמשכים. התלונות החוזרות אינן נובעות מפינוק ולא מהיעדר חוסן, הן ביטוי למצב רפואי אמיתי שנקרא "אנדומטריוזיס".

קוראים לה המחלה הנשית, חושבים שהיא נדירה, ויש שטוענים שהיא הוצאה מפרופורציות. הנתונים מצביעים על כך כי אחת מכל עשר נשים תסבול מאנדומטריוזיס במהלך חייה. עם זאת, גם כיום נשים רבות מאובחנות כחולות באנדומטריוזיס באיחור של שנים, חרף תלונות שהחלו כבר בגיל ההתבגרות.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מהי אנדומטריוזיס?

אנדומטריוזיס הינה מחלה גניקולוגית המופיעה לרוב אצל נשים בגיל הפוריות, המתבטאת בהופעת תאי רחם באזורים שונים מחוץ לרחם, בעיקר באזור האגן וחלל הבטן. תאים אלו יוצרים תגובה דלקתית המובילה לכאבים, יצירת ציסטות, מוקדי אנדומטריוזיס רגישים והידבקויות באזורי הדלקת. ברוב המקרים נגעי האנדומטריוזיס ישפיעו על אברי הרבייה באגן כולל שחלות, חצוצרות, רצועות הרחם ואלו יובילו בתורם להשפעה על פריון האישה וסיכוייה להרות.

אבחון אנדומטריוזיס עלול להיות משימה מורכבת, בייחוד בשל תסמיני מחלה שונים ומגוונים. התסמינים עשויים לכלול בין היתר כאבים חזקים סביב מועד הווסת, המקרינים לגב התחתון ולרגליים, דימום וסתי ממושך יותר מהנורמה, הפרעות במערכת העיכול, רגישות וכאב עמום באגן לאורך החודש, עייפות כרונית, הפרעות במערכת השתן, שינויי מצב רוח ובבוא הזמן גם כאבים בזמן קיום יחסי מין וקושי להרות.

כאשר מדובר בנערות צעירות שרק מתחילות לחוות את תסמיני הווסת, הנטייה הטבעית היא להניח כי מדובר בתסמינים נורמטיביים כפי שיש ללא מעט נשים, ולייחס את הסבל והתלונות המרובות והמגוונות לחוסר הניסיון של הנערה. כיום אנו יודעים כי חוסר הספציפיות של תסמיני המחלה מקשה מאוד על אבחונה, ולצערנו גם כיום נשים רבות מאובחנות בעיכוב של עשר עד שתיים עשרה שנים בממוצע.

בעיות רפואיות בשד שכיחות גם בקרב נערות

דיקור סיני (צילום: By NiP STUDIO, shutterstock)
דיקור מהווה לעתים פיתרון לכאבים | צילום: By NiP STUDIO, shutterstock

איך מטפלים במחלה?

אין סיבה להיכנס ללחץ. אפשרויות הטיפול הקיימות ברשותנו כיום הן יעילות דיין ומאפשרות למטופלות לחיות באיכות חיים טובה לצד המחלה. אחת מאפשרויות הטיפול היעילות ביותר במחלה הינו ניתוח לפרוסקופי, שמטרתו לכרות את נגעי האנדומטריוזיס, להפריד הדבקויות ולהחזיר את המצב לקדמותו. אחוזי ההצלחה של הניתוח גבוהים, ונשים רבות זוכות בעקבותיו לשיפור באיכות חייהן ולעלייה בסיכוייהן להרות בעתיד.

לצד הטיפול הניתוחי, ובעיקר בגילאים צעירים, ניתן להציע לסובלות מהמחלה טיפול הורמונלי בדמות גלולות ולעיתים גם התקן תוך-רחמי, שמטרתם מניעת הופעת הווסת וכתוצאה מכך גם מניעת התסמינים והאטה בקצב התקדמות המחלה.

יש מספר אפשרויות נוספות וזמינות לשיפור התסמינים אשר מתאימים לנערות צעירות. שינוי תזונתי וטיפולים משלימים דוגמת דיקור סיני ואפילו פיזיותרפיה של רצפת האגן, כל אלה מסייעים לרוב לא מעט בשיפור התסמינים וכדאי לשקול לשלב אותם. לא פעם, עצם האבחון בגיל צעיר יש בו די כדי לשפר משמעותית את איכות חייה של הנערה. מרגע האבחנה היא תהיה במעקב קבוע, ועם הגיעה לגיל מתאים ניתן להציע לה את מגוון אפשרויות הטיפול הקיימות, בין אם ניתוחיות או הורמונליות.

לסיכום - חובתנו כמטפלים היא קודם כל להקשיב לתלונות המטופלת, צעירה ככל שתהיה, ולהפנותה להמשך בירור רפואי בקרב מומחים העוסקים באבחון ובטיפול במחלה. מעבר לכך, קיים מקום להקצאת משאבים במערכת הבריאות הציבורית  שיאפשרו הכשרת רופאים לאבחון ולטיפול במחלה, ואף הקמת מרפאות ייעודיות שיציעו מערכת שתאפשר טיפול ותמיכה במטופלות, תחת קורת גג אחת.

ד"ר עידו סירוטה, מנהל המרכז למצוינות בכירורגיה גניקולוגית וניתוחים רובוטיים, בי"ח רפאל