כל מי שבילה מספיק שעות בחוץ בחום של יולי-אוגוסט, יודע שהגוף שלנו מסוגל להזיע במקומות שונים ומשונים שממש לא רק מסתכמים בפנים ובבית השחי. סביר להניח שחוויתם בעבר גם הזעה בכפות הידיים, בין שזה בגלל מזג האוויר או ביום לחוץ במיוחד לפני שנאלצתם להציג מצגת בפני הבוס והקולגות במשרד. מערכת העצבים שלנו מפעילה את בלוטות הזיעה בגוף לרוב כשהטמפרטורות עולות, אך זה יכול לקרות גם כשאנחנו לחוצים.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

עם זאת, חלקינו יכולים לסבול מהזעה בכפות הידיים בתדירות גבוהה יותר מהרגיל, מה שיכול להעיד על הזעת יתר (היפרהידרוזיס). אך הזעת יתר לא רק יכולה להיות בעיה בפני עצמה, היא גם עלולה להיות סימן לבעיות אחרות. אז איך יודעים מתי ההזעה שלנו צריכה להדליק נורה אדומה?

הזעת יתר

מנגנון ההזעה מאפשר לגוף שלנו לקרר את עצמו בטמפרטורות גבוהות. הזעת יתר היא מצב שבו מנגנון זה עובד "שעות נוספות" ומופעל ללא קשר לטמפרטורות בחוץ או לרמת המאמץ שעשינו בפעילות גופנית. אז אם אתם מוצאים את עצמכם מזיעים במצבים שלא אמורים לגרום להזעה ובתדירות גבוהה (יותר מפעם/פעמיים בשבוע), ייתכן שמדובר בהזעת יתר. הסיבה להזעת יתר יכולה להיות גנטית, או בשל בעיה במערכת העצבים. גורמים נוספים שיכולים לתרום להופעת הזעת יתר כוללים תרופות מסוימות, סטרס מתמשך, השמנת-יתר ושינויים ברמות ההורמונים בגוף.

אישה בסטרס (צילום:  vmaslova, shutterstock)
מצב של סטרס מתמשך יכול להוביל להזעת יתר | צילום: vmaslova, shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> 10 דרכים להפחית שומן בטני
>> האם הגיע הזמן להפסיק להשתמש בנייר טואלט?
>> איך אנשים מגיעים לגיל 100? נמצא הסבר מדעי

סימן לבעיה רפואית?

במקרים מסוימים, הזעת יתר עלולה להיות סימן לבעיה רפואית. אם הזעת היתר מופיעה לצד תסמינים נוספים, היא עשויה לאותת לנו על בעיה רצינית יותר בגוף, כמו סוכרת, בעיה במערכת העצבים, יתר פעילות של בלוטת התריס, שיגדון ועוד. לעתים זה אף יכול להיות סימן למחלה של המערכת הלימפטית, כמו הודג'קין. לכן חשוב לשים לב אם הזעת היתר מלווה בתסמינים נוספים. גם הזעת לילה, המתאפיינת בהזעה קיצונית בזמן השינה, יכולה להוות אינדיקציה לבעיות רפואיות שונות. אם אתם חושדים שאתם סובלים מהזעת יתר, כדאי להיוועץ ברופא/ה. ישנן אופציות שונות לטיפול בבעיה שיעזרו להפחית את ההזעה.