הוא משפיע בממוצע על אחד מכל ארבעה אנשים בעולם המערבי; הוא עלול לגרום לפגיעה בלב, בעיניים ובמוח, וגם למחלות וסיבוכים קשים וחמורים; והוא לרוב אינו מורגש - ואת כל זה הוא עושה בשקט, בדרך כלל בלי סימנים מיוחדים. לכן הוא קרוי "הרוצח השקט", או בשמו המוכר יותר – לחץ דם גבוה. אז מהם הסימנים שעשויים לבשר על לחץ דם גבוה? ומהן התלונות האופייניות למי שסובלים מהבעיה? מומחים מסבירים:

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

סימנים מקדימים שיאפשרו לכם לתפוס בזמן את "הרוצח השקט"

בקרב מרבית האנשים בעלי יתר לחץ דם לא מופיעים סימנים, תחושות או סימפטומים המעידים על לחץ דם גבוה. לרוב, יתר לחץ דם אינו גורם לתחושה כלשהי. חלק מן האנשים מעידים על תחושות כמו כאבי ראש, שינויים בראייה, תשישות, טשטוש ראייה, כאב בחזה, סחרחורות, דימום מהאף או זמזום באוזניים.

כאבי הראש מופיעים בדרך כלל באחורי הראש או בעורף או באזור הרקות ומעל העיניים. אנשים החווים ומרגישים תסמינים של לחץ דם ומכירים את הסימנים המקדימים מעידים כי הם מרגישים שלחץ הדם שלהם גבוה, או חשים שהוא עומד לעלות. אולם, הדרך היחידה לדעת אם לחץ הדם באמת גבוה ואינו תקין, היא למדוד אותו.

מניין מופיעות התחושות שקשורות ביתר לחץ דם, אצל מי שחשים בהן? מי שלחץ הדם שלהם גבוה, עלולים בסבירות גבוהה לסבול מהתחושות שצוינו כתוצאה ישירה של יתר לחץ דם, או בשל אחת או יותר מהבעיות האלו:

  • סיבוכים של לחץ דם גבוה, כדוגמת אי ספיקת כליות, אי ספיקת לב וסיבוכים נוספים.
  • מחלות נלוות או מחלות רקע אחרות, שאינן קשורות דווקא ליתר לחץ דם.
  • תופעות לוואי של תרופות.
  • לחץ ומתח נפשי, שעלולים לגרום לחלק מהתסמינים שזוהו בעבר עם יתר לחץ דם, כמו כאבי ראש חזקים.
    כאב ראש (צילום:  Leszek Glasner, shutterstock)
    כאבי הראש מופיעים בדרך כלל באחורי הראש, בעורף או באזור הרקות ומעל העיניים | צילום: Leszek Glasner, shutterstock

אם מרגישים טוב, מדוע חשוב למדוד לחץ דם?

לחץ דם הוא הלחץ שמפעיל הדם בזרימתו על הדפנות של כלי הדם, והוא נמדד בדרך כלל בעורק של הזרוע. לחץ הדם הסיסטולי הוא לחץ שיא ונמדד בעת התכווצות של חדרי הלב. לחץ דם דיאסטולי, נמדד בזמן הרפיית החדרים. ערכי לחץ דם תקינים לאדם בריא בעת מנוחה נעים בין 120 ל-80 מ"מ כספית.

לחץ דם גבוה לאורך זמן – בין אם הוא כרוני ובין אם גבוה מהרגיל למשך פרקי זמן קצרים, הוא בעל השפעה מצטברת מסוכנת על הבריאות, ועלול לגרום לנזקים בלתי הפיכים בכלי דם ובאברי גוף שונים. ההשפעה המצטברת של לחץ דם גבוה פוגעת בראש ובראשונה בלב, ועלולה לגרום לאי ספיקת לב. לחץ דם גבוה פוגע בכלי הדם הכליליים – כלי הדם המובילים דם אל הלב. כלי דם אלו עלולים להיסתם ולגרום להתקף לב. אברים נוספים שעלולים להיפגע הם המוח (שבץ או אירוע מוחי), הכליות והעיניים.

לבעיות הבריאותיות הגדולות שמזומנות למי שסובלים מלחץ דם גבוה מצטרפת העובדה שאצל מרבית הלוקים בבעיה אין סימנים מיוחדים למצב. על כן, ישנם רבים שמסתובבים עם לחץ דם גבוה בלי לדעת זאת, ובלי להיות מודעים לסכנות הצפויות להם.

גורמי סיכון נוספים מחמירים את הסיכויים לנזקים בריאותיים, ולצערנו, מדובר בגורמי סיכון שכיחים, שמוכרים לרבים, ובהם: עישון, השמנת יתר ועודף משקל, מחסור בפעילות גופנית, עודף שומנים בדם, סוכרת, נטילת גלולות למניעת הריון, צריכה מופרזת של מלח או מוצרי מזון המכילים נתרן בכמויות גבוהות , שתיית אלכוהול מופרזת, הפרעות נשימה במהלך השינה, חוסר שעות שינה, סטרס ומתח נפשי.

מודד לחץ דם (צילום:  VILevi, shutterstock)
חשוב למדוד לחץ דם גם כשמרגישים טוב | צילום: VILevi, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:

>> "זה התפריט שעזר לי להשיל 35 ק"ג ממשקלי"
>> הסיבה המפתיעה לכך שאתם מתעוררים באמצע הלילה
>> מומחים טוענים: מצאנו את הסוד לדיאטה מוצלחת 

איך מודדים לחץ דם?

מדידת לחץ דם פשוטה יכולה להיעשות על ידי רופאה או אחות במרפאה, או באמצעות מדידה ביתית. במקרים מסוימים, נערכת בדיקה לניטור לחץ הדם לאורך 24 שעות, באמצעות מכשיר מיוחד. במקרים שבהם מתגלה לחץ דם גבוה, מומלץ לפנות לטיפול רפואי, על מנת לשפר את המצב ולמנוע סיבוכים מיותרים.

כיצד מטפלים בלחץ דם גבוה?

יתר לחץ דם ניתן לטיפול באמצעות תרופות להורדת לחץ דם. קיימות כיום תרופות רבות ושונות, בעלות מנגנוני פעולה שונים. אלו הן תרופות מרשם, שניתנות רק על ידי רופא. השפעת התרופות אינה מיידית, ולעתים לוקח זמן להגיע ללחץ דם תקין. לרבות מן התרופות ישנן תופעות לוואי, וכמו כן, ישנם מצבים רפואיים שאינם מאפשרים נטילת תרופות להורדת לחץ דם לאורך זמן. נוסף על התרופות, ניתן לאזן את לחץ הדם באמצעות טיפול בלתי תרופתי ושינויים באורחות החיים: פעילות גופנית קבועה ומבוקרת, דיאטה למי שסובלים מהשמנה, תפריט דל נתרן, הימנעות ממתח נפשי רב, מעישון ומאלכוהול, שינה איכותית ובכמות מספקת וכן טיפול טבעי מאזן ומיטיב. הרפואה הסינית מציעה למי שלוקים ביתר לחץ דם טיפול אינטגרטיבי, שמשלב דיקור סיני, צמחי מרפא והמלצות תזונה, וניתן לצד הטיפול הרפואי הקונבנציונלי. לרפואה הסינית ישנה השפעה מאזנת וטובה, שנשמרת לאורך זמן ומסייעת לשקם את המצב הבריאותי ולשמור על בריאות איתנה.

עמוס זיו הוא מטפל בכיר ברפואה סינית אינגרטיבית לטיפול ומניעה של מחלות לב; הקים וניהל את היחידה למחקרים ברפואה משולבת במרכז הרפואי אסף הרופא. נכתב בשיתוף רפי קרסו, פרופ' למדעי המוח ומערכת העצבים מאוניברסיטת בר אילן. מנהל המחלקה הנוירולוגית ומרפאת הכאב (בדימוס) במרכז הרפואי הלל יפה בחדרה.