חושבות שלחץ או כאבים בחזה הם סימנים להתקף לב? חשבו שוב. מתברר שתסמינים ידועים אלו רלוונטים בעיקר עבור גברים, בעוד אצל נשים התסמינים שונים. הבעיה? קשה מאוד לזהות את התסמינים, שדומים למצבים רפואיים שונים כמו כאבי שרירים או בחילות. בפוסט ששותף בפייסבוק, מסבירה לין יערה וייצמן, בחורה בת 37 שעברה אירוע לבבי, כיצד הגיעה לבית החולים רק לאחר שהתסמינים החמירו משמעותית והייתה זקוקה לצנתור בדחיפות. האירוע מסכן החיים גרם לה לשתף את סיפורה בפוסט שזכה ללא פחות מ-900 שיתופים בפייסבוק, במטרה להעלות את המודעות לתסמינים הלא מוכרים של התקפי לב בקרב נשים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

"התסמינים של נשים שונים משל גברים"

"אנחנו יודעים שב-40 אחוז של מקרי התקף לב של נשים אין כאבים בחזה", אומרת ד"ר בלה קויפמן, מנהלת המרפאה לבריאות לב האישה בבית חולים איכילוב; "התסמינים אצל נשים שונים מאלה של גברים. הם כוללים קוצר נשימה, כאב בכתפיים, בגב ובבטן, בחילות, דפיקות לב מואצות, וירידה בתפקוד״.

מכיוון שמדובר בתסמינים שעלולים להידמות למחלות אחרות, נשים לרוב לא ממהרות לפנות לעזרה. "לפי הספרות הרפואית, נשים שלוקות בהתקף לב מגיעות לבית החולים בממוצע באיחור של כחצי שעה, לעומת גברים שלוקים בהתקף לב", מסבירה ד"ר קויפמן. הבעיה היא שבהתקפי לב הזמן הוא  קריטי. "בעקבות העיכוב בפנייה לעזרה רפואית, הנזק עשוי להיות גדול יותר בקרב נשים וכך גם הסיבוכים כתוצאה מההתקף".

כלי הדם אצל נשים מגיבים לגורמי הסיכון בצורה חזקה יותר

מכיוון שהתסמינים עשויים להיות מבלבלים, חשוב שנשים ידעו מהם גורמי הסיכון שעשויים להוביל להתקף לב; "גורמי הסיכון אצל נשים הם כמו של גברים; רקע משפחתי, עישון, יתר לחץ דם, סוכרת, שומנים גבוהים בדם ומחסור בפעילות גופנית", מסבירה ד"ר קויפמן. "אך ישנם דברים מסוימים שמיוחדים לאישה. האחד זו העובדה שגורמים סוציואקונומיים ופסיכולוגיים הם בעלי חשיבות והשפעה רבה יותר. שנית, הפרופיל ההורמונלי של האישה משחק תפקיד לא מבוטל. אנחנו יודעים שלנשים עם חוסר הפרשת אסטרוגן בגיל צעיר יש סיכון ללקות בטרשת עורקים. עם הפסקת הווסת, כאשר רמת האסטרוגן בדם משתנה וגם סוג האסטרוגן משתנה, מתפתחת נטייה לטרשת עורקים. טרשת עורקים היא שקיעה של שומן בעורקים שבסופו של דבר עלולה לגרום לחסימה מוחלטת של העורק. כלי הדם אצל נשים מגיבים לגורמי הסיכון בצורה חזקה יותר מאשר גברים. גורמים כמו עישון ומתח נפשי משפיעים יותר על נשים, שאפילו במצב של רובד טרשתי לא גדול – עשויות ללקות בהתקף לב בעקבות לחץ נפשי".

עוד ב-mako בריאות
>> מומחית פיענחה את שפת הגוף של טראמפ וזה מטריד
>> עייפים או בדאון? זה מה שאתם צריכים לאכול
>> כך תתאמני כמו איוונקה טראמפ

הבדל נוסף בין נשים לגברים הוא גיל התקף הלב הראשון: "בדרך כלל, התקף הלב הראשון מופיע 9 שנים מאוחר יותר אצל נשים. גם תמותה והתפתחות מחלות לב מתחילות לקבל תאוצה לקראת גיל 60 ורק אז השכיחות גבוהה יותר אצל נשים". הסיבה לכך היא שינויים שמתרחשים בגוף האישה לאחר גיל 60 כמו הפסקת הווסת והתפתחות של גורמי סיכון דלקתיים. יש לציין שתוחלת החיים הממוצעת של אישה גבוהה יותר – וגם עובדה זו משפיעה על הגיל שבו מופיע לראשונה התקף לב.

אז אם התסמינים קשים לזיהוי, מה אפשר לעשות?

"אם משהו לא ברור, משהו מוזר מתרחש בגוף - יש לפנות לעזרה רפואית. לאו דווקא לרופא משפחה שלא מקבל באותו יום, אלא לעזרה מיידית" פוסקת ד״ר קויפמן. אז לא, אין צורך לרוץ למוקד בכל פעם שיש לכן בחילה, אך בכל זאת, כל אחת מכירה את הגוף שלה, ולכן חשוב לגלות עירנות ולא לחשוש להיבדק. "אנחנו רוצים להביא את עניין מחלות הלב והתקפי הלב לציבור הרחב ולא רק לנשים. מספר רב של גברים שלוקים בהתקף לב הפונים לסיוע רפואי עושים זאת בעקבות עידוד של בת הזוג. לכן, חשוב שגם הסביבה של האישה תהיה מודעת לגורמי הסיכון ולתסמינים" מסבירה ד"ר קויפמן. 

חשוב לדעת לא רק לזהות, אלא גם לנסות למנוע. "לא ניתן למנוע את כל המחלות על ידי בדיקות שגרתיות, אבל טרשת העורקים זו מחלה שניתן להשפיע על ההתפתחות שלה". ניתן לא רק לעצור התפתחות הרובד בעורקים, אלא גם לגרום לנסיגה שלו. לכן חשוב מגיל צעיר להרגיל לאורח חיים בריא, תזונה נכונה ופעילות גופנית. כל אלה דוחים הרבה מחלות, ביניהם מחלות לב וכלי דם", מסכמת ד"ר קויפמן. 

 >> נחשף התפריט המאוד לא בריא של טראמפ