מתברר שלסהרון שבבסיס הציפורן שלכם יש חשיבות גדולה יותר ממה שחשבתם. הציפורניים צומחות מתוך כיס מתחת לעור שרופאים מכנים אותו שורש או משתית, שמסייע בייצור תאים חדשים. מכיוון שהסהרון מכיל את החלק החדש יותר של הציפורן, הוא עלול למעשה לספק רמזים לגבי בריאותנו. היעלמותו של הסהרון בבסיס הציפורן היא לא תמיד סימן לבעיה בריאותית, אך כדאי להיוועץ ברופא אם היעלמותו מלווה בתסמינים נוספים. אז אם נעלם לכם הסהרון מהציפורן, או שהוא שינה צבעו, הנה כמה מחלות שזה יכול להעיד עליהן:  

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

1. תת-תזונה

דיאטות קיצוניות, בעיות רפואיות שמונעות מהגוף לספוג רכיבים תזונתיים והפרעות אכילה יכולות לגרום לשינוי בציפורניים. אנשים שסובלים ממחסור ב-B12 עלולים לשים לב לכך שחצי הירח בציפורניים שלהם נעלם. הם גם עשויים לפתח גוון אפרפר-חום בציפורניים. בדיקת דם פשוטה תוכל להראות אם חסרים לכם ויטמינים ומינרלים. רופא יכול לעזור לכם לגלות אילו חסרים תזונתיים יש לכם, בהתאם לתזונה, לאורח החיים, למצב הבריאותי שלכם וגורמים אחרים.

2. אנמיה

אנמיה היא מצב בריאותי שכיח שנגרם לרוב כתוצאה מייצור מופחת של תאי דם אדומים או המוגלובין, או כתוצאה מבעיה בכדוריות הדם או איבוד דם. כל זה מוביל למחסור בחמצן שיכול להוביל להופעת תסמינים כמו חיוורון, בעור ובציפורניים – מה שגורם לאובדן חצי הירח.

3. אי-ספיקת כליות

אנשים שעוברים דיאליזה בשל אי-ספיקת כליות לרוב חסרי חצי הירח על ציפורניהם. רופאים מאמינים שהסיבה לכך היא אנמיה כתוצאה מאי-ספיקת כליות. מאחר שאי-ספיקת כליות היא לא הגורם היחיד לאנמיה, אם אתם מרגישים שאתם עלולים לסבול מאנמיה – כדאי להיוועץ ברופא.

4. מחלות לב וריאות

חצי הירח בציפורניים עלול להפוך אדמדם בקרב אנשים שסובלים ממחלות לב וריאות, כולל: מחלת ריאות חסימתית כרונית, אי-ספיקת לב ומחלת קולגן. בנוסף לכך, הציפורניים עלולות לשנות צורה או טקסטורה וזה עלול להיות מלווה בתסמינים כמו קוצר נשימה, שיעול וכאבים בחזה.

5. מחלת וילסון

מחלה זו נגרמת כתוצאה מכמויות מסוכנות של נחושת בגוף. מצב רפואי זה יכול להוביל לשורה של תסמינים, ביניהם אי-ספיקת כבד, רעידות, חרדה, דיכאון וקשיים בהליכה. אנשים מסוימים הסובלים ממחלת וילסון עלולים לפתח חצי ירח כחול.

ציפורניים לא בריאות (צילום: Alona Siniehina, shutterstock)
הסהרון שבבסיס הציפורן יכול להיעלם מסיבות שונות | צילום: Alona Siniehina, shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> עליתם לאחרונה במשקל? אולי זאת הסיבה
>> חוששים מסקס? יש לנו כמה טיפים בשבילכם
>> בריא או לא? כל האמת מאחורי הפריכיות

6. תסמונת הציפורן הצהובה

מחלות מסוימות עלולות לגרום לציפורניים להתעבות ולשנות צבען לצהוב – ובכך בעצם מסתירות את חצי הירח בציפורניים. בעיות אחרות, כמו בעיות במחזור הדם, יכולות גם לגרום לציפורניים צהובות ולהיעלמות של חצי הירח.

7. הרעלת כסף

לפעמים חצי הירח עשוי לשנות את צבעו לכחול. זה עלול להיות סימן מקדים לארגיריה, סוג של הרעלה הנגרמת כתוצאה מחשיפה מוגזמת לכסף. אנשים החשופים לכימיקלים בעבודה עלולים לפתח אגיריה. אצל מרבית האנשים, חצי הירח יישאר לבן, אך הידיים, הפנים או העיניים יחליפו את צבעם לכחול.

8. שחמת

מדובר במחלה כרונית שגורמת לנזקים וצלקות בכבד ומשפיעות על תפקודו. מטופלים הלוקים בסוכרת, אנשים ששותים אלכוהול בצורה מופרזת, גברים ואנשים בגיל 50 ומעלה נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות בשחמת. המחלה יכולה לגרום לחצי ירח אדמדם בציפורניים ובנוסף לכך, הציפורניים יכולות להלבין ולכן קשה יותר להבחין בנוכחותו של חצי הירח.

9. ויטיליגו

ויטליגו, או בעברית – בהקת, היא מחלת עור כרונית שגורמת לעור לחלקים מהעור לאבד מצבעם. זה קורה כאשר המערכת החיסונית תוקפת את תאי העור ופוגעת בייצור המלנוציטים, התאים שאחראיים לצבע העור שלנו. בקרב אנשים מסוימים הלוקים במחלה, יהיו גם שינויים בציפורניים, כולל אובדן חצי הירח.

ויטיליגו (צילום: Shutterstock)
גם מחלת הויטיליגו יכולה להוביל לשינוי בציפורניים | צילום: Shutterstock

אז מתי כדאי לראות רופא?

אם שמתם לב שאתם לא רואים חצי ירח בתחתית הציפורן, אך אתם לא סובלים מתסמינים נוספים, אתם ככל הנאה לא צריכים לדאוג. לפעמים אצל חלקינו, פשוט קשה יותר להבחין בחצי הירח. עם זאת, אם אתם לא בטוחים, תמיד כדאי להיוועץ ברופא כדי לשלול אופציות שונות. אל תשכחו שהיעלמות חצי הירח עשויה להיות סימן מקדים למחלות מסוכנות כמו הרעלת כסף.