סוף השבוע האחרון סימן את בואו של החורף והצד ההפיכונדרי שבנו כבר מתחיל להתפרץ. מעתה ועד סוף החורף אנחנו מוכנים לעשות הכל כדי למנוע את דלקת הגרון או את הצינון הבא. אבל רובנו שוכחים דבר קטן וחשוב – מברשת השיניים שלנו שורצת חיידקים ומסכנת את הבריאות שלנו, אלא אם נשתמש בה בצורה הנכונה.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

"האמת המרה היא שגם כשאנחנו לא חולים, רובנו מחזיקים את מברשות השיניים בתנאים הטובים ביותר עבור החיידקים והגרועים ביותר עבורנו". מסביר ד"ר אלעד טל, יועץ מדעי לקולגייט. "מברשות השיניים שלנו - האביזר שבכל יום נכנס לפחות פעמיים לפה - מוחזקות בחדר עם החלון הכי קטן בבית (במקרה הטוב), באותו חלל שבו נמצאים השירותים, בקרבה לכיור שבו אנחנו שוטפים ידיים ובצפיפות שלא מותירה אפשרות להימנע ממגע עם יתר המברשות".

על פי מחקרים מדעיים שונים, על גבי מברשת השיניים שלנו שורצים אינספור חיידקים: "במחקר מסוים, החוקרים מצאו חיידקים המקושרים עם מחלות חניכיים במברשות של ילדים אשר הוריהם חולים במחלת חניכיים. מברשת השיניים אינה נחלתם של החיידקים בלבד. גם וירוסים שונים יכולים לשרוד בין סיבי המברשת", טוען ד"ר טל. "במחקר אחר נמצאו במברשת השיניים וירוסים מסוג הרפס שיכולים לגרום למחלה אצל ילדים ואנשים עם מערכת חיסון מוחלשת, ואף לגרום להדבקה חוזרת באותו אדם ש'הדביק' את המברשת בווירוס".

מברשות שיניים (צילום: shzumo, Shutterstock)
להפריד בין מברשות השיניים | צילום: shzumo, Shutterstock
עוד ב-mako בריאות
>> שיר אלמליח מלמדת להתחטב מבלי לוותר על שוקולד
>> אימון עצבני לירכיים
>> גילינו מה אורכו של השנ"צ האולטימטיבי

אז אם מברשת השיניים כה מזוהמת, איך אנחנו לא חולים לעיתים תכופות יותר? "ראשית, כאנשים בריאים, גם אם אנחנו נחשפים לחיידק פתוגני (גורם למחלה) שביקר אצלנו בעבר, לרוב מערכת החיסון שלנו יכולה להתמודד עם זה, במיוחד מיד אחרי שהיינו חולים וכמות הנוגדנים הקיימת בדם עדיין גבוהה ומונעת הדבקה חוזרת. עם זאת, זה לא אומר שיתר בני הבית אינם חשופים להדבקה. מי שחשוף יותר לסכנה אלו אנשים שמערכת החיסון שלהם מעט חלשה יותר מסיבה זו או אחרת כגון פעוטות, קשישים ונשים בהריון. חשיפה לזיהום אצל אנשים אלו מעמידה את הגוף שלהם בפני אתגר לא פשוט".

 הנה כמה טיפים לשמירה על מברשת שיניים נקייה:

1. להרחיק מחדר השירותים

שנים של הרגל עשו את העבודה ואנחנו בטוחים שזה לא יהיה קל, אבל נסו להתרגל לשמור את מברשות השיניים כמה שיותר רחוק מהשירותים ומהכיור. "השתדלו לאוורר את חלל חדר האמבטיה ברוב שעות היום, אפילו שקצת קריר", אומר ד"ר טל.

2. הפרדה

"יש להפריד בין מברשות השיניים של בני הבית כך שלא יהיה מגע ביניהן. זה חשוב בשגרה ובמיוחד בזמן שמישהו בבית חולה".

3. לייבש

כולנו רגילים לצחצח שיניים ולהשאיר את המברשת רטובה בחדר האמבטיה. על פי ד"ר טל, כדאי לייבש כמה שיותר את סיבי המברשת לאחר הצחצוח, שכן סיבים רטובים מגדילים סיכויי שרידות של חיידקים בתוכם.

4. לחטא

" אם יש לכם אפשרות, כדאי לחטא את מברשת השיניים. מחקרים מצאו ששטיפת המברשת עם כלורהקסידין 0.12 אחוזים לאחר כל צחצוח, מפחיתה משמעותית את כמות החיידקים במברשת".

5. להחליף בתדירות גבוהה

מומלץ להחליף את מברשת השיניים לפחות כל שלושה או ארבעה חודשים, בהמלצת ארגון רופאי השיניים האמריקני. כדאי גם לשקול להחליף מיד אחרי מחלה.

>> בחנו את עצמכם: האם תשרדו את החורף הקרוב?