סרטן העור הוא גידול ממאיר שמתפתח מתאים של שכבות העור השונות. כשמתפתח גידול בשכבה החיצונית ביותר של העור הוא נקרא "סרטן תאי הקשקש" (Squamous Cell Carcinoma), או SCC בקיצור. הטיפול הנפוץ ביותר לסרטן כזה הוא ניתוח מקומי להסרת הגידול. עם זאת, במקרים כמו נגע גדול במיוחד, ניתוח עלול ליצור סיבוכים לא רצויים ורופאים עשויים להעדיף להימנע ממנו. חלופה אחרת היא  להשתמש במשחות שמכילות חומרים אנטי-סרטניים, אך הן דורשות מהמטופל להתמיד למרוח אותן כמה פעמים ביום, לעיתים למשך זמן רב.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

במחקר חדש שפורסם בכתב העת PNAS, חוקרים מאוניברסיטת ייל בארצות הברית פיתחו טיפול חדש לסרטן תאי הקשקש המבוסס על זריקה אחת בלבד שמשפיעה לתקופה ארוכה. החוקרים פיתחו ננו-חלקיקים שניחנים ביכולת היצמדות חזקה לתאי הגידול הסרטני וכך יכולים להישאר בגידול למשך זמן רב. ננו-חלקיק הוא מבנה מולקולרי זעיר, בגודל של כמה מיליארדיות המטר, שנבנה כדי לבצע פעולות מסוימות, למשל להיקשר למולקולה מסוימת או לשאת מטען, כגון חומר כימותרפי. הננו-חלקיק הנוכחי עשוי מחומרים שאינם מזיקים לגוף ומתפרקים באופן טבעי.

כדי לבחון את היכולת של הננו-חלקיקים להחדיר מטען לתאים סרטניים, הטעינו החוקרים את החלקיקים בצבע והוסיפו אותם לתרבית של תאי קשקש סרטניים. לשביעות רצונם, החלקיקים אכן החדירו את הצבע ביעילות לתוך תאי הגידול. לאחר מכן בדקו אם החלקיקים מצליחים להחדיר את הצבע גם לתאי קשקש ממאירים של עכברים. ואכן, שלושה ימים אחרי הזרקת הננו-חלקיקים נמצא שהצבע התפזר ברקמת הגידול.

מדען (צילום: Gorodenkoff, shutterstock)
שלושה ימים אחרי הזרקת הננו-חלקיקים הצבע התפזר ברקמת הגידול | צילום: Gorodenkoff, shutterstock

בשלב הבא, כדי לבדוק את הפוטנציאל הטיפולי של הננו-חלקיקים, טענו בהם תרופה כימותרפית והזריקו אותה לגידולי סרטן תאי הקשקש של עכברים. עשרה ימים אחרי ההזרקה, התרופה עדיין נמצאה בתוך הגידול. בנוסף, הגידולים של עכברים שטופלו בננו-חלקיקים היו קטנים יותר מאלה של עכברים שלא קיבלו את הטיפול, ומשקלם היה נמוך יותר.

עוד ב-mako בריאות:
>> מחקר מצא יתרון משמעותי נוסף לחיסון "פייזר"
>> זה מה שכרובית יכולה לעשות לגוף שלכם
>> 1 מכל 4 מחלימי קורונה יסבלו מתסמין ממושך זה

המחקר מציג אפשרות חדשה לטיפול לא כירורגי בסרטן העור. בזכות היכולת של הננו-חלקיקים להיצמד לתאי הסרטן ולהישאר שם למשך זמן רב, מספיקה זריקה בודדת שמשחררת את התרופה האנטי-סרטנית באיטיות. כיוון שהננו-חלקיקים נשארים במקום הזריקה ואינם נעים למקומות אחרים בגוף, אפשר להלכה לטעון בהם תרופות חזקות במיוחד, בידיעה שהן ישפיעו בעיקר על הגידול. יש לזה יתרון גדול על פני תרופות שניתנות בעירוי, שכן הן מתפזרות בכל רחבי הגוף ולכן עלולות לגרום תופעות לוואי קשות.

אף שמדובר בטיפול מבטיח, יש לזכור שהננו-חלקיקים נוסו בשלב זה על עכברים בלבד ונותרה עוד דרך ארוכה לעבור לפני שאפשר יהיה להשתמש בהם על בני אדם. ובכל זאת, החוקרים מקווים שבעוד זמן לא רב, נוכל לטפל בגידולים כאלה על ידי זריקה אחת בלבד.