יותר מחצי שנה עברה מאז שנגיף הקורונה הגיח בווהאן ועדיין ישנם לא מעט דברים שאנחנו לא יודעים על הנגיף. מנגיף שתוקף בעיקר את דרכי הנשימה, הפך וירוס הקורונה לאיום משמעותי יותר שעל פי דיווחים מצטברים בחודשים האחרונים יכול גם להוביל לבעיות קוגניטיביות, לנשק גופני ארוך-טווח ואף לפגיעה במערכת הלב וכלי הדם. אך העולם ממשיך ללמוד על הנגיף וכעת מתגלים נזקים נוספים – בארה"ב מדווחים על פגיעה בכליות ומחקר חדש מצביע על פגיעה נפשית בקרב מרבית חולי הקורונה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

בזמן שבארץ ובחו"ל דואגים לגבי מספר מכונות ההנשמה הזמינות, מתברר שייתכן שבקרוב נראה צורך גובר גם במכונות דיאליזה. רופאים בארה"ב הופתעו לגלות כי בעיות בכליות הולכות ונעשות נפוצות יותר בקרב חולי קורונה וכעת גם חוקרים בתחום מתחילים לבדוק את העניין לעומק. "זה למעשה אחד הסיבוכים הנפוצים שאנחנו רואים", אמר ד"ר לון סדובסקי בראיון לרשת CBS12 בפלורידה. ד"ר סדובסקי הוא נפרולוג (מומחה במחלות כליה) ויו"ר המרכז הרפואי Delray בפלורידה, ארה"ב.

ככל שעלה מספר החולים המאושפזים בניו יורק, גם שם נצפה ביקוש גבוה יותר גם במכונות דיאליזה. לפי CBS, חוקרים מהאגודה הבינלאומית לנפרולוגיה פרסמו לאחרונה מחקר בכתב העת ששייך לאגודה שבחן את ההשפעה של נגיף הקורונה על הכליות. החוקרים בדקו יותר מ-5 אלף מטופלי קורונה ב-23 בתי חולים בניו יורק והוא נחשב למחקר המקיף ביותר שנעשה עד כה בנושא זה.

המחקר חשף כי שליש מהמטופלים על מכונות הנשמה סבלו גם מפגיעה כלייתית חריפה (AKI). אם לא מטפלים בזה בזמן, זה עלול להוביל לנזק תמידי בכליות או לאי-ספיקת כליות. החוקרים ציינו כי מחקר זה ממחיש עד כמה חשוב לעקוב אחר מצב הכליות ברגע שאדם מאושפז ואף יותר כאשר יש צורך במכונת הנשמה, שכן נראה שהבעיות בכליות מתפתחות בעיקר בקרב חולים שמחוברים למכונות הנשמה.

על פי הדיווחים, זהו לא המחקר הראשון שמצביע על הקשר שבין נגיף הקורונה לפגיעה בכליות בקרב חולים מונשמים ונראה שבהחלט מדובר בנזק שהוא לא נדיר ויכול לקרות ללא מעט חולי קורונה מונשמים.

עוד ב-mako בריאות:
>> סנטר כפול: למה זה קורה ואיך נפטרים ממנו?
>> רמת ויטמין D נמוכה מעלה סיכון להידבק בקורונה
>> שרד את הקורונה – אך נותר ללא אצבעות ידיו

"ממצאים מדאיגים"

מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Brain, Behavior, and Immunity חושף גם פגיעה נפשית בקרב חולי קורונה. במהלכו, 402 מבוגרים שהבריאו מנגיף הקורונה (מתוכם 265 גברים בגיל ממוצע של 58) עברו בדיקה פסיכיאטרית כחודש לאחר שהם טופלו בבית החולים.

לפי החוקרים, יותר מ-50 אחוזים ממטופלי הקורונה יסבלו מבעיות נפשיות שונות; בראשן חרדה, שפוגעת ב-42 אחוזים מהמטופלים, אחריה אינסומניה (40 אחוזים), דיכאון (31 אחוזים), הפרעת דחק פוסט-טראומטית (28 אחוזים) והפרעה טורדנית כפייתית (20 אחוזים). במחקר צוינו כמה גורמים שיכולים להשפיע על מצבם הנפשי של מטופלי הקורונה, ביניהם רקע של בעיות נפשיות, סביבה ומשך הזמן שהם שהו בבית החולים בשל נגיף הקורונה.

לדברי החוקרים, נשים סבלו מבעיות נפשיות יותר מגברים. הם מציינים כי מדובר בממצאים מדאיגים שמצביעים על צורך לאבחן ולטפל בבעיות נפשיות שעשויות להתפתח אצל אנשים שהבריאו מנגיף הקורונה. הם ממליצים לבצע הערכה פסיכיאטרית לכל אדם שהבריא מהנגיף כדי לזהות בעיות אלו בזמן ולהציע לאנשים שהבריאו טיפול מתאים.

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ד' (05.08.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.