כשנגיף הקורונה פרץ בחודש דצמבר בסין והחל להתפשט ברחבי העולם, מומחים החלו להעלות השערות שונות בנוגע להתקדמות העתידית של הנגיף. רבים שיערו שבדומה לנגיפי השפעת, מדובר בווירוס עונתי, כזה שתוקף בעיקר בחורף ודועך בקיץ. לכן גם שיערו שבהתאם לכך, המדינות שנמצאות בחצי הכדור הצפוני, כלומר אלו שחודשי החורף אצלם נעים בין דצמבר לפברואר ייפגעו יותר מהנגיף בחודשים הללו - ואילו המדינות שבחצי הכדור הדרומי יראו עלייה במקרים כשהן יגיעו לחורף בחודשי יוני-אוגוסט.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

עם זאת, תחזיות אלו התגלו כלא מדויקות. מדינות באירופה ובצפון אמריקה, כמו ארה"ב, ממשיכות להילחם במספר עולה של מקרי קורונה גם בחודשים החמים יותר – וגם בישראל לא נראה שהנגיף נחלש בחודשי הקיץ. כעת מומחים מסבירים מה עשויה להיות הסיבה לכך שנגיף הקורונה ממשיך להכות בחוזקה בחודשים החמים, בניגוד להשערות ובשונה מנגיפים אחרים שתוקפים את מערכת הנשימה.

"אין ראיה לכך שהולכת להיות הפחתה במקרים", מסביר מייקל אוסטרהולם, אפידמיולוג, בראיון למגזין Business Insider. "זה פשוט ימשיך לבעור, כמו שרפת יער שמחפשת אחר עצים אנושיים לשרוף". אוסטרהולם בעצמו עזר לכתוב מאמר בחודש אפריל, שבו ניסו לשער כיצד ייראה גל שני. היום, הוא חושב אחרת. "עכשיו אנחנו רואים שאין גלים", אמר אוסטרהולם. עם זאת, נראה שהמגפה הולכת להיות "גל אחד גדול", כפי שציינה לאחרונה מרגרט האריס, דוברת של ארגון הבריאות העולמי. כעת אוסטרהולם טוען כי המגפה דומה יותר לשריפה ממושכת, כזו שמתבטאת בעליות וירידות באזורים שונים ובזמנים שונים.

עוד ב-mako בריאות:
>> סנטר כפול: למה זה קורה ואיך נפטרים ממנו?
>> רמת ויטמין D נמוכה מעלה סיכון להידבק בקורונה
>> שרד את הקורונה – אך נותר ללא אצבעות ידיו

"אנחנו בתחילתה של המגפה"

מחלות שתוקפות את מערכת הנשימה נוטות להיות עונתיות, מכיוון שטמפרטורות קרות עוזרות לנגיפים לשרוד ולהתפשט. טמפרטורה קרה מחזקת את השכבה החיצונית של הנגיף, מה שעוזר לו לשרוד לאורך זמן וגם לעבור בקלות מאדם לאדם. כיוון שבדומה לנגיפים עונתיים (כמו נגיפי השפעת), גם נגיף הקורונה פוגע במערכת הנשימה, מומחים שיערו כי המגפה תדעך בחודשים החמים יותר. אך זה לא קרה – מתברר שנגיף הקורונה מתנהג אחרת, ויש סיבה לכך.

נגיף הקורונה (צילום: HQuality, shutterstock)
יכול להפוך לעונתי בשנים הקרובות | צילום: HQuality, shutterstock

"אנחנו נמצאים בתחילתה של המגפה, מצב שבו נגיף חדש צץ באוכלוסייה שלא נדבקה בו בעבר", מסבירה רייצ'ל בייקר, חוקרת במכון הסביבתי של אוניברסיטת פרינסטון. "אז מחסור בחסינות באוכלוסייה הופך לגורם מפתח בהתפשטות הנגיף והאקלים לא באמת משנה בשלב הזה", סיפרה בראיון עבר ל-Business Inside. אך היא מוסיפה כי עדיין קיימת אפשרות לכך שנגיף הקורונה יהפוך להיות עונתי, אך לטענתה זה יכול לקרות רק בעוד כשנתיים-שלוש, אחרי שיהיה חיסון.

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ה' (06.08.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.