למרות המלצות ברורות של יצרניות החיסונים שקוראות להתחסן בשתי מנות, הידיעות על כך שמנת החיסון השנייה עשויה לגרום ליותר תופעות לוואי ביחס למנה הראשונה ככל הנראה גורמות לחלק מהמתחסנים להסתפק במנת חיסון אחת בלבד.

יוני מירושלים, 36, נמנה עם אלה שהחליטו לוותר: "כבר כשניגשתי להתחסן בפעם הראשונה חששתי מאוד מפני תופעות לוואי. כששמעתי שבחיסון השני עולה הסיכוי לסבול מהן, החלטתי שלא בא לי להתמודד עם חום וכאבים. אני מקווה שהחיסון הראשון יספיק", הוא מספר על ההחלטה.

"מאחר שקיימת עלייה דרסטית בנוגדנים לאחר קבלת המנה השנייה, אני חושב שחשוב להקפיד להתחסן גם במנה השנייה", אומר פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה וסגן דיקן הפקולטה למדעי החיים באונ' בר אילן. "אנחנו בהחלט רואים הבדל בין הנוגדנים אצל מתחסנים שקיבלו רק מנה אחת לבין אלה שקיבלו שתי מנות. מעבר לכך, ממחקרים שנעשו על ידי יצרניות החיסונים נראה שהמנה הראשונה מספקת הגנה חלקית בלבד – של 50 אחוז בערך, וככל הנראה שגם זה לטווח זמן קצר יחסית".

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

80 אחוז מהמאושפזים במצב קשה מתחת לגיל 60 לא התחסנו

פרופ' כהן מציין תמונה סטטיסטית שנלקחה מתוך נתונים שפרסם משרד הבריאות, לפיה נראה שבהחלט קיימת חשיבות רבה לחיסון השני. הסקר שנערך מטעם המשרד כלל קבוצת ביקורת של חולים קשים מעל גיל 60 וקבוצת חולים קשים מתחת לגיל זה. ואלה הנתונים לגבי החולים הקשים מעל גיל 60:  56 אחוזים מהמאושפזים במצב קשה לא קיבלו חיסון, 42 אחוזים מהם - רק מנה אחת ו-2 אחוזים מהחולים הקשים קיבלו שתי מנות.

לגבי החולים מתחת לגיל 60 – 83 אחוז מהמאושפזים הקשים לא התחסנו, 16 אחוז חוסנו במנה אחת ואחוז אחד בלבד חוסן באופן מלא.

"אני מניח שבשבועות הקרובים נוכל להעריך טוב יותר מה ההבדל בין ההגנה שמספקת מנת חיסון אחת לעומת מנת חיסון שנייה, כך צפוי לקרות ככל שיותר אנשים יתחסנו ויעבור יותר זמן", מחדד פרופ' כהן.

"כיוון שעדיין לא ידוע אם תהיה גרסה חדשה של חיסון ומתי – אין טעם לדחות את מועד החיסון. אף שהטכנולוגיה שבה יוצרו החיסונים של פייזר ומודרנה מאפשרת 'לעדכן את הגרסה' בקלות יחסית ולהתאים את תרכיב החיסון לווריאנט הדרום אפריקאי ולווריאנטים נוספים, עדיין מדובר בתהליך שדורש זמן"

ומה לגבי החשש מפני תופעות הלוואי?

"אכן תועדו יותר תופעות לוואי לאחר קבלת המנה השנייה. אולם, זה לא מה שאמור להניא אנשים מפני התחסנות שנייה. רובם המוחלט של האנשים שסבלו מתופעות לוואי דיווחו על תסמינים כמו: חום, כאבי שרירים, כאבי ראש, תחושת נימול בפנים או עייפות, אך אלה חלפו תוך 48 שעות".

עוד ב-mako בריאות:
>> חיסון לקורונה: הסיבה שכואב לכם במקום ההזרקה
>> 29 מתים: המדינה שהצליחה להשתלט על הקורונה
>> הוכח: התבלין הזה עוזר לשריפת שומן בגוף

מה לגבי אנשים ששוקלים להמתין לחיסון מעודכן ולא מתחסנים בינתיים?

"כיוון שעדיין לא ידוע אם תהיה גרסה חדשה של חיסון ומתי – אין טעם לדחות את מועד החיסון. אף שהטכנולוגיה שבה יוצרו החיסונים של פייזר ומודרנה מאפשרת 'לעדכן את הגרסה' בקלות יחסית ולהתאים את תרכיב החיסון לווריאנט הדרום אפריקאי ולווריאנטים נוספים, עדיין מדובר בתהליך שדורש זמן, וגם ייצור החיסונים ואספקתם הוא תהליך שלוקח זמן. באופן תאורטי יכול להיות שיגיעו למסקנה שצריך לעדכן את הגרסה בעוד חצי שנה. בזמן הזה אנשים יכולים לקבל חיסון להיות מוגנים באחוזים גבוהים, ולכן אין טעם להמתין לעדכון לדעתי".

"אני מציע למי שחושש מפניי המנה השנייה להתכונן מראש לקחת זמן להתאוששות, ולאפשר לגוף לנוח מיד לאחר מכן. אני באופן אישי מעדיף לקחת סיכון שאצטרך להתמודד עם מעט תופעות לוואי קלות יחסית שחולפות מהר, ולא עם המחלה עצמה שעלולה להיות הרבה יותר אגרסיבית וקשה", מציין פרופ' כהן לסיכום.

באפליקציית איזי ריכזו את כל המקומות בהם תוכלו להתחסן נגד קורונה: