עם פרוץ מגיפת הקורונה, ד"ר שירי שנאן-אלטמן מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר אילן וד"ר ענבר לבקוביץ מהפקולטה ללימודים מתקדמים במכללת אורנים חברו למחקר משותף, במטרה לבחון התנהגויות סביב נושא הקורונה. שנאן-אלטמן ולבקוביץ מתמחות בחקר התמודדות במצבי חולי ובריאות.

בימים אלו של התמודדות אישית, חברתית ולאומית עם נגיף הקורונה, קיימת חשיבות רבה לשמירה על בריאות פיזית ונפשית. עם זאת, הציבור חשוף למקורות מידע שונים, חלקם אינם מהימנים, וכן עשוי לגלות מגוון תגובות רגשיות בנוגע לאיום הממשי של נגיף. מטרת הסקר הנוכחי הייתה לבחון הבדלי מגדר בין נשים וגברים בנושא ידע, תגובות רגשיות והתנהגותיות בנוגע לנגיף הקורונה בקרב הציבור הרחב בישראל. בסקר השתתפו 1,417 אנשים בגילאי 18-81, 32% גברים ו-68% נשים, מרחבי הארץ. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

נמצא כי נשים דיווחו על סבירות גבוהה יותר כי יחלו בנגיף ועל יותר לחץ, דיכאון וחרדה בהשוואה לגברים. עוד נמצא כי נשים דיווחו על יותר שמירה על היגיינה, הימנעות מלחיצת ידיים והימנעות מאנשים עם תסמינים של שיעול, התעטשות או נזלת. ברמת הידע לא נמצאו הבדלים בין גברים לנשים. 

בקרב כלל הציבור, נמצא כי מעל מחצית דיווחו כי הם יודעים כיצד נדבקים בנגיף, מהם תסמיני הנגיף מי הם האנשים הנמצאים בסיכון להידבק בנגיף, מה ניתן לעשות על-מנת להימנע מהדבקה ולאן להפנות אדם החשוב שנדבק בנגיף. רק כ-33% ציינו כי הם יודעים במידה גבוהה כיצד מאבחנים את הנגיף.

הבדלים בין גברים לנשים
הבדלים בין גברים לנשים

בנוגע להתנהגות ביחס לנגיף הקורונה, נמצא כי 39% מקפידים במידה נמוכה על רחיצת ידיים עם מים וסבון או בחומר חיטוי על בסיס אלכוהול; 56% נמנעים במידה נמוכה מקשר הדוק עם אנשים הסובלים מתסמינים כגון שיעול התעטשות או נזלת; 51% נמנעים במידה נמוכה מלחיצת ידיים ו-41% מקפידים במידה נמוכה על שיעול ועיטוש למרפק או למטפחת חד פעמית.

בנוגע לתגובות רגשיות ביחס לנגיף הקורונה, 48% מודאגים במידה גבוהה, 38% מפחדים במידה גבוהה, 37% בלחץ במידה גבוהה. בנוסף,67% סבורים שיש להם סבירות בינונית עד גבוהה לחלות בנגיף.

מה יכול לסייע לי, הבדלים בין נשים לגברים

בנוגע לשאלה "מה יכול להקל עליך בהתמודדות עם נגיף הקורונה?" 19.6% ציינו שיותר מידע, 12.8% ציינו תמיכה של אנשי מקצוע, 10.5% תמיכה ממשפחה ומחברים, 39.9% ציינו עבודה מהבית ו-17.8% ציינו 'אחר'.

עוד על נגיף הקורונה:
>> "היה להם רק את התסמין הזה ואז הם מתו"
>> מומחים מסבירים: הסיבה שאתם צריכים לחבוש מסכה

ממצאי הסקר הראשוניים מלמדים כי לא נמצאו הבדלים בין נשים לגברים ברמת ידע, אך נמצאו הבדלים משמעותיים מבחינה רגשית והתנהגותית. בקרב כלל הציבור, נמצא שהידע של הציבור הרחב אודות נגיף הקורונה גבוה באופן יחסי. עם זאת, ההיענות להתנהלות האישית המומלצת על-ידי משרד הבריאות בינונית. בנוסף, נמצא בקרב הציבור הרחב תגובות רגשיות שליליות בנוגע לנגיף ותחושה של סבירות גבוהה לחלות. על פי הממצאים מומלץ להמשיך להנגיש מידע אודות הנגיף על מנת לחזק התנהגויות מניעתיות כמו גם למצוא מענים להשלכות הרגשיות השליליות. ניכר כי עבודה מהבית כמו גם מתן תמיכה מאנשי מקצוע, משפחה וחברים עשויים לסייע להתמודדות עם המשבר הנוכחי.

תגובות רגשיות בנוגע לנגיף הקורונה בציבור הרחב

התנהגויות מניעתיות בנוגע לנגיף הקורונה בציבור הרחב

* ד"ר שירי שנאן-אלטמן, חברת סגל בבית הספר לעבודה סוציאלית, אוניברסיטת בר אילן. מחקריה מתמקדים בהיבטים רגשיים וחברתיים במצבי בריאות וחולי.

ד"ר ענבר לבקוביץ, מרצה בכירה, הפקולטה ללימודים מתקדמים, המכללה האקדמית לחינוך אורנים. מחקריה מתמקדים במצבי דחק, בריאות וחולי והתמודדות עם אובדן וטראומה.