עכשיו שנכנסנו לעונת החורף, שמאופיינת בהצטננויות, שפעת ועוד, זו תהיה משימה מורכבת יותר עבורנו לדעת האם באמת נדבקנו בקורונה או שמדובר בהתקררות. המחלה שנגרמת על ידי נגיף הקורונה תוקפת לרוב את דרכי הנשימה בדומה למחלות חורף רבות ולכן אנשים רבים ייתקלו בחודשים הקרובים גם בלא מעט "אזעקות שווא". אך הכרת התסמינים של מחלת הקורונה וסדר הופעתם יכולה לעזור לנו להתמודד עם מצבים אלו.

כחלק מחקר הנגיף, המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב (CDC) אוספים במשך חודשים ארוכים מידע מרופאים ומומחים לגבי הנגיף, שנאסף מטיפול במטופלי קורונה. לפי הנתונים שנאספו עד כה, נראה שתסמיני הקורונה נוטים להופיע בסדר מסוים. למרות שהתקדמות המחלה משתנה אצל אנשים שונים, בהתאם למצב בריאותי ונסיבות אחרות – רופאים הצליחו לזהות דפוס חוזר מבחינת סדר הופעת התסמינים וגילו אילו תסמינים אופייניים לשלבים שונים של המחלה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

במרבית המקרים, התסמינים הראשונים להופיע הם חום גבוה ושיעול. לאחר מכן כאב גרון, כאבי ראש, כאבי שרירים, בחילה ושלשול. אחד התסמינים המזוהים ביותר עם מחלת הקורונה – קשיי נשימה – יופיע לרוב חמישה ימים לאחר הופעת התסמינים הראשונים. חשוב לציין כי נראה שהתסמינים לרוב לא מופיעים ישר אחרי שאדם נדבק, אלא יש זמן דגירה של הנגיף, שנמשך בין ארבעה לחמישה ימים, לפי ה-CDC.   במשך תקופת זמן זו, אדם עלול להדביק אנשים אחרים, מבלי לדעת שהוא נדבק.

סדר הופעת התסמינים – לפי יום

הנה פירוט התסמינים לפי סדר הופעתם, בהתאם למידע שנאסף על ידי ה-CDC בעזרת רופאים ומומחים שטיפלו בחולי קורונה בתחילת המגפה בסין.

יום 1: תסמינים קלים

לרוב המטופל יסבול מחום גבוה ולאחר מכן משיעול. חלק מהמטופלים עלולים לסבול משלשולים או בחילות לפני כן (פחות נפוץ), מה שעלול להיות סימן לצורה חמורה יותר של קורונה.

יום 3: דלקת ריאות ואשפוז בבית החולים

לפי נתונים מסין, לרוב לקח למטופלים לפחות שלושה ימים לפני שהם הגיעו לבית החולים. מחקר שאסף מכ-550 בתי חולים בסין, מצא כי מטופלים שמגיעים לבית החולים בשלב זה לרוב מפתחים דלקת ריאות בשלב זה.

יום 5: במקרים חמורים – התסמינים מחמירים

אם מדובר במקרה חמור יותר של קורונה, תהיה החמרה בתסמינים והמטופל יסבול מקשיי נשימה, במיוחד אם מדובר במטופלים מבוגרים יותר או אנשים שסובלים ממחלות רקע.

יום 7: קשיי נשימה

לפי דיווחים מווהאן, לא מעט מטופלים התאשפזו בבית החולים שבעה ימים לאחר שהחלו להופיע התסמינים. ניתן לראות שאין נתון חד משמעי לגבי השלב שבו חולי קורונה מתאשפזים בבית החולים. אצל חלק מהמטופלים, קשיי הנשימה יתחילו רק שבוע לאחר תחילת הופעת הסימפטומים.

יום 8: התדרדרות וצורך באינטובציה

במקרים חמורים יותר של קורונה, בשלב הזה המטופל יפתח קשיי נשימה, דלקת ריאות או תסמונת מצוקה נשימתית חריפה, כשל נשימתי המצריך אינטובציה (צנרור קנה), הליך פולשני במהלכו רופא מחדיר צינור פלסטי דרך אפו או פיו של המטופל ישירות לתוך קנה הנשימה, כדי לאפשר מעבר אוויר אל הריאות ומהן.  

חולה מאושפז (צילום: Shutterstock)
צילום: Shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> מחקר חדש חושף מידע אופטימי על נוגדנים
>> התלוננה במשך שנתיים לרופאים – עד שמתה מסרטן
>> הטעות הנפוצה שכולם עושים במקלחת

יום 9: אלח דם (ספסיס)

אם מדובר בצורה חמורה של מחלת הקורונה, המטופל עלול בשלב זה לסבול מאלח דם – תגובה חיסונית חריפה ומסכנת חיים לזיהום חמור בגוף.

ימים 10-11: אשפוז ביחידה לטיפול נמרץ

אם המחלה ממשיכה להיות חמורה, בשלב זה ההתדרדרות במצב המטופל תוביל לאשפוז ביחידה לטיפול נמרץ. מטופלים אלה יסבלו יותר מכאבי בטן ואובדן תאבון, בהשוואה למטופלים עם תסמינים קלים יותר. אצל מטופלים מסוימים, תסמונת מצוקה נשימתית חריפה תתפתח בין הימים 11-12.

יום 12: ירידה בחום

נראה כי אצל מטופלים שסובלים מצורה פחות חמורה של קורונה, בשלב הזה תהיה ירידה בחום וחזרה לחום גוף תקין.

יום 16: הפסקת השיעול

לפי נתונים מווהאן, נראה שמטופלים רבים מפסיקים לסבול משיעול בשלב זה, בעיקר מטופלים שסובלים מצורה פחות חמורה ומסכנת חיים של קורונה.

יום 17-21: התאוששות / מוות

בשלב זה (בין שבועיים וחצי לשלושה שבועות לאחר תחילת הופעת התסמינים) נצפית התאוששות ואחריה שחרור מבית החולים בקרב מטופלים עם צורה פחות חמורה של קורונה. אך בקרב מטופלים שסובלים מזיהום קשה יותר, בשלב זה הם עלולים לאבד את חייהם.

יום 19: הפסקת קשיי הנשימה

לרוב עד יום 19 המטופלים מפסיקים לסבול מקשיי נשימה, לפי נתונים מווהאן.

יום 27: שחרור מבית החולים

נתונים מהעיר וונז'ו מצביעים על ממוצע של 27 ימים של אשפוז בבית החולים, אם כי ישנם מטופלים שמשתחררים לפני כן ואחרים שמשתחררים בשלב מאוחר יותר.

יש לציין כי שחרור מבית החולים לאו דווקא אומר שכל התסמינים נעלמו. ישנם דיווחים רבים על מחלימי קורונה שממשיכים לסבול מתסמינים גם חודשים לאחר שהשתחררו מבית החולים – וגם לאחר שעשו בדיקות קורונה שחזרו שליליות לנוכחות הנגיף בגופם. רבים ממשיכים לסבול מתסמינים שונים במשך שבועות ארוכים, ביניהם כאב חזה, קוצר נשימה, בחילות, דפיקות לב ואובדן חוש טעם או ריח. גם חולי קורונה שלקו בצורה קלה יותר של המחלה עלולים לסבול מתסמינים ממושכים לאחר ההחלמה.