פתיחת המשק מחדש בשבועות האחרונים הובילה לתחושה בקרב הציבור הרחב שהמגפה נמצאת כבר בשלבי סיום ובקרוב היא תיעלם מחיינו, באותה מהירות שהיא נכנסה אליהם. הרחובות חזרו להיות הומי אדם, חוקי הריחוק החברתי ננטשו בקרב רבים וגם לא מעט אנשים כבר החליטו להיפרד מהמסכה. אך המספרים בימים האחרונים מוכיחים לנו שאולי חגגנו קצת מוקדם מדי. רק אתמול (ג') נרשם אצלנו שיא במספר הנדבקים מאז אפריל – ונראה שמגמת העלייה עתידה להימשך. ייתכן שהזינוק במספרים הוא כתוצאה ממספר גבוה יותר של בדיקות שנעשו, או בשל פתיחת המשק, וייתכן שמדובר בשילוב של השניים. אך אין ספק שלמרות שהיינו רוצים להיות מאחורי זה, נראה שהמגפה לא בדיוק קרובה להסתיים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מומחים רבים ברחבי העולם מזהירים מפני התרופפות בהקפדה על הנהלים, ביניהם גם טדרוס אדהנום, יו"ר ארגון הבריאות העולמי, שציין לאחרונה בתדרוך שבועי של ה-WHO כי "יותר משישה חודשים לתוך המגפה, זהו לא הזמן שאף מדינה תוריד הילוך". פרופ' סיגל סדצקי, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, הזהירה אתמול מפני מה שנראה כמו תחילתו של גל שני. היא ציינה כי חוסר ההקפדה על ההנחיות היא הסיבה העיקרית לעלייה במספר החולים בישראל.

"המגפה הזאת הסתיימה רק עבור אותם אנשים שלא שרדו אותה", כתב ד"ר אבדו שארקווי בציוץ בטוויטר על זוג שמת בהפרש של שלוש דקות בלבד זה מזה, תזכורת לכך שהמגפה עדיין קטלנית, למרות שמדינות מסוימות נפתחות כעת מחדש. הנה עוד כמה סימנים לכך שהמגפה רחוקה מלהסתיים:

שיא עולמי במספר הנדבקים. רק לאחרונה נרשם שיא עולמי במספר מקרי הקורונה ביממה, לפי דיווח של ארגון הבריאות העולמי. "תוצאות ממחקרים שבדקו כמה מהאוכלוסייה נחשפו לנגיף מצביעות על כך שמרבית האנשים בעולם עדיין חשופים להדבקה", ציין אדהנום.

עדיין אין חיסון. מדענים עובדים לילות כימים כדי למצוא חיסון או תרופה לנגיף הקורונה במהירות האפשרית, אך המציאות היא שזה כנראה לא יקרה בקרוב. פיתוח של חיסון אפקטיבי לוקח זמן, לפי מומחים – לפחות שנה, אך לרוב נדרשות כמה שנים עד שהחיסון זמין לציבור הרחב. כולנו מקווים שהטכנולוגיות המתקדמות בימינו יאפשרו להשיג חיסון בהקדם, אך אין הבטחה שזה יקרה בקרוב. וכל עוד אין חיסון, הנגיף עדיין מסוכן.

מספר הנדבקים אינו מדויק. מומחים כבר ציינו בעבר כי כל עוד יש מחסור בבדיקות ולא נעשות מספיק כאלה, מספר מקרי הקורונה עשוי להיות הרבה יותר גבוה ממה שמדווח על ידי הרשויות. בישראל ישנה בימים אלה עלייה בכמות הבדיקות הנעשות מדי יום, כך שזה בהחלט יכול לעזור לקבל תמונה מדויקת יותר. אך עדיין, ייתכן שכמות המקרים גבוהה ממה שנדמה לנו.

אנשים ברחוב, קורונה (צילום:  Daniele COSSU / shutterstock.com)
להמשיך להקפיד על ריחוק פיזי ועטיית מסכות | צילום: Daniele COSSU / shutterstock.com

עוד ב-mako בריאות:
>> זהירות: המאכלים שיכולים לפגוע לכם בראייה
>> הסיכון שלכם להידבק יעלה אם תלכו למקום הזה
>> זו הטעות הכי גדולה שאתם עושים עם המסכה שלכם

אפשרות לגל שני. עד לא מזמן מומחים סברו כי אם יהיה גל שני, הוא ככל הנראה יגיע בחורף הקרוב. אבל אם יש משהו שאנחנו יודעים על הקורונה, זה שמדובר בנגיף בלתי צפוי – ולמרות הקיץ, לא בטוח שהוא ממהר להיעלם. 

בשורה התחתונה, מה שחשוב להבין כרגע שלמרות החזרה ההדרגתית לשגרה, אנחנו עדיין נמצאים בשגרה חדשה. פתיחת המשק מחדש לא אומרת שאפשר לחזור לשגרת הטרום-קורונה, אלא שיש לשלב בין שגרת הקורונה לשגרה שהתרגלנו אליה. זה שאפשר לצאת החוצה מעבר למאה מטרים בניגוד למה שהיה בתקופת הסגר, לא אומר שניתן לנטוש את הנהלים לריחוק פיזי. עוד לא יצאנו מכלל סכנה, אז בינתיים כדאי להצטייד במסכה וגם בלא מעט אופטימיות זהירה – בשביל הבריאות שלכם ושל האנשים שמסביבכם, במיוחד אלו בקבוצות הסיכון.

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ד' (17.06.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.