חיסון המשמש להגנה מפני מחלת השחפת נבדק בימים אלה על צוותים רפואיים באוסטרליה במטרה לראות אם הוא מחסן גם נגד נגיף הקורונה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

חיסון ה-BCG נמצא בסביבה כבר כ-100 שנה ומהווה חיסון יעיל נגד מחלת השחפת. בעבר הוא אף היה חלק מחיסוני החובה הניתנים לילדים בישראל, אך כיוון ששכיחות המחלה ירדה באופן משמעותי, הוא כבר לא חיסון חובה. נראה שיעילות החיסון טמונה בין היתר ביכולת שלו "לאמן" את קו ההגנה הראשון של המערכת החיסונית שלו, כך שהוא יילחם בצורה יעילה יותר בזיהומים.

לאור העובדה שלרוב פיתוח חיסון חדש לוקח בין שנה לשנה וחצי, מדענים רבים מנסים לבדוק תרופות וחיסונים קיימים המיועדים לטיפול והגנה מפני מחלות אחרות, שאולי עשויים להימצא יעילים גם נגד נגיף הקורונה הנוכחי. בהתאם לכך, ארגון הבריאות העולמי מעודד לבדוק גם את חיסון ה-BCG, שנחקר בימים אלה על ידי החוקר נייג'ל קרטיס, ראש מכון מורדוך לחקר ילדים במלבורן, אוסטרליה, כך לפי דיווח של בלומברג.

עוד על נגיף הקורונה:
>> בת 21 ללא מחלות רקע מתה מנגיף הקורונה
>> "היה להם רק את התסמין הזה ואז הם מתו"
>> מומחים מסבירים: הסיבה שאתם צריכים לחבוש מסכה

"לא היינו עושים את זה אם לא היינו חושבים שזה עשוי לעבוד"

"החיסון יכול לשפר את המערכת החיסונית, בצורה שבה היא מגנה טוב יותר מפני מגוון רחב של זיהומים, של וירוסים ושל חיידקים", הסביר קרטיס, שמתפקד גם כראש המחלקה למחלות זיהומיות בבית החולים המלכותי לילדים במלבורן. צוותים רפואיים שהתנדבו לטובת המחקר, שיימשך כחצי שנה ויכלול 4,000 משתתפים, יקבלו את החיסון באופן רנדומלי, חלקם יקבלו חיסון נגד שפעת, כקבוצת ביקורת. תרופת דמה לא תוכל לעבוד במקרה זה כקבוצת ביקורת, מאחר שחיסון ה-BCG גורם לתגובה בעור באזור החיסון, שמותירה צלקת, מה שיכול להוות אינדיקציה עבור המשתתפים על כך שהם קיבלו את חיסון ה-BCG.

מחקרים דומים כמו זה שנעשה במלבורן נעשים במקביל גם בהולנד וקרטיס ציין כי ייתכן שיצטרפו ערים נוספות באוסטרליה (מלבד מלבורן) וגם ערים בארה"ב, נכון לעכשיו ככל הנראה בוסטון. אם החיסון יימצא יעיל, ניתן יהיה להשתמש בו ברחבי העולם, אך קרטיס מדגיש שבינתיים הדגש הוא להגן על צוותים רפואיים, בראש ובראשונה. "אנחנו צריכים לחשוב על כל דרך אפשרית להגן על אנשי צוות רפואי", אמר קרטיס.

דגימות דם שיילקחו בתחילת הניסוי ובסופו יעידו על אנשים שנדבקו בנגיף הקורונה ומשתתפי המחקר ידווחו על כל תסמין שיופיע במהלכו. לאחר מכן צוות החוקרים ייבחן את התוצאות ואת המידע שנאסף במהלך המחקר הקליני וייקבע אם גישה זו אכן הוכחה כיעילה. "לא היינו עושים את זה אם לא היינו חושבים שזה עשוי לעבוד", אמר קרטיס. "אנחנו לא יכולים להבטיח שזה יעבוד. אבל מובן שהדרך היחידה לגלות זאת היא דרך הניסוי הקליני שלנו", סיכם.