בזמן שמספר הקורבנות של נגיף הקורונה בעולם ממשיך לעלות ועומד כעת (חמישי) על כ-47 אלף מתים מתוך סך של כ-940 אלף מקרים, חוקרים ממשיכים לנתח את הנתונים שנאספו עד כה, במטרה להבין באמת עד כמה הנגיף קטלני. לפי מחקר חדש שפורסם בכתב העת המוערך The Lancet, נראה כי שיעור התמותה עשוי להיות נמוך יותר ממה שסברו עד כה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

צוות חוקרים ניתח מידע מסין ומצא כי שיעור התמותה הכולל מנגיף הקורונה עומד על 1.38 אחוזים. אך כאשר הם הביאו בחשבון מקרים שככל הנראה לא אובחנו, כיוון שהיו ללא תסמינים, אן עם תסמינים קלים בלבד, שיעור התמותה הכולל ירד ל-0.66 אחוזים בלבד.

הערכות קודמות הצביעו על אחוז תמותה בין 2 ל-3.4 אחוזים בווהאן, מוקד ההתפרצות של מגפת הקורונה. במחקר קודם שבדק את שיעור התמותה בווהאן, נמצא כי הוא עומד על 1.4 אחוזים, אך זאת בלי שהובאו בחשבון מקרים א-סימפטומטיים.

פיסת מידע חשובה לניהול המגפה

אך במחקר הנוכחי, מטרת החוקרים מלכתחילה הייתה לבדוק את יחס ההדבקה והתמותה, כלומר שיעור התמותה שכולל גם אנשים שלא נכללו בחישובים קודמים, מאחר שהיו להם תסמינים קלים או היו ככל הנראה נשאים בלי תסמינים כלל. כדי לחשב זאת, החוקרים חיפשו מידע על אנשים שטסו חזרה למדינות המקור שלהם, לאחר שהיו בווהאן.

אותם אנשים שחזרו למדינותיהם קיבלו בדיקות PCR, שמזהות חומר גנטי מסוים הקיים בנגיף הקורונה. נוסף לכך, הם השתמשו במידע שנאסף מאנשים ששהו בדיימונד פרינסס, "ספינת הקורונה", שגם הם קיבלו בדיקות PCR. כיוון שבדיקות אלה נעשו גם בקרב אנשים שלא בהכרח הראו תסמינים, החוקרים יכלו לשער אחוז שכיחות המקרים באוכלוסיות אלה.

עוד על נגיף הקורונה:
>> בת 21 ללא מחלות רקע מתה מנגיף הקורונה
>> "היה להם רק את התסמין הזה ואז הם מתו"
>> מומחים מסבירים: הסיבה שאתם צריכים לחבוש מסכה

בדומה למחקרים קודמים, החוקרים מצאו כי שיעור התמותה משתנה באופן משמעותי בהתאם לגיל. לפי ממצאיהם, אחוז התמותה עד גיל 9 עומד על 0.0016 אחוז ואילו אצל בני 80 ומעלה הוא 7.8 אחוזים. כמו כן, נמצא כי אחד מכל חמישה אנשים מעל גיל 80 שנדבק בנגיף הקורונה יזדקק לאשפוז בבית חולים, בעוד שבקרב בני 30 ומטה, רק אחוז אחד בלבד יזדקקו לאשפוז.

שיגווי רואן, מרצה במחלקה למתמטיקה באוניברסיטת מיאמי כתב לגבי המחקר כי אמנם קשה מאוד לשער את אחוז התמותה בזמן אמת, אך שמדובר בפיסת מידע חשובה במיוחד, שתסייע להנחות ממשלות וגורמים בריאותיים בכל הנוגע לטיפול במגפה. הוא הוסיף כי שיעור תמותה זה, המתייחס ליחס בין כמות המקרים לתמותה ישתנה ממדינה למדינה, בהתאם למדיניות ולאמצעים שהן נוקטות כדי לבלום את התפשטות המגפה. למרות זאת, שיעור התמותה, גם אם הוא עשוי להיות נמוך יותר ממה שחשבנו עד כה, הוא עדיין גבוה יותר משפעת עונתית, שהורגת כ-0.1 אחוזים מכלל הנדבקים.

בישראל נכון לעכשיו, אחוז התמותה הוא 0.53 (33 מתים מתוך 6,211 חולים) אך גם נתון זה כמובן לא מביא בחשבון את מספר החולים שלא אובחנו, והנשאים הא-סימפטומטיים, ולכן ייתכן שאחוז התמותה נמוך בהרבה.