נגיף הקורונה אצל מרבית הנדבקים יגרום לתסמינים קלים, כמו שיעול וחום גבוה. אבל בחלק מהמקרים (כ-14 אחוז מהם, לפי ה-CDC) הוא גורם לתסמינים חמורים יותר, כמו קשיי נשימה ורמות נמוכות של חמצן בדם. במקרים מסוימים הנגיף עלול להוביל לסכנת חיים. 

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מאז שהמגפה פרצה נצפו לא מעט מקרים של התדרדרות מהירה בקרב חולים, לאחרונה גם בקרב צעירים. לפעמים כל כך קשה לדעת מי יפתח מחלה קשה, שבמקרים רבים רופאים מופתעים מהתדרדרות במצבם של חולים. כדי למנוע מצבים נוספים כאלה, מדענים עובדים כדי למצוא דרכים לדעת מראש איזה חולה שמגיע לבית החולים נמצא בסיכון גבוה יותר לפתח תסמינים חמורים, מלבד גורמי הסיכון הידועים, כמו גיל ומחלות רקע. 

מחקר חדש שנעשה על ידי חוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת "ייל", מצא חמישה חלבונים בדם שיכולים לנבא מחלה חמורה אצל חולי קורונה. החלבונים הללו למעשה מהווים סמנים ביולוגיים, כלומר אינדיקטורים לזיהוי מחלה ומצב התפתחותה. כל חמשת החלבונים קשורים גם להפעלת סוג אחר של תאים במערכת החיסונית - נויטרופולים - שאחראיים לחיסול חיידקים מחוללי מחלות ומניעת היווצרות של זיהום בגוף. 

לפי החוקרים, אם ניתן יהיה לבצע בדיקה לאבחון אותם סמנים ביולוגיים בקרב חולים שמגיעים לבית החולים, זה יאפשר לרופאים לדעת מראש מי נמצא בסבירות גבוהה יותר לחלות בצורה קשה ומי יזדקק לטיפול משמעותי יותר. 

במהלך המחקר, נלקחו דגימות דם מ-85 משתתפים, ביניהם 13 א-סימפטומטיים כקבוצת ביקורת. לפחות 23 מתוכם נתנו דגימת דם ביום הראשון לאשפוזם בבית החולים עם קורונה. חלק מהמטופלים הגיעו בהמשך למחלקת טיפול נמרץ וחלק לא. לאחר מכן החוקרים השתמשו באלגוריתם למידת מכונה כדי לזהות את החלבונים שניבאו בצורה הטובה ביותר את אלו שיפתחו מחלה קשה. הם גילו כי החלבונים יכולים לנבא גם תמותה מקורונה, שכן אף אחד מהמטופלים שהיו להם רמות נמוכות של החלבונים הללו לא מת מקורונה.

בית חולים, אילוסטרציה (אילוסטרציה: Medical-R, shutterstock)
בדיקה שיכולה לנבא סיכוי לתמותה מקורונה כבר בתחילת האשפוז | אילוסטרציה: Medical-R, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> מחקר מצא יתרון משמעותי נוסף לחיסון "פייזר"
>> זה מה שכרובית יכולה לעשות לגוף שלכם
>> 1 מכל 4 מחלימי קורונה יסבלו מתסמין ממושך זה

כדי לאשר את תוצאות המחקר, החוקרים ניתחו דגימות דם שנלקחו מכ-3,000 אנשים שהתאשפזו בבית חולים בניו הייבן, קונטיקט. והם אכן מצאו שאנשים שהיו להם רמות גבוהות של ניוטרופיל זמן קצר לאחר שהתאשפזו בבית החולים היו בסבירות גבוהה יותר למות ממחלת הקורונה. תוצאות המחקר פורסמו בכתב העת הרפואי Blood Advances. 

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ה' (04.03.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.