כולנו כבר למדנו להכיר את המושג "מפיצי-על", אותם אנשים שמצליחים להדביק יותר אנשים מהרגיל. אבל למרות שמושג זה ידוע למדע כבר שנים, עוד מאז המאה ה-19 כש"מארי טיפוס" הצליחה להפיץ לכמות לא מבוטלת של אנשים את מחלת הטיפוס, הסיבות לכך לא תמיד היו ברורות. בחלק מהמקרים, כמו אצל מארי, ההסבר לכך היה ספציפי למקרה. במקרים אחרים, כפי שקרה לא מעט פעמים עם נגיף הקורונה, הסיבות לכך לא לגמרי ברורות.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

במחקר חדש שנעשה על ידי אוניברסיטת מרכז פלורידה חוקרים ניסו להתחקות אחר הסיבות לכך שאנשים מסוימים מפיצים את הקורונה יותר מאחרים. הם מצאו כמה מאפיינים פיזיולוגיים שתורמים להתפשטות של טיפות נגועות בנגיף מאדם חולה לאנשים אחרים.

המחקר פורסם החודש במאמר בכתב העת המדעי Physics of Fluids, שבו פירטו החוקרים מהמחלקה להנדסה מכנית וחלל את תוצאות מחקרם. המחקר בוצע באמצעות מודלים ממוחשבים, שנועדו לדמות עיטושים בארבעה מודלים פיזיולוגיים שונים של אנשים, במטרה להבין אילו מאפיינים פיזיולוגיים עלולים להשפיע על מידת התפוצה של הנגיף.

הם יצרו ארבעה מודלים עם מאפיינים פיזיולוגיים שונים: מודל של אדם עם שיניים ואף ללא גודש; מודל של אדם ללא שיניים ואף ללא גודש; מודל של אדם ללא שיניים ואף עם גודש; ומודל של אדם עם שיניים וגודש באף. לאחר מכן הם השתמשו במודלים כדי לדמות עיטושים – והם מצאו כי אדם עם שיניים וגודש באף מפיץ 60 אחוז יותר רסיסים טיפתיים בהשוואה לאחרים.

אישה מקנחת את האף, אלרגיה (צילום:  HBRH, shutterstock)
להקפיד לקנח את האף יכול לעזור להפיץ פחות רסיסים טיפתיים | צילום: HBRH, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שמדווחים נסייני החיסון של "פייזר"
>> קבלו אותו: הירק שמפחית חשק למתוק
>> אוכלים כשאתם בסטרס? מצאנו פתרון עבורכם

התוצאות מצביעות על כך שאדם שמקפיד לקנח את האף יכול להפחית את המרחק שהטיפות הנגועות יכולות להגיע אליו. ככל שהאף נקי יותר מנזלת וגודש, כך הסיכוי שהטיפות יתקדמו מרחק משמעותי יותר – פוחת. החוקרים גם ביצעו סימולציה על שלושה סוגים של רוק. הם מצאו כי רוק דליל יותר גורם לטיפות זעירות יותר שנותרו באוויר זמן ממושך יותר.

בדיקה זו קשורה לפיתוח שהחוקרים עובדים עליו, סירופ שיעול שיגרום לרוק להיות סמיך יותר, במטרה להקטין את טווח המרחק של הטיפות – ובהתאם לכך להפחית את התפשטות הנגיף. לטענת החוקרים, מדובר במחקר הראשון שמנסה להבין מה יכול להשפיע על טווח המרחק של טיפות הנושאות את הנגיף שנפלטות מאדם חולה – ומידע זה יכול להשפיע על המאמצים לבלימת התפשטות הנגיף.

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום א' (22.11.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.