הם ססגוניים וטעימים, מלאים במינרלים, בוויטמינים ובערכים תזונתיים, ואם עדיין לא הבנתם למה כדאי לכם לרוץ למקרר ולהכין לעצמכם סלט ירקות שורש עשיר - תתחילו לקרא.

כדי לסייע במשימה, ריכזנו עבורכם כמה ירקות שורש מובחרים והלכנו לברר עם מיה בן אפריים, תזונאית קלינית, למה כל כך כדאי לנו לשלב אותם בתפריט. בואו נתחיל:

גזר: מכיל נוגדי חמצון שיעילים במניעת מחלות

הירק הכתום והמתקתק הזה, שמשתלב מצוין בסלט טרי, במרק ואפילו בעוגות, הוא מקור מעולה לנוגדי חמצון ולוויטמינים, כמו ויטמין A, הידוע כנוגד חמצון המסייע במניעת מחלות ובהגנה על הגוף, וויטמין K, שבין השאר מסייע בקרישת הדם ובבניית העצם. מחקרים שונים מצאו שהגזר מסייע להורדת רמת הכולסטרול הרע בגוף.

על מדפי הירקות בשווקים אתם עשויים למצוא גזרים בצבעים שונים, אולם מיה בן אפריים מציעה שתעדיפו ראשית את הגזר הכתום, העשיר ביותר בבטא קרוטן. מובן שלשם הגיוון תוכלו לשלב בתפריט גם גזר לבן או סגול, שאף הם עשירים בוויטמינים ובמינרלים.

גזרים אורגניים (צילום: Kati Molin, Shutterstock)
הכתום עדיין מנצח | צילום: Kati Molin, Shutterstock

סלק: מסייע בהפחתת הכולסטרול

הסלק עשיר מאוד בסיבים, בברזל ובמינרלים כמו מגנזיום, שמסייע לתפקוד תקין של התאים בגוף.
הוא מסייע בהפחתת הכולסטרול הרע, בשיקום הכבד וב"ניקוי" כלי הדם. הוא מסייע לגוף להיאבק בדלקות, באנמיה, ביתר לחץ דם וגם בעצירויות. אז כן, הוא יכול להיות קצת מלכלך, אבל זו ודאי לא סיבה להימנע מצריכתו.

סלט מרענן עם סלק (צילום:  Alena Haurylik, shutterstock)
מסייע בהפחתת הכולסטרול הרע | צילום: Alena Haurylik, shutterstock

בטטה: משפרת את הראייה

הבטטה היא אמנם ירק, אך היא עשירה יחסית בפחמימות. למרות זאת, יש בה שפע של סגולות בריאותיות: היא משפרת את הראייה, מסייעת להתמודד טוב יותר עם תסמיני גיל המעבר ואפילו מסייעת בהפחתת סטרס. בניגוד לתפוח אדמה, המכיל מעט מאוד סיבים תזונתיים, היא מכילה סיבים רבים, מה שמשפר את ערכה הגליקמי. אכילה מתונה שלה מומלצת גם עבור חולי סוכרת.

לפי הרפואה הסינית ירקות ופירות כתומים ומתוקים כמו בטטה (וגם גזר, דלורית, משמש, שסק, פפאיה, אפרסמון ודלעת) מחזקים את הטחול, האחראי על מנגנון הרעב והשובע ומפחית את הצורך במתוק מעובד.

בטטה בתנור (צילום:  AS Food studio, shutterstock)
אפילו סוכרתיים יכולים | צילום: AS Food studio, shutterstock

ג'ינג'ר (זנגוויל)

הג'ינג'ר מוסיף חריפות וארומה לתה, למוקפץ או לכל תבשיל אסיאתי. אולם לא רבים מודעים לכך שלמעשה מדובר במזון על, שכן הוא עשיר בנוגדי חמצון וברכיבים אנטי פטרייתיים המסייעים להילחם בדלקות שונות בגוף. אם אתם סובלים מבחילה, משיעול, מליחה או מכאב בטן, שימו מעט ג'ינג'ר במים רותחים ושתו בכיף. זה יעזור להרגיע את התחושה הלא נעימה.

חליטה מנדרינה ג'ינג'ר (צילום: shutterstock)
התרופה הטובה בעולם | צילום: shutterstock

צנון: נגד תולעי מעיים

מכינים סלט לארוחת הערב? נסו להוסיף כמה פרוסות של צנון טרי. מעבר לחריפות העדינה שתשדרג את המנה, תרוויחו כמות נאה של ויטמין C וגם מינרלים חיוניים כמו סידן שמצוין לשיניים ולעצמות. אגב, הצנון מסייע לשיפור תהליך חילוף החומרים בגוף, ואם אתם סובלים מתולעים במעיים הוא יוכל לעזור לכם להיפרד מהן לשלום.

סלט ירקות (צילום:  Anna Shepulova, shutterstock)
כמות נאה של ויטמין C וסידן | צילום: Anna Shepulova, shutterstock

קולורבי: לשיפור פעילות העיכול

הסיבים התזונתיים הרבים שהוא מכיל הופכים את הקולורבי לאחד הירקות המשביעים ביותר. מעבר לכך, סיבים אלה תורמים לשיפור היציאות ומסייעים במניעת עצירות. הקולורבי מכיל כמות קטנה של ויטמין A, וגם ויטמין E שמסייע לבריאות העור. מעבר לכך, הקולורבי מחזק את מערכת החיסון, מאזן את פעילות מערכת העצבים, והודות לאשלגן הרב שהוא מכיל, הוא גם מצוין לבריאות הלב.

מצעד התוספות, ירקות  (צילום: edgar-castrejon-on-unsplash)
מצוין לבריאות הלב | צילום: edgar-castrejon-on-unsplash

טריים או מבושלים?

אם אתם מתלבטים בין סלט ירקות טרי לבין מרק ירקות עשיר – מיה בן אפריים מציעה שתבחרו באופציה הראשונה. בן אפריים מסבירה שבניגוד לעגבנייה למשל, שבישולה הופך רכיבים מזינים שבה לזמינים יותר, כשמדובר בירקות שורש אין יתרון תזונתי לבישול, ואפילו להפך– הירקות מאבדים חלק גדול מוויטמין ה-C שהם מכילים.

ויש עוד סיבה: "אחת הבעיות בבישול ירקות שורש נובעת מכך שהם מאבדים מהנוזלים שלהם ומצטמצמים, מה שלעיתים רבות גורם לנו לאכול מהם כמות גדולה יחסית בלי שנרגיש. כיוון שירקות אלה עשירים מאוד בסיבים תזונתיים, העניין יכול להשפיע על העיכול שלנו ובפועל לגרום לגזים ולתחושת נפיחות. אמנם חשוב לגוון ולאכול גם ירקות טריים וגם מבושלים, אך במקרה הזה אני מציעה לצרוך ירקות שורש מבושלים אחת ליומיים לכל היותר ולא יאוחר משש בערב. ירקות טריים אפשר לאכול בכל יום".