האם אפשר להידבק בנגיף הקורונה מביקור בשירותים? לפי מחקר חדש, ייתכן שכן. נמצא כי רסיסי המים מהאסלה שמפוזרים באוויר לאחר הורדת המים עשויים לגרום להפצה של חלקיקים צואתיים – שעלולים לשאת בתוכם את נגיף הקורונה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מומחים כבר ציינו בעבר כי נגיף הקורונה עשוי לפגוע גם במערכת העיכול. מחקר שנעשה בהולנד ופורסם במאי הראה כי הנגיף מסוגל לחדור ולהשתכפל בתאי המעי ומסוגל למעשה לתקוף את המעי, בדומה לפעילותו בריאות. מחקר אחר שנעשה בהולנד מצא עקבות של וירוס הקורונה במי ביוב, מה שעשוי להצביע על הימצאותו של הנגיף בצואה. עם זאת, עד כה טרם נמצאה הוכחה חד משמעית לכך שאותם שאריות של הנגיף שנמצאו בצואה אכן מסוגלים להדבקה, לכן מומחים ממשיכים לחקור האם הדבקה צואתית היא אכן אופציונלית, בדומה לנגיף הסארס.

כעת צוות רופאים מאוניברסיטת יאנגג'ואו בסין בדק באמצעות הדמיה ממוחשבת, עד כמה תרסיס מים מהאסלה יכול להתפזר באוויר. לפי ממצאיהם, שפורסמו לאחרונה בכתב העת המדעי Physics of Fluids, נראה שרסיסי מים יכולים להתפזר עד לגובה של כמעט מטר. "ניתן לשער שהעוצמה והמהירות יהיו אף גבוהות יותר כשהאסלה נמצאת בשימוש תכוף, כמו במקרה של שירותים משפחתיים או שירותים ציבוריים באזור צפוף ומאוכלס", ציין ג'י-צ'יאנג וונג, ממחברי המחקר.

זוהי לא הפעם הראשונה שחוקרים מצביעים על האפשרות של הידבקות בחדרי שירותים. "ראיות לכך שנגיף הקורונה יכול להדביק מדגימות שנלקחו ממשטחים ומאוויר המצוי בחדרי בידוד הראו כי הנגיף יכול לחיות ברסיסי מים עד שלוש שעות – ראיות אלה צריכות לעורר דאגה בכל הנוגע לדרך הדבקה זו ולפיכך להביא למחקרים נוספים בנושא", כתבה כרמן מק'דרמוט מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת וושינגטון במאמר שפורסם באפריל בכתב העת Journal of Hospital Infection.

מנקה שירותים (צילום: shutterstock)
לנקות בתדירות גבוהה, במיוחד בשירותים ציבוריים כמו במסעדות ומקומות עבודה | צילום: shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> זהירות: המאכלים שיכולים לפגוע לכם בראייה
>> הסיכון שלכם להידבק יעלה אם תלכו למקום הזה
>> זו הטעות הכי גדולה שאתם עושים עם המסכה שלכם

מה שצריך לעשות כדי למנוע הדבקה

החוקרים הוסיפו כי נראה שהשלת הנגיף (Viral Shedding), כלומר הפצה של חלקיקי נגיף  יכולה לקרות גם במטופלים שלא הראו תסמינים במערכת העיכול, מה שעשוי להוביל לנשאים א-סימפטומטיים להיות מקור להפצה צואתית. עם זאת, חשוב להדגיש כי מדובר במחקר שמבוסס על הדמיה ממוחשבת, כלומר הוא מאוד תאורטי ולכן נדרשות הוכחות נוספות כדי להבין בדיוק עד כמה חלקיקי הנגיף מסוגלים באמת להתפזר באוויר באמצעות רסיסי מים מהאסלה.

עד שנראה הוכחות קונקרטיות יותר, החוקרים ממליצים על כמה אמצעי זהירות כשאתם מבקרים בשירותים. הם ממליצים להוריד את מכסה האסלה לפני שמורידים את המים, לנקות בתדירות גבוהה את מושב האסלה ואזורים אחרים בשירותים שנוגעים בהם הרבה וכמובן לרחוץ ידיים לאחר כל ביקור בשירותים. והנה עוד כמה טיפים לביקור בטוח בשירותים ציבוריים בתקופת הקורונה.

 מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ד' (17.06.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.