גלאוקומה הינה מחלת עיניים הפוגעת בעצב הראייה וגורמת לאבדן שדה הראייה ולפגיעה בלתי הפיכה בראייה. המחלה נחשבת לגורם השני בשכיחותו לעיוורון בעולם המערבי ושכיחותה עולה עם הגיל עד שיעור של  10 אחוז מבני ה-80.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המחלה נגרמת לרוב כתוצאה מלחץ תוך עיני מוגבר, הלוחץ על דפנות העין ועל עצב הראייה ומסב לעצב זה נזק הדרגתי ובלתי הפיך. אולם, בכ-20 אחוז מהחולים נגרם נזק לעצב הראייה ולשדה הראייה למרות לחץ תוך עיני תקין, תופעה אשר קרויה normal tension glaucoma (גלאוקומת לחץ תקין) והאבחנה נעשית על פי מראה עצב הראייה ושדה הראייה. במקרים אלה של לחץ תוך עיני תקין הנזק נגרם ככל הנראה מסיבות אחרות כגון הפרעה בזרימת דם לעצב הראייה.

עוד ב-mako בריאות
>> הזוי: התסמונת שגורמת לאנשים לשמוע כל דבר קטן
>> רוצים לשרוף 1,000 קלוריות בשבוע?
>> מקללים הרבה? זה מה שזה אומר עליכם

התסמינים

גלאוקומה לרוב אינה כואבת ואין סימנים מקדימים ולכן קרויה גם "הגנב השקט של הראייה". אובדן הראייה הינו הדרגתי וכאשר הוא מתבטא רק בעין אחת לרוב החולים אינם שמים לב לכך אלא בשלבים מאוד מאוחרים כאשר כבר איבדו את רוב שדה הראייה.

גלאוקומה בדיקה (צילום: Shutterstock)
בדיקה ואבחון מוקדמים עשויים להקל את תסמיני המחלה | צילום: Shutterstock

מנגד, ייתכן גם התקף של גלאוקומה חריפה עם לחצים מאוד גבוהים בעין המלווה בטשטוש ראייה כאבים עזים בעין ובראש, וכן מלווה בתופעות אחרות כגון כאבי בטן חזקים, בחילות והקאות. כשזה קורה, מדובר במצב חירום הדורש טיפול מידי על ידי רופא עיניים ורצוי שיהיה במסגרת חדר מיון בבית החולים.

גורמי הסיכון למחלה הינם לחץ תוך עיני מוגבר, גיל מבוגר, היסטוריה משפחתית של גלאוקומה בעיקר בקרובים מדרגה ראשונה, חולים עם מחלות לב וכלי דם, סוכרת, כאלה המקבלים טיפול בסטרואידים (בכדורים טיפות או במשאפים), אנשים עם קוצר ראייה וכאלו שעברו ניתוחי עיניים. נבדקים עם קרנית דקה ולחץ תוך עיני מוגבר נמצאים גם הם בסיכון יתר לחלות במחלה.

האבחון

מאחר והמחלה לרוב שקטה ואין לה סימנים מקדימים יש צורך באבחון מוקדם אצל רופא עיניים בעיקר באותן אוכלוסיות בסיכון ובעיקר כאלה עם היסטוריה משפחתית של גלאוקומה. המחלה מאובחנת בבדיקה שגרתית במרפאת העיניים ומבוצעת על ידי רופא עיניים במנורת סדק ועל ידי מדידת הלחץ. לעיתים יש צורך להפנות את הנבדקים לבדיקות נוספות כגון שדה ראייה, הדמיה של עצב הראייה (OCT) ובדיקת עובי קרנית. מאחר והלחץ התוך עיני משתנה במהלך היממה ועולה בעיקר בשעות הלילה ולקראת בוקר, רופא העיניים יבקש לעיתים מספר מדידות של לחץ בשעות שונות של היממה בכדי לדעת את הלחץ המקסימאלי בו נגרם הנזק וכן לדעת את התנודתיות בלחצים.

הטיפול

טיפול מוקדם ככל האפשר בגלאוקומה הוא חיוני. הטיפול כולל מתן טיפות עיניים, טיפולי לייזר שונים וניתוחים, שמטרת כל אלו היא הורדת הלחץ התוך עיני. ההחלטה על מעבר מטיפול תרופתי לטיפול לייזר וממנו לניתוח, נתונה לשיקול הדעת של רופא העיניים המטפל ולרוב מתקבלת על ידי מומחה לגלאוקומה וקשורה בהמשך בהתדרדרות בשדה הראייה או בנזק לעצב הראייה למרות הטיפול. הטיפול הטוב ביותר במחלה הוא במניעה ולכן, ככל שהמחלה מאובחנת בשלב מוקדם יותר, הסיכוי לשמור על הראייה עולה. לכן, רצוי להפנות מטופלים מעל לגיל 40 לבדיקת עיניים שגרתית לזיהוי גלאוקומה, במיוחד אם יש להם אחד מגורמי הסיכון שתוארו.

הכותב הוא מנהל שרות גלאוקומה ומנהל מערך אמבולטורי עיניים במרכז הרפואי תל אביב