מי מאתנו לא מכיר את המצב הזה? הבטן מתהפכת וגורמת לנו לעצור את כל מה שעשינו עד עכשיו. המצב הלא ידידותי הזה עלול לתפוס אותנו בעבודה, בנסיעה ובמקרה הטוב בבית, קרוב לשירותים. אבל מה עושים כשרוצים להקל על המצב ומהר ככל האפשר? "לתזונה שלנו יש תפקיד משמעותי בכל הקשור למניעה ולטיפול בבעיות במערכת העיכול, כגון גזים, עצירויות ושלשול”, מסבירה אורנה פריאל כהן, דיאטנית גסטרו בכירה בבי"ח "מאיר". בעזרתה, ניסינו להבין אילו סוגי מאכלים מתאימים לכל בעיה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

הכי טוב לעצירות: סיבים תזונתיים ומים

"ראשית, חשוב לציין שכל המלצה תזונתית במקרה של עצירות, יכולה לסייע רק בהנחה שמקפידים על שתיית כמות מים מספקת. בהתאם להמלצה רצוי לשתות 2 כוסות מים בכל ארוחה ושתי כוסות בין כל שתי ארוחות", מציינת פריאל. בנוסף, היא ממליצה לשתות 2 כוסות מים או תה צמחים בטמפ' החדר מיד עם ההשכמה, על מנת לעורר את פעילות המעיים.

הנה כמה טיפים שיכולים לסייע:

  1. מזונות עשירים בסיבים תזונתיים: מזונות אלה מגבירים את תנועתיות המעיים, מגדילים את נפח הצואה ומשפרים את תדירות היציאות. ניתן למצוא אותם בפירות וירקות טריים, דגנים מלאים, קטניות מבושלות כמו חומוס, עדשים, אפונה ועוד.
  2. פרוביוטיקה: לפי מחקרים רנדומליים, מוצרים אלה יכולים לעזור במצב של עצירות, מאחר שהם מסייעים באיזון אוכלוסיית החיידקים במעי (הפלורה).
  3. כף שמן זית: מסייע לזירוז המערכת. רצוי לשתות על הבוקר.
  4. מי שזיפים: בהתאם לתרופת הסבתא הידועה, מומלץ להשרות שזיפים מיובשים למשך לילה בכוס מים, ובבוקר לשתות את הנוזל. לדברי פריאל, מי השזיפים מפרישים אל תוך המים חומר המזרז את פעילות המעי.

ממה כדאי להימנע? ממזונות דלים בסיבים ועשירים בקמח לבן כגון: לחם לבן ופיתות. כמובן שיש להימנע באופן גורף משימוש במשלשלים שונים העלולים להרגיל את המעי לתנועתיות חזקה אליה יוכל "להתמכר".

הכי טוב לשלשול: פשוט תאכלו כרגיל

אם עד היום הקשבתם בקול הדודה שהמליצה על בננה ותה, כיום נוהגים המומחים להמליץ להמשיך ולאכול כרגיל. "לא נמצאה הוכחה מדעית לעובדה שמזונות דלים בלקטוז ובסיבים אכן מסייעים במצבים של שלשול", טוענת פריאל. עם זאת, יש כמה דברים שכן חשוב להקפיד עליהם:

כאב בטן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
סובלים מעצירות? מי שזיפים או כף שמן זית יכולים להתאים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
  1. מים, מרקים ומיצי פירות להשבת הנוזלים והמינרליים שאבדו במהלך השלשול: מאחר שבמהלך השלשול, לרוב נגרם מצב של איבוד נוזלים חיוניים, חשוב מאוד להזין את הגוף במאכלים מימיים ובשתיית נוזלים.
  2. פרוביוטיקה – גם במקרה הזה החיידקים הידידותיים שבו "יודעים את העבודה", ויכולים להקל במצב של שלשול, ע"י איזון אוכלוסיית החיידקים במערכת העיכול ובמניעת הסימפטומים הכרוכים במצב.

במקביל למאכלים אלה רצוי לאכול כרגיל, על מנת לספק רכיבי תזונה חיוניים לגוף שהולכים לאיבוד במהלך השלשול. לדברי פריאל, מומלץ לחשוף את הגוף באופן הדרגתי למאכלים ולהתחיל מצריכת פחמימות המכילות עמילן כדוגמת תפוח אדמה, דגנים, ולהמשיך בבשרים דלי שומן וכמויות קטנות של פירות, ירקות ושומן.

ממה כדאי להימנע? מכלום. אכלו כרגיל באופן הדרגתי ומתון. 

הכי טוב לגזים: תה קמומיל ופרוביוטיקה

"מקור הגזים נובע בד"כ מאכילת מזונות מסוימים שגורמים לכך, ולכן רצוי לבחון מה גורם לנו לתחושות אלה", מסבירה פריאל.

עוד ב-mako בריאות:
>> מי מפחד מקרוספיט? בטח לא אתם
>> הגיל והתרגיל: איזה ספורט הכי מתאים לגילכם?
>> אוכל על: הסופר פודס החדשים שאתם חייבים להכיר

יש כמה דברים שעשויים לשפר את ההרגשה שלכם:

  1. תה קמומיל: שתיית התה מסייעת להרגעת מערכת העיכול.
  2. פרוביוטיקה: גם במקרה הזה, החיידקים הפרוביוטיים יכולים לסייע בהפחתת הגזים ובשיפור ההרגשה. אגב, גם במקרה שהגזים נגרמים מאי סבילות ללקטוז, אין מניעה מצריכתו, מאחר שחלק גדול מהלקטוז שבו כבר עבר תהליך של פירוק.

לדברי פריאל, כשמדובר בגזים כדאי לבחון איזה סוג מאכלים משפיעים ולנסות להימנע מהם או לצמצם את צריכתם.

ממה כדאי להימנע? ממאכלים קלאסיים שיכולים לגרום לגזים, כגון: קטניות, ירקות ממשפחת המצליבים כגון כרובית וכרוב, מזונות המכילים לקטוז כמו חלב וגבינות, מזונות המכלים פרוקטוז כגון פירות ומוצרים המכילים ממתיקים מלאכותיים על בסיס אלכוהולי.

טיפ חשוב: "אם אתם סובלים מגזים,  נסו להימנע מלעיסת מסטיק או משתיית נוזלים בקש", ממליצה פריאל ומציינת שהאוויר החודר דרך הפה עלול לגרום לגזים.

שני חצאי כרוב (צילום: Felipex, Istock)
ירקות מצליבים כמו כרובית וכרוב לא טובים לגזים | צילום: Felipex, Istock

הכי טוב לצרבת: בלי צריכה מוגזמת של מזונות מטוגנים ומשקאות מוגזים

מכירים את התחושה הזו שנדמה לכם שבלעתם דרקון יורק אש? מסתבר שהאש שאתם מרגישים, הנגרמת מחומציות יתר בקיבה, מאפיינת 44 אחוז מהאוכלוסייה, שסובלים מהתופעה לפחות אחת לחודש. לדברי פריאל אין מאכל ספציפי שיכול להקל על התופעה. בנוסף, אם מדובר במצב שחוזר על עצמו – ייתכן שהרופא המטפל ימליץ על טיפול תרופתי.

ממה כדאי להימנע? "עד כה היה מומלץ להימנע מאלכוהול, שוקולד, מנטה, קפאין, משקאות מוגזים ומשקאות דיאט", מסבירה פריאל. "בשנים האחרונות הוכיחו מחקרים שאין באמת קשר בין גורמים אלה לבין החמרת הסימפטומים של התופעה".

עם זאת, קיימת הנחייה לפיה מומלץ להפחית בצריכת המשקאות המוגזים, בהנחה שאתם נוהגים לשתות אותם באופן קבוע, וכן רצוי להימנע מאכילת מזונות שומניים בכמות גדולה כגון מטוגנים למיניהם או כל מזון שומני אחר. כמו כן, מומלץ להימנע מאכילה כשעתיים עד שלוש לפני השינה, על מנת למנוע מצב של עליית המזון מהקיבה לוושט בטרם הספיק לעבור למעי.

הכי טוב לבחילה: מזונות יבשים בטמפרטורת החדר

אז נכון, כשכל מה שבא לכם זה להקיא, קשה לחשוב על אוכל. ובכל זאת, כשהעניינים נרגעים מעט, כדאי לאכול באופן מתון מזונות יבשים בטמפרטורת החדר כגון צנימים וקרקרים. עוד דבר שיכול לעזור זה כמה טיפות של לימון סחוטות בכף או מהולות בכוס מים. עם זאת, טוענת פריאל כי לא קיימת המלצה חד משמעית ולכן כדאי לבחון איזה מאכל פשוט עושה לכם יותר טוב.

ממה כדאי להימנע? "לא מומלץ לאכול מזונות חמים או קרים מאוד, שעלולים לגרום להדגשת טעמי המזון ולעידוד הבחילה. תה חם אפשרי. כמו כן, מומלץ להימנע ממזונות מתובלים".

* הנאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ דיאטטי. במקרים של מצב בעייתי מתמשך מומלץ להתייעץ עם גסטרו מומחה בדרכי עיכול.

>> מגיע לך תפריט תזונה אישי במתנה, לחצו כאן

>>  איזה אימון שורף הכי הרבה קלוריות?