בני האדם משתמשים בלבונה למטרות שונות מזה שנים רבות. לפי היסטוריונים, השתמשו בלבונה לפולחנים דתיים עוד בבבל, אך גם במצרים העתיקה  נהגו להשתמש בקטורת של לבונה. הלבונה אף מוזכרת גם בתנ"ך ובברית החדשה. השימושים העיקריים של הלבונה היו בטקסי פולחן דתי, כבושם וכצמח מרפא. למעשה, מיוחסות ללבונה לא מעט סגולות בריאותיות כבר שנים רבות. אז האם באמת היא יכולה למנוע ולטפל במחלות שונות? הנה מה שיש למדע להגיד:

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אז מה זה לבונה?

הלבונה הוא עץ ממשפחת הבשמיים, אך השם מתייחס גם לשרף המיוצר מהעץ (שמכונה גם בוסווליה). ייצור הלבונה נעשה על ידי ייבוש של נוזל השרף מעץ הלבונה. לאחר תהליך זה, הלבונה תופיע בצורה של גרגרים בצבע לבן, צהוב או אדום. רבים משתמשים בלבונה כקטורת.

לדלקות מפרקים

זה אולי היתרון הבריאותי הידוע ביותר של הלבונה. רבים מייחסים לה תכונות של שיכוך כאבים בקרב חולי דלקת מפרקים ניוונית, שפוגעת יותר בנשים ומחמירה עם השנים. מחקרים שנעשו על תוספים שהכילו תמציות מהלבונה, הראו כי הן אכן יכולות לעזור בהפחתת כאבים, אך כיוון שמדובר במחקרים קטנים, נדרשים מחקרים נוספים כדי לדעת זאת בוודאות. ההמלצה היא להשתמש בלבונה כתוספת לטיפול התרופתי בלבד. אך יש להיוועץ ברופא לפני כן. יש שנוטלים את הלבונה כתוסף תזונה ויש שמשתמשים בה בטיפול חיצוני, בשמן האתרי שמופק ממנה.

לבונה (צילום:  AmyLv, shutterstock)
משמשת לפולחן דתי עוד מימי בבל | צילום: AmyLv, shutterstock

תורמת לחניכיים בריאות

לפי המועצה האמריקאית לבוטניקה, ברפואה הסינית נהגו להשתמש בלבונה לטיפול בבעיות בחלל הפה ובחניכיים. מחקר קטן שנעשה בהודו ב-2011 מצא כי אכן הלבונה יכולה לסייע במניעת מחלות בחלל הפה. המחקר הראה כי לבונה יכולה למנוע זיהומים בפה וגם עשויה למנוע חדירה של חיידקים ונגיפים מחוללי מחלות – בזכות התכונות האנטי-מיקרוביאליות של החומצה הבוסוולית המצויה בלבונה. מסקנות החוקרים הצביעו על שימוש במי פה המכילים חומצה בוסוולית למניעת מחלות פה וחניכיים. מחקר אחר הראה כי תמצית לבונה יכולה להפחית דלקת בחניכיים. יש לציין כי מדובר במחקרים קטנים – וגם כאלה שהשתמשו בתמציות מרוכזות שנלקחו מהלבונה ולא בלבונה עצמה.

יכולה לסייע למערכת העיכול

הלבונה נחשבת בעיני רבים לפתרון טבעי לבעיות שונות במערכת העיכול. יש מעט מחקרים שמצביעים על פוטנציאל, אך נדרשים מחקרים נוספים כדי לדעת בוודאות. מחקר שפורסם ב-2001 השווה בין השפעתה של הלבונה לבין השפעתן של תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים (NSAID). החוקרים מצאו כי הלבונה מסוגלת להפחית תסמינים של מחלת קרוהן (מחלת מעי דלקתית) במידה כמעט זהה לתרופות נוגדות דלקת. מחקר אחר שבוסווליה (השרף של הלבונה) יכולה להפחית תסמינים של קוליטיס, מחלת מעי דלקתית שגורמת לשלשולים, כאבי בטן ודם צואתי. נדרשים מחקרים נוספים כדי להעמיק בנושא, אך אין ספק שללבונה יש פוטנציאל גם בכל הנוגע למערכת העיכול.  

עוד ב-mako בריאות:
>> הטריק הוויראלי של רופאת השיניים להתאמת מסכה
>> רוצים לרדת במשקל? קודם כל תפסיקו לאכול את זה
>> ייתכן שבקרוב נוכל לטוס בלי לחשוש מקורונה

עשויה לעזור לטיפול בסרטן

מחקרים שונים הצליחו להצביע על פוטנציאל של תרכובות מסוימות מעץ הלבונה לטיפול במחלת הסרטן, אך עד כה נראה שהמחקרים נעשו בעיקר על דגימות מעבדה ועדיין לא על בני אדם – ולכן קשה לדעת עד כמה התוצאות הללו אכן מבטיחות. מחקר שפורסם ב-2017 ונעשה על תאי סרטן שד במעבדה, מצא כי שמן אתרי המצוי בלבונה הצליח לדכא מעברי אותות בתאים סרטניים. מחקר אחר מצא כי תרכובות מסוימות של בוסווליה מסוגלות למנוע גדילה של תאי סרטן המעי הגס. אך כאמור, מדובר במחקרים שנעשו בתאים במעבדה ונדרשים מחקרים קליניים כדי לראות האם אכן הלבונה יכולה לסייע להילחם במלחת הסרטן בגופם של בני אדם.

תורמת לחולי אסתמה

מחקר שנעשה ב-2012 הראה כי תרכובות מסוימות של עץ הלבונה יכולות להפחית דלקת בחולי אסתמה ברונכיאלית, מה שיכול לתרום בהפחתת תסמינים. עם זאת, מדובר במחקר קטן ונדרשים מחקרים נוספים כדי לבחון את היתרון הבריאותי הזה לעומק.

בשורה התחתונה, לא מעט מחקרים מצביעים על יתרונות בריאותיים פוטנציאליים, אבל אין ספק שיש להמשיך לחקור את הלבונה ותרכובותיה כדי להסיק אם היא אכן תורמת למצבים בריאותיים שונים. תוכלו להשתמש בלבונה כתוספת לטיפולים קיימים, אך כדאי להיוועץ ברופא לפני כן.