המפרקים שלנו עומדים תחת עומסים לאורך כל חיינו. ובמקביל לעומס ולשחיקה הגוף כל הזמן עושה פיצויים ומחזק בהתאם את מערכת השלד והשרירים כדי להגן עליהם. חשוב לזכור שהגוף עובד כל הזמן בצורה הכי חסכונית שהוא יכול, כלומר, אם לא נשתמש בשרירים שלנו הם פשוט יחלשו, ואם לא נגרה את עצמות הגוף גם הן יחלשו כי לא יהיה לו טעם לחזק אותן. רק כאשר נגרה את העצמות ואת השריר בפעילות הגוף יחזק אותם, אך מנגד, פעילות גופנית מאומצת מידי תגרום לשחיקת המפרקים. לכן, חשוב למצוא את האיזון ואת הפעילות המתאימה לכל אחד כדי לא לגרום לשחיקה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

שחיקת מפרקים לא נגרמת רק מפעילות גופנית, אלא יכולה להיגרם גם מחבלה טראומתית למפרק ספציפי או שחיקה של שנים. בשפה המקצועית המצב נקרא Osteoarthritis או בקיצור OA. לרוב הדבר מתבטא בשחיקת הסחוס המפריד בין שתי עצמות, מצב שגורם לדלקתיות באזור. הדלקת היא מנגנון ההגנה שלנו מפני שחיקת יתר, ע"י הופעת כאב שמגביל את התנועה, גורם לכיווץ שרירים ומביא להפסקת הפעילות היוצרת את העומס על המפרק.

החדשות הטובות הן שהמחלה מאוד נפוצה, ומכיוון שכך, יש עלייה הרבה מאוד מידע והרבה מה לעשות כדי להקל בתסמינים. כל מטפל וכל רופא יראה את הבעיה בזווית קצת שונה מהאחר, אך כמעט כל דבר יצליח לעזור לפחות בהקלה מסוימת על הכאב. כמובן שאבחנה מבדלת היא חלק מאוד חשובה בטיפול, כמו בכל מחלה.

החדשות הרעות לגבי המחלה הן שחלק מהטיפולים (בעיקר מדובר בתרופות נוגדות דלקת כמו NSAID ו Opioids , שבמקור הופקו מהצמח פרג האופיום Papaver somniferum), יכולים ליצור תופעות לוואי קשות, בייחוד במערכת הקרדיווסקולרית (לב וכלי דם), מערכת העיכול - מחוסר נוחות בקיבה ועד למצבים דלקתיים חמורים, ירידה בתפקוד הכלייתי ועוד. הרבה אנשים סובלים מתופעות הלוואי לאחר תקופה מסוימת ואז מחפשים עזרה ופתרון מצד הרפואה המשלימה.

מפרקים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
יש הרבה שיטות והרבה סוגי טיפול אפשריים למחלה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מה עושים?

יש הרבה שיטות והרבה סוגי טיפול אפשריים למחלה באמצעות הרפואה המשלימה וכל אחד יכול להתחבר לסוג אחר של טיפול. מניסיוני האישי אצל מטופלים, אני רואה תוצאות מרשימות במצבי שחיקת המפרקים. השילוב של פתרון אקוטי ברמת הדלקת על ידי צמחי מרפא נכונים, תזונה נוגדת דלקת, תוספי תזונה, טיפולי שיאצו ובשילוב פעילות גופנית נכונה התורמת בחיזוק שרירי המעטפת של המפרק הפגוע מביאים להקלה בכאב ומונעים הידרדרות של המצב. 

עוד ב-mako בריאות:
>> האם משטחי הגומי בגני השעשועים באמת מסרטנים?
>> די לגנוח: כללים בסיסיים בהתנהלות בחדר כושר
>> מרגישים נפוחים אחרי האוכל? לא תאמינו למה זה קורה

1. כורכום – צמח שנחקר רבות בעניין שחיקת סחוס והיום גם הרופאים ופיזיותרפיסטים יודעים להמליץ עליו עוד לפני שהם נותנים המלצות לתרופות קונבנציונליות. הכורכום מכיל חומר פעיל הנקרא כורכומין, שנמצא כנוגד דלקת ונוגד חמצון מאוד חזק, אך ישנו עניין לא פשוט עם קבלת הכורכומין במינון נכון וספיגתו בצורה יעילה. אבקה טחונה של כורכום באיכות מאוד גבוהה תכיל אחוז נמוך של החומר בסביבות ה-3-5 אחוזים. היום יודעים כבר להפיק מהכורכום אחוז חומר פעיל גבוה, על ידי מיצויים סטנדרטים המגיעים לעד 95 אחוז כורכומין. אך הבעיה עם הכורכומין היא שהגוף מפנה אותו מהר ממחזור הדם, לכן הוסיפו לו את הפיפרין שזהו חומר פעיל הנמצא בפלפל השחור ובזכותו הפיפרין הכורכומין נשאר יותר זמן במחזור הדם.

ועדיין המצב לא מושלם כי הגוף עדיין מפנה את הכורכומין יחסית מהר ממחזור הדם. רק בשנים האחרונות מצאו ששילוב הכורכומין עם פוספוליפידים (מולקולות שומניות) גורם לכורכום להיספג בצורה יעילה בהרבה גם מהשילוב עם הפיפרין. מעבר לכך, הכורכום יעיל מאוד גם למצבי דלקת המתבטאים במקומות אחרים בגוף כמו מצבי דלקת עוריים המתבטאים באקנה, או דלקת במערכת העיכול כמו בקרוהן וקוליטיס. את הכורכום רצוי לקחת בצורה של טבליות אותם ניתן להשיג בבתי הטבע, אך רצוי להיוועץ קודם עם מטפל מוסמך בצמחי מרפא.

 2. ג'ינג'ר – מאוד דומה לכורכום. שני הצמחים מגיעים ממשפחת הזנגביליים, שניהם מגיעים אלינו מהמזרח ובשניהם משתמשים בשורש הן כתבלין והן כצמח מרפא. לשניהם איכות נוגדת דלקת, נוגדת חימצון חזקה, הפחתת ברמות הכאב ובהנעת דם לקצוות הגוף – יתרונות היעילים בדלקות מפרקים באצבעות והבהונות (מתאים גם לאנשים שסובלים מקור תמידי בקצוות). את הג'ינג'ר ניתן לצרוך בצורה של כמוסות, מיצויים נוזליים או בחליטות. אפשר להשיג בביתי הטבע השונים ואצל המטפלים בצמחי מרפא.

כורכום,-צמחי-מרפא (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
צמח שנחקר רבות בעניין שחיקת סחוס . כורכום | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
 

3. זרעי סלרי, עלי סרפד ועלי שן ארי - שלושת הצמחים מקלים במצבי דלקת מפרקים בכך שהם נוגדי דלקת ומורידים את החומציות בדם, על ידי עידוד הפרשת שתן ופינוי רעלים מהגוף. רצוי לצרוך בצורה של חליטות מהצמחים היבשים. אפשר להשיג בביתי הטבע השונים ואצל המטפלים בצמחי מרפא.

4. אומגה 3 – לחומצות השומן מסוג אומגה 3 יש השפעה חיובית על הבריאות. מעבר להיותה טובה בהפחתת הדלקת במפרקים, אומגה 3 טובה גם בהורדת רמות טריגליצרידים, הורדת לחץ דם ופעילות מגנה על הלב. ניתן לרכוש בבתי הטבע ובתי המרקחת בצורה נוזלית או כמוסות.

5. גלוקוזמין וכונדרואיטין – חומרים אלה באופן טבעי נמצאים בסחוסים שלנו, ניתן לצרוך אותם בצורה של טבליות או נוזל. הפעילות העיקרית שלהם היא הפחתת ההידרדרות של שחיקת הסחוסים על ידי חיזוקם. רוב האנשים חושבים שהם נועדו להפחתת כאב, אך במטה אנליזות נמצא שהם אינם מורידים כאב ולכן במצב אקוטי של כאבים כדאי לשלב אותם יחד עם חומצה היאלורונית (מה שבעבר הופק מכרבולת של תרנגולת), או שילוב עםMSM   או עם אותם צמחי מרפא המפורטים. פורמולות מוכנות ניתן למצוא בבתי הטבע השונים.

הטיפול בדלקת מפרקים ניוונית באמצעות צמחי המרפא, תוספי תזונה, פעילויות גופניות, תזונה נכונה הינו אינדיבידואלי ומשתנה בהתאם למצב המטופל וכמובן בחומרת הסימפטומים מהם הוא סובל. הטיפול יכול להניב תוצאות ולגרום להשפעה מהירה בפרק זמן של כמה שבועות, כשההתייחסות בטיפול צריכה להיות גם למצב הנפשי ושינוי אורח חיים בהתאם לצורך.

אוהד כהן נזנין הוא נטורופת ומטפל בצמחי מרפא.

>> כושר למתקדמים: תרגילי הבטן הכי טובים