האפטות - Aphthous ulcers - הן תופעה חוזרת ונשנית אצל חמישית מהאוכלוסייה בארץ.
האפטות מתבטאות בכיב קטן ועגול, כואב, מציק, אדום ודלקתי. האפטות לרוב פורצות בחלל הפה והסיבה להיווצרותן לא ידועה, אך יש מספר השערות לכך: סטרס ממושך, חולשה חיסונית, חוסר איזון בפלורה הטבעית של מערכת העיכול (המאזן בין החיידקים הטובים לרעים), רמות נמוכות של אינסולין, אי סבילות למזונות מסוימים, חסרים תזונתיים (בעיקר מדובר בחוסר בוויטמיני B או במינרל האבץ), תופעות לוואי של תרופות או הליכים רפואיים כמו כימותרפיה. אצל נשים, אפטות יכולות להיווצר סביב המחזור על רקע הורמונלי.

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק? 

אמנם אין סיבה מוחלטת לאפטות, אך במידה ופיתחתם אחת או יותר, כדאי להבין מהו המקור והגורמים להיווצרותן, לבחון כל אחת מהסיבות השונות ולטפל בהתאם. במצבים חוזרים ונשנים חשוב לבדוק שלא מדובר במחלת מעי דלקתית רצינית כמו קרוהן או צליאק. תוך כדי הטיפול באפטות יש לערוך בירורים רפואיים ולשלול מחלות אלה.

איך נפטרים מאפטות?

1. קסם החרוב
הדרך הטובה ביותר בעיני, זו שראיתי שעובדת במצבי אפטות קשים, היא שימוש בסירופ חרובים: סירופ החרובים מופק כמובן מפירות החרוב, שנקרא בשם הלטיני – ceratonia silique. סירופ החרוב, מלבד טעמו המדהים, מכיל ריכוזים גבוהים של חומרים מכווצים הנקראים טאנינים (כמו שיש ביין). הטאנינים עוזרים בצימות וכיווץ הרקמה הפגועה, דבר שתורם בתהליך הריפוי. מעבר לכך, החרוב מכיל חומרים דמויי ג'ל הנקראים מוצילגים. אלה פועלים כמסכך טבעי שיוצר שכבת הגנה ומאלחשת לרקמה הפגועה. שכבה זו עוזרת לאפטה בהחלמה מהירה יותר בזכות הפחתת הגירוי. בנוסף, לפירות החרוב יש פעילות נוגדת דלקת. שילוב שלוש התכונות האלה, מביאים אותי לבחור בפירות החרוב כצמח מוביל לטיפול באפטות ובכלל בכיבים הנמצאים באזור מערכת העיכול העליונה, כמו ארוזיות בקיבה ובוושט, אולקוס, גסטריטיס ואזופגיטיס (דלקת בושט).
ניתן להכין את הסירופ בבית, אך דרושה לכך השקעה רבה של חימום הפירות ולכן קל יותר להשיג אותו דרך נטורופתים או בבתי טבע שונים.

עוד ב-mako בריאות:
>> חופפים במים חמים? אתם הורסים לעצמכם את השיער
>> מה עושים כשלא מצליחים להירדם?
>> לוקחת גלולות? יש מצב שתישארי רווקה 

2. חיטוי מקומי
גישה נוספת לטיפול באפטות היא באמצעות חיטוי מקומי. ישנם לא מעט תכשירים מחטאים, אך כדאי לבחור תכשיר עם יכולת חיטוי וכיווץ לרקמה הפגועה, מאותה סיבה שהזכרתי קודם - עידוד החלמת הרקמות הפגועות.

3. אלת המסטיק
צמח אלת המסטיק – Pistacia palaestina – מכיל שרפים בעלי יכולת חיטוי חזקה ויכולת כיווץ מעולה. הצמח גדל באופן טבעי בארצנו, וכל אחד יכול לקטוף כמה עלים, למולל ביד ולהרגיש את פעולת הכיווץ והריח החזק של האלה. הריח נובע בעיקר מהשמנים הנדיפים שאלת המסטיק מכילה, ואף הם תורמים לפעולת החיטוי. השימוש נעשה אמנם בשרפים, אך גם העלים, הענפים והעפצים (הנגעים שעל הצמח) יוצרים את פעולת הכיווץ והחיטוי, אך בעוצמות שונות. אלת המסטיק ידועה גם כמסטיק תימני, ולפי הרפואה המסורתית משתמשים בשרף גם לתמיכה הורמונלית לנשים. לעיסת השרפים של אלת המסטיק תעזור בחיטוי רחב שיתמוך גם במצבים של נוכחות חיידק הליקובקטר פילורי וזיהומים נוספים בחלל הפה. את השרפים ניתן למצוא על הצמח או בחנויות טבע שונות.

אין תמונה
חיטוי רחב שיתמוך גם במניעת זיהומים אחרים בחלל הפה

4. שרף המור
לתמיכה נוספת בחיטוי ובכיווץ ניתן להשתמש בשרף המור – Comiphora mol mol – המוכר עוד מימי קדם כשרף שהיו מדליקים בבית המקדש יחד עם הלבונה. אופן השימוש הפעם הוא באמצעות מיצוי נוזלי של השרף, אותו ניתן להשיג בבתי טבע או אצל מטפלים מתאימים.

5. פרופוליס
סוג נוסף של אנטיביוטיקה של הטבע. הפרופוליס הוא שרף שמופק על ידי הדבורים ומשמש אותן להגנה על הכוורת. הפעילות הרפואית של הפרופוליס הינה בעיקר חיטוי רחב נגד פתוגנים שונים כמו חיידקים ווירוסים, והוא נוגד דלקת. את הפרופוליס ניתן לצרוך כמיצוי או בכמוסות.

6. שרף הממוצה מפרחי הקלנדולה

גם הוא בעל יכולת חיטוי חזקה, כשחומרים אחרים המופקים מהקלנדולה כמו הטריטרפנים והפלאבנואידים עובדים כנוגדי דלקת. בנוסף, הקלנדולה ניחנת ביכולת שיקום רקמות פגועות והאצת שיקום הרקמות הפגועות, ותסייע בהחלמה מהירה של האפטות.

לטיפול אקוטי שיטות אלו יהיו מצוינות, אך אם המצב חוזר ונשנה, חשוב לברר בצורה מקיפה מדוע הוא נגרם ולטפל בהתאם. מומלץ מאוד להתייעץ עם בעל מקצוע על מנת שתוכלו לצאת ממעגל קסמים שכזה.

 אוהד כהן נזנין הוא נטורופת ומטפל בצמחי מרפא