סוכרת מסוג 2 (סוכרת מבוגרים) נחשבת למגפת המאה ה-21. מחקרים מראים שכל 5 שנים, כמעט 100 מיליון איש נוספים יחשבו חולי סוכרת. מה בדיוק קורה בגוף? ערכי הסוכר הנורמליים בדם צריכים להיות בין 70-100 מ“ג/ד"ל. זהו הטווח התקין. כאשר הסוכר עולה מעל 100, הוא מסתובב חופשי בזרם הדם, נקשר לרקמות שונות ו"אוכל" אותם לאט-לאט, כך שהנזק הוא איטי מאוד ובקושי ניתן לשים אליו. בהתחלה אין בכלל סימפטומים או כל בעיה, אבל באופן מתמשך הנזק הוא רב מערכתי ומצטבר. למעשה, זו אחת הבעיות העיקריות בסוכרת ובטיפול בה -  קל להיות אדיש למחלה.

אם היינו שמים את היד בדלי גדול מלא במים ומחממים אותו, בהתחלה הכל בסדר, הטמפרטורה עולה בהדרגה, ועדיין הכל תקין. לאחר זמן מה, המים יתחממו מאוד עד שירתחו ותחושת החום תהיה בלתי נסבלת עד לנקודה שבה נוציא את היד החוצה. אבל אם המים היו רותחים מההתחלה כנראה שלא היינו בכלל מעיזים להכניס לשם את קצה האצבע. זה בדיוק התהליך של הסוכרת. הנזקים בהתחלה לא מורגשים כלל, לאט לאט מתחילים להיות מספר תסמינים, לאחר מכן פגיעה בקצות העצבים שהולכת וגוברת ומתבטאת בתחושה של שריפה, פגיעה בעיניים - כתמים בשדה הראייה עד לעיוורון, פגיעה בכליות, טרשת עורקים וסוף. התהליך יכול להימשך מספר רב של שנים כאשר קצב ההידרדרות או ההחלמה מאוד תלוי במטופל.

היתרון העיקרי בסוכרת, על פני מחלות אחרות, בעיקר מחלות קשות כמו סרטן ומחלות אוטואימוניות הוא שהשליטה על הידרדרות המחלה או שיפור במחלה מאוד תלוי בפעולות שעושה המטופל. יחסית קל לשלוט בה, בעיקר בתחילת המחלה ובכך למנוע את כל תופעות הלוואי שלה. בטיפול הטבעי התוצאות שאפשר לראות מבחינת ערכי הסוכר מאוד מהירות: אפשר להגיע לאיזון ברמות הסוכר תוך כמה ימים או שבועות במקרים מאוד מורכבים.

משולש הזהב

הדבר שהכי משפיע על שליטה במחלה ולשמור את ערכי הסוכר מאוזנים אלו הרגלי אורח החיים, הכוללים תזונה נכונה, פעילות גופנית והפחתה וויסות רמות הסטרס, שיוצרים יחד משולש הזהב.

מזרק אינסולין וסוכר (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כל 5 שנים, כמעט 100 מיליון איש נוספים יחשבו חולי סוכרת | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

תזונה: חייבת להיות מדויקת ומותאמת לכל מטופל באופן אישי, כשהדגש הוא על ערכי האינדקס הגליקמי של המזון - מדד ספיגת הסוכר ממערכת העיכול לזרם הדם. כלל הברזל הוא שהתזונה תתבסס על מזונות שיתפרקו ויספגו בצורה איטית יותר - בעלי אינדקס גליקמי נמוך, לעומת מזונות שעיקרם פחמימות ונספגים מהר, בעלי ערך גליקמי גבוה.

ערך גליקמי נמוך עוזר לאזן את רמות הסוכר בדם, בזכות הפרשה איטית של סוכרים לזרם הדם. דבר זה מאפשר למולקולת האינסולין להתמודד עם כמויות הגלוקוז בקלות יותר ולהצליח להכניס את כולן לתוך התאים ולמנוע מהסוכר להסתובב חופשי בדם וליצור נזקים. מזונות בעלי ערך גליקמי נמוך יכילו כמויות גבוהות של חלבונים וסיבים, כדוגמת קטניות, המכילות כמות סיבים תזונתיים גבוהה וחלבון ברמה שמותאמת לגוף ולא יוצרת עומס שקשור לפירוקו. במשפחת הקטניות נכללים כל סוגי העדשים (כתומות, שחורות, ירוקות), חומוס (אם נצרך כממרח רצוי כמובן ללא חומרים משמרים), אפונה, שעועית לסוגיה (אדומה, לבנה, לוביה, אזוקי, מאש), פול, סויה וכדומיהם.

בראש רשימת המזונות בעלי ערך גליקמי גבוה מהם נרצה להימנע, עומדים כמובן ממתקים ולצידם חטיפים, פחמימות פשוטות (מאפים, דגנים לא מלאים כמו אורז לבן, פסטה, לחמים), פירות חסרי סיבים כמו אבטיח ומלון ופירות בהם ריכוז הסוכר גבוה, כמו פירות יבשים.

פעילות גופנית חשובה מאוד כיוון שמשפיעה על תהליכי המטבוליזם ועל ניצול גלוקוז וחומצות שומן להפקת אנרגיה בתאים. היא תורמת לצמצום העמידות לאינסולין ומשפרת את הסבילות לגלוקוז. עקב זאת, יורדת רמת הגלוקוז בדם ועמהגם כמות האינסולין הדרושה להתמודדות עם תוצרי פירוק המזון. בנוסף, פעילות גופנית משפיעה לטובה על מערכת העצבים ומשחררת את הגוף ממתחים המהווים גורם סיכון לגידול כמות הסוכר בדם. היא גם עוזרת לניצול הגליקוגן בשרירים ומונעת עודף סוכר בדם, ובמקביל גורמת להורדת הכולסטרול והטריגליצרידים, עוזרת להעלות רמות HDL (הכולסטרול ה"טוב") ושמירה על משקל תקין. הפעילות המומלצת לחולה הסוכרתי היא פעילות אירובית ממושכת כמו הליכה, שחייה, אופניים, ריצה, ריקוד, יוגה, פילאטיס ודומיהם.

מתח נפשי: במחקרים רבים נמצא כי מצבים רגשיים מסוימים מחמירים את התפתחות הסוכרת: כעסים, חרדות, בעיות שינה, דיכאון, לחץ. ניכר כי בטיפול כולל ותמיכה גם בפן הנפשי חל שיפור במצב המחלה, כאשר ההתייחסות בטיפול במצבים הרגשיים מניבה תוצאות מרשימות באיזון רמות הסוכר. ניתן לאזן מצבים אלה גם בעזרת צמחי מרפא שונים כמו ולריאן, ויתניה, קמומיל, מליסה, כף זאב אירופאית, עלי זית והרשימה עוד ארוכה. ההתאמה של הצמחים חשובה לכל מקרה לגופו.

אין תמונה
מומלץ לשלב עדשים בתזונה היומיומית

צמחי מרפא לטיפול בסוכרת

השימוש בצמחי מרפא בעת מחלת הסוכרת נמצא כמאוד יעיל להורדת רמות הסוכר, מתח ולמניעת הנזקים העלולים להיגרם מהמחלה. דרכי פעולת הצמחים המותאמים לסוכרת:

  • עיכוב ספיגת גלוקוז ממערכת העיכול למחזור הדם
  • הגברת קישור אינסולין לקולטנים של תאי המטרה
  • המרצת הלבלב לייצור אינסולין
  • שיקום תאי הביתא בלבלב

הג'ימנמה (Gymnema Silvestre) –  נראה שכשבראו את הצמחים, כאילו חיפשו דרך לייצר צמח מסוים שיותאם בדיוק לחולה הסוכרתי ויצרו את הג'ימנמה. הצמח נמצא יעיל  לוויסות רמות הסוכר, ויסות רמות התיאבון, הורדת רמות הכולסטרול והשומנים בדם ותומך בתהליכי הרזיה. נמצא שהג'ימנמה מכיל חומרים שמפחיתים את ספיגת הסוכר מהמעי, הגדלת כמות האינסולין בגוף ואפילו משפר את פעילות הלבלב האחראי על ייצור האינסולין. הצמח מגיע אלינו מהרפואה ההודית והיום יש הרבה מוצרים המכילים אותו: אפשר לצרוך אותו בצורה של טבליות, תמצית נוזלית וכחליטה, למרות שטעמו מעט מריר. יש מנגנון מאוד חכם לג'ימנמה: אם מטפטפים מספר טיפות מיצוי על הלשון, תוך שניות הוא ינטרל את הטעם המתוק למשך שעה. זה טריק טוב למי שנוהג לאכול קינוח בסיום הארוחה.

רצוי להתאים את כמות הצריכה בצורה זהירה כיוון שהוא עלול לגרום לירידה חדה של סוכר, שיכולה להוביל למצב של היפוגליקמיה - מצב שיכול לסכן חיים. לכן יש לשלב אותו כחלק מפורמולה מותאמת אישית על ידי מטפל מוסמך בצמחי מרפא.

חילבה - Trigonella foenum graecum – זרעי הצמח מוכרים לנו מאוד כתבלין, אך החילבה טוב לא רק לטעם וריח באוכל, אלא גם תומך במערכות הגוף השונות במגוון דרכים שתורמות לוויסות רמות הסוכר, הורדת רמות כולסטרול, טריגליצרידים, תומך במערכת העיכול במצבים של עצירות, צרבות וגסטריטיס. החילבה תומך בסוכרת בהאטת ספיגת הסוכרים במערכת העיכול ובהפרשת אינסולין מהלבלב, מה שמאפשר לאינסולין לטפל בגלוקוז בצורה יסודית יותר ולהכניס אותו לתוך תאי הגוף.

את החילבה ניתן לצרוך בתמציות נוזליות (הטעם מעט מריר ומתקתק), או כמיצוי יבש ומרוכז, שזוהי הדרך העדיפה. ניתן להשיג את הצמח בבתי הטבע וכחלק מפורמולות של מטפלים בצמחי מרפא.

מלון מר - Momordica charantia- צמח הודי נוסף שאני נוהג לשלב אותו יחד הג'ימנמה בפורמולות אישיות. הצמח מתאים לטיפול במגוון מחלות הקשורות לתסמונת המטבולית כמו הסוכרת והשומנים בדם. המומורדיקה עוזרת גם היא בהפרשת אינסולין וטעמה המר תומך בכבד, לכן הצמח יהיה יעיל גם לעצירות על ידי הפרשת מיצי מרה מכיס המרה שנחשבים משלשלים טבעיים, וכך הצמח גם יעיל למחלות כבד שונות ואפילו לטיפול בפסוריאזיס. את הצמח ניתן להשיג על ידי מטפלים בצמחי מרפא.

כרום פיקולינאט - זהו מינרל שאחד מתפקידיו בגופנו הוא על חילוף החומרים והורדת רמות הסוכר על ידי הגברת האינסולין והגברת רגישות התאים לאינסולין. בנוסף הוא תומך בהורדת רמות כולסטרול וטריגליצרידים.

אוהד כהן נזנין הוא נטורופת ומטפל בצמחי מרפא

>> בטור הקודם: הסתיו בא - איך מטפלים באלרגיה?