מערכת העיכול שלנו היא אחת מהמערכות הגדולות והמורכבות בגופנו. תהליך העיכול מתחיל בפה, או אם תרצו אפילו לפני - כשאנו רואים ומריחים את המזון, ומסתיים בחלחולת. בזמן העיכול מתרחשות הרבה פעולות התלויות במצבה של המערכת, וגם במצב הרגשי וההורמונלי שלנו. תפקוד לקוי של המערכת, המתבטא בעצירות, יכול להיגרם מחוסר איזון באחד המצבים או יותר. כמו כן, אורח החיים משפיע על אופן פעילות המערכות השונות, החל בתזונה ופעילות גופנית, דרך תרופות קונבנציונליות וחוקנים, ועד חשיפה לרעלנים מסוימים. ניתן להסיק מהמורכבות הזו, שטיפול בעצירות דורש אבחנה ומציאת המקור הגורם לבעיה זו.

הטיפול בעצירות חשוב מאוד ולא רק בגלל אי הנוחות הנגרמת מחוסר התרוקנות. נמצא שהצטברות חיידקי מעי ורעלנים יכולה לגרום למחלות קשות כמו סוכרת, דלקת קרום המוח, חולשת שרירים חמורה, מחלות של בלוטת התריס (האחראית בין היתר על קצב חילוף החומרים), דלקות מעי חמורות, שלא לדבר על סימפטומים לא נעימים כמו פיסורות, טחורים ועוד. לכן, כאשר מטופל סובל מעצירות כרונית, חשוב מאוד לתת מענה עוד בשלבי הטיפול הראשונים. יציאות תקינות חשובות מאוד לבריאות הכללית של האדם, ואחת הגישות בנטורופתיה טוענת שפעילות מעי תקינה היא שלוש יציאות ביום.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

עצלות מעי ומשלשלים

חשוב שהיציאות יקרו בצורה טבעית ולא על ידי משלשלים. בין אם טבעיים או כימיים, משלשלים יכולים להיות טובים רק למצבים אקוטיים בכדי לפתור בעיה סימפטומטית בלבד. לגוף שלנו יש נטייה לעבוד בצורה חסכונית, לכן, אם הוא קולט שפעילות המעי מתקיימת גם ללא פעולתו הטבעית - הוא מפסיק אותה בהדרגתיות וכך יכול להיגרם מצב של עצלות מעי, שזה אומר שהמעי לא מצליח לעשות לבדו את פעולת הפריסטלטיקה – פעולה בצורה חליבה המזרימה את תוכן המעי לכל אורכו. מצב של עצלות מעי מחייב משלשלים שיעזרו להוצאת הצואה וכך נהיית תלות בהם.

חשוב להבין שמשלשלים טבעיים כמו מוצרי סנה השונים, המכילים פיטוכימיקלים הנקראים אנתרקינונים, יוצרים עצלות מעי באותה מידה כמו משלשלים כימיים ויכולים לגרום להפרעות במאזן הנוזלים והמלחים בגוף. יש להיזהר ממוצרים אלה בשימוש ממושך או בכל מיני תרופות סבתא שונות כמו מיץ שזיפים או אכילת שזיפים מיובשים לאורך זמן מאותן הסיבות.

דייסת שיבולת שועל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
דייסת שיבולת שועל מאוד מומלצת במקרה של עצירות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אנשים הנוטלים משלשלים באופן קבוע חוששים להיגמל מהם כיוון שהפסקת המשלשל מיידית תפסיק את היציאות והמצב יחזור לעצירות. לכן יש לעשות גמילה איטית והדרגתית מהמשלשלים ובמקביל לתמוך עם תזונה מתאימה ושמירה על כללים קבועים, עד שמערכת העיכול תסתדר באופן מושלם והיציאות יגיעו באופן טבעי. תהליך זה יכול וצריך להיות ארוך ומבוקר ועשוי להימשך מספר חודשים עד הגמילה המוחלטת.

אז מה עושים?

הטיפול בעצירות מחייב התייחסות אישית לכל מקרה, יש לאתר מה הסיבה הגורמת לעצירות ולמנוע אותה. אנשים שסובלים מעצירות חייבים להקשיב לגוף שלהם ולעולם לא לדכא דחף או צורך ביציאה.

>> וגם: מה עושים כשיש גזים? תרופות סבתא וצמחי מרפא

מזונות עתירי סיבים תזונתיים כמו ירקות, קטניות ודגנים מלאים, יעזרו בכמה מישורים לטיפול בעצירות. הסיבים עוזרים בתחושת שובע כך שמסייעים באכילת ארוחות קטנות, להן חשיבות בספיגת הערכים התזונתיים. ברגע שמזון נכנס אל מערכת העיכול הוא מעורר את כל המערכת מחדש – יש הרבה אנשים בעלי פעילות עיכול תקינה שחושבים שברגע שהם אוכלים משהו הוא מיד יוצא, אך זו טעות נפוצה כיוון שתהליך העיכול לוקח מספר שעות. מה שבעצם יוצא זו הארוחה הקודמת או זו שלפניה. הסיבים התזונתיים במערכת העיכול סופחים אל עצמם נוזלים מהגוף, הגורמים לסיב להתנפח וליצור לחץ על דופן המעי, מה שמעורר את הפעולה הפריסטלטית ועוזר ליציאה תקינה. ספיחת הנוזלים של הסיבים התזונתיים מחייבת בשתייה מרובה, כדי שלא ייווצר מחסור בנוזלים. הכמות הרצויה הינה 8 כוסות מים ביום.

אחת המנות שאני הכי אוהב להמליץ עליה היא דייסת שבולת שועל, המכילה בתוכה כמות גבוהה של סיבים ומים, כשניתן להוסיף לה מגוון פירות ואגוזים המכילים סיבים נוספים. מעבר לכך, הדייסה מכילה ערכים גבוהים של ויטמינים ומינרלים החיוניים לגוף ותורמת לתחושת שובע מכמות קטנה יחסית.

אחד הדברים החשובים ביותר במצבי עצירות הוא פעילות גופנית – פעילות אירובית 3 פעמים בשבוע במשך 20 דקות לפחות, תעזור מאוד בהזרמת הדם בגוף ובמערכת העיכול, ותעזור לתחלופה מהירה יותר במערכת של חומרים מזינים. פעילות גופנית משחררת מתחים ומרפה, ותעזור גם לאנשים הסובלים מעצירות על רקע של סטרס.

שזיפים (צילום: egal, Istock)
ידועים כמשלשלים טבעיים, אבל רצוי לקחת אותם רק במקרים אקוטיים | צילום: egal, Istock

צמחי מרפא היעילים לעצירות

  1. צמחי מרפא המניעים דם ישירות למערכת העיכול ותורמים לחילוף חומרים ופינוי רעלנים שהצטברו במערכת. הג'ינג'ר והרוזמרין המוכרים יכולים להיות מאוד יעילים בהקשר הזה, אם בצורתם הטבעית – פשוט להוסיף לאוכל, או כחליטה או מיצויים מרוכזים יותר, המגיעים בצורה של טינקטורה (השרייה ארוכה של הצמח עם מים ואלכוהול, שיוצרת מיצוי מחוזק של החומרים הפעילים).  
  2. מיצי המרה המופרשים מכיס המרה נחשבים כמשלשלים מצוינים, רק צריך לגרום להפרשה שלהם מהכבד ומכיס המרה. זאת ניתן לעשות בעזרת צמחי מרפא הנחשבים מרירים כמו  עלי הארטישוק, שורש הכורכום וזרעי הגדילן. את הצמחים אפשר להשיג בחנויות טבע שונות או על ידי מטפלים בצמחי מרפא.
  3. במקרים של יציאות קשות ניתן ללחלח את המעי על ידי זרעי חילבה, המשמשים גם כתבלין וגם כצמח מרפא.
  4. צמחים התורמים לשחרור גזים ונפיחויות יכולים להיות יעילים גם במצבי עצירות: זרעי השומר, זרעי קימל, זרעי כוסברה ועוד. ניתן להשיג בבתי הטבע השונים.

 תרופות סבתא

  1.  שתיית חצי כוס מים חמימים עם כף שמן זית ולימון סחוט - שמן הזית נחשב למשלשל עדין ומסכך את המעי, הלימון עוזר בהפרשת מיצי מרה ואילו המים החמימים תומכים בהרפיית מערכת העיכול ולשחרור התקיעות ויחד הם יוצרים שילוב מעולה.
  2. פרוביוטיקה - החיידקים הטובים - יעזרו בשיקום מערכת העיכול ואיזון הפלורה הטבעית של המעי - אוכלוסיית החיידקים החיה במעי. ניתן לקחת באבקה או בכמוסות. 
  3. שזיפים נחשבים כמשלשלים טבעיים. ניתן לצרוך אותם בכל דרך – כשהפרי יבש או טרי, או ע"י השריית הפרי בתוך מים למשך 8 שעות או לילה ושתיית המשרה לאחר מכן. במקרי עצירות קשה אפשר לשלב את שתיית המשרה יחד עם אכילת הפרי. כמו שכבר צוין בכתבה, רצוי להשתמש בשיטה זו למקרים אקוטיים בלבד ולא כדרך חיים.
  4. ניתן לבצע לחיצות עם קצות האצבעות על אזור המעי הגס, עם כיוון השעון, ובנוסף לעשות עיסוי עדין באזור הבטן, בתנועות סיבוביות, גם כן עם כיוון השעון. פעולה זו תעזור בשחרור גזים קלועים ותמיכה בהנעת תוכן המעי.

    אוהד כהן נזנין הוא נטורופת ומטפל בצמחי מרפא
 >> האם מצאנו את המרכיב הטבעי לעור פנים מושלם?