בדיוק לפני עשור הכרזתי שאני טבעונית, זה היה אחרי כמה שנים של צמחונות אדוקה ולא היה לי ספק שזה הצעד הנכון ושאצליח בקלות. וואלה - טעיתי. כבר בטיול הבא שלי בצופים הוגשה לי מנת הדגל הייחודית: פיתה בלחמניה. היו בה בערך מינוס אבות מזון ונשארתי רעבה.

למזלכם – ב-2021 היחס והמודעות לטבעונות השתפרו פלאים. היום כמעט אין מסעדה שלא מגישה מנות טבעוניות (רבות!) ובכל סופר ניתן למצוא מחלקה שלמה של מוצרים טבעוניים איכותיים כמו תחליפי חלב, טופו, סייטן, גבינות סויה ועוד ועוד.

ובכל זאת - המעבר לטבעונות עלול להיות מאתגר. שאלות כמו - איזה מוצרים טבעוניים כדאי לי לנסות? כמה עולה להיות טבעוני? ואפילו האם זה בריא להיות טבעוני? בטוח עברו לכם לפחות פעם אחת בראש. אז כדי לחסוך לכם חלק מהבלגן שאני עברתי - אספתי עבורכם את הטיפים שהייתי כל כך רוצה שמישהו יספר לי לפני שהפסקתי לצרוך מוצרים מהחי. או במילים אחרות, קבלו את המדריך האולטימטיבי לטבעוני המתחיל:

  1. זה לוקח זמן, תהיו סבלניים - מעבר לטבעונות הוא תהליך ולא החלטה של רגע. אין שום סיבה לצפות מעצמכם שמהיום למחר כל התפריט ישתנה, יהיה מאוזן, מושלם, בריא ומדויק לטעמכם. אחרי הכול, כנראה שכמו רוב האוכלוסייה - גם אתם התרגלתם לאכול בשר מגיל צעיר מאוד. דווקא מעבר הדרגתי ומבוקר לטבעונות יכול לסייע לכם לבנות בסיס תזונתי איתן ויציב שיחזיק למשך שנים.
  2. תזכרו שאתם לא לבד - לעשות את המעבר לטבעונות כחלק מקהילה זה הרבה יותר קל מאשר לבד. אז תתחברו לקבוצות של טבעונים בפייסבוק, תעקבו אחרי חשבונות אינסטגרם של טבעונים (כמוני!) ותרגישו חופשי להתייעץ כי כל מי שבחר בדרך חיים טבעונית עבר בעצמו תקופות של ספקות וקשיים, בעיקר בהתחלה.
  3. תלמדו מתכונים קלים שאתם אוהבים - הרגעים שבהם כמעט "נשברים" ומכינים חביתה הם בימים עמוסים מלאים לימודים או עבודה כשאין כוח לכלום ומוכנים לאכול ליטרלי כל דבר שחי. בדיוק בשביל הרגעים האלה חשוב שתלמדו להכין 4-5 ארוחות קלות וטעימות.
    בין אם זה רצועות טופו עם קצת סויה על המחבת, טוסט אבוקדו, יוגורט סויה עם גרנולה או תבשילי עדשים ואורז - יש מאכלים טבעוניים טעימים ומשביעים שקל להכין ממש כמו מאכלים מהחי. ברגע שתתרגלו לפנות אליהם כשהרעב מרים את ראשו - תבינו שההרגל הוטמע ומכאן כבר אין דרך חזרה!
  4. תכירו מוצרים טבעוניים - כשגיליתי שקורנפלקס כריות זה טבעוני הייתי פשוט בשוק. ולא רק - ממרח לוטוס, במבה נוגט, בפלות ועוד כל כך הרבה מוצרים יומיומיים הם טבעוניים. במקום להתרכז כל הזמן בשאלה - על מה אני מוותר/ת כטבעוני/ת תנסו להתמקד בכל הדברים הטעימים שאפשר לאכול מבלי לפגוע בבעלי חיים על הדרך.
  5. תתנסו! - התמזל מזלכם להתחיל את דרככם בעולם הטבעונות בשלב שבו הוא שופע "תחליפים". היום אפשר למצוא בכל סופר חלב סויה, חלב שקדים, חלב אורז, חלב שיבולת שועל ועוד. יש גם מגוון עצום של תחליפי בשר כמו סוגים שונים של טופו וסייטן, המבורגרים מעדשים וחלבון אפונה וכל שנותר לכם זה ליהנות מהעושר הזה ולהבין מה טעים לכם יותר ומה פחות.
  6. תזכירו לעצמכם למה התחלתם - אפשר אפילו לכתוב בפתק בטלפון רשימת סיבות: למה בעצם בחרתי להיות טבעוני/ת? אל הפתק הזה תוכלו לחזור ברגעים מאתגרים. "אם יש לכם למה - תוכלו לשאת כל איך".
  7. תכננו מראש – אם אתם יוצאים לארוחה אצל חברים תזכירו להם שהפכתם לטבעונים. זה לא כזה ביג דיל. תהיו בטוחים שכל מארח יעדיף שתזכירו לו את זה מראש מאשר להזמין לכם פלאפל ברגע האחרון כשכולם אוכלים פיצה. גם אם יוצאים למסעדה - כדאי להציץ קודם בתפריט ורק לוודא שיש לפחות אופציה טבעונית אחת שתוכלו להזמין.
  8. אל תתביישו בזה שאתם טבעונים - האנשים שאוהבים אתכם ואכפת להם מכם צריכים לכבד את הבחירה שלכם. תסבירו להם ברוגע למה הנושא חשוב לכם. תתפלאו כמה אנשים בטוחים שטבעונים אוכלים רק חסה וקינואה. זה בדיוק הרגע להזכיר להם שגם פסטה ברוטב עגבניות, צלחת חומוס או מג'דרה - מנות שאפשר למצוא כמעט בכל בית ישראלי - הן טבעוניות וכולם אוכלים ואוהבים אותן.
  9. תסלחו לעצמכם - גם אם קרה ו"נשברתם" לביס מקוראסון או כל דבר אחר שאינו טבעוני, לא עברתם על שום חטא. לא צריך להתבאס יותר מדי. כולנו רוצים שהטבעונות תהיה כוח חיובי שמרים אותנו למעלה ולא אוסף איסורים שרק מושך אותנו למטה ומכביד עלינו. אז אל תהיו קשים עם עצמכם, כל צעד לכיוון טבעונות הוא מבורך, גם אם לוקח קצת זמן להתמיד, גם אם פעם בכמה זמן טועמים גם ביס מעוגה חלבית. טבעונות היא לא דת. היא בחירה שתפקידה לשפר את החיים שלנו ושל שאר בעלי החיים על כדור הארץ.

 בהצלחה לכל הטבעונים המתחילים והמנוסים ואני כאן להמשיך לייעץ אם תרצו!

אם קיימות וחיים פשוטים ללא פגיעה בסביבה ובחיות מעניינים אתכם - מוזמנים לבקר גם בערוץ היוטיוב ובאינסטוש שלי rotem_kliger