מנת שווארמה עסיסית זה הלחם והחמאה של אוכל הרחוב הישראלי. מספיק לנבור בארכיון הטור הזה כדי להיווכח כמה מילים כבר נשפכו על הנושא. שווארמה טובה זה מעדן, שווארמה רעה זה עדיין סוג של מעדן. לכן אפשר להבין אנשים רעבים שנמנעים מבשר, שמסתכלים בערגה ובקנאה באוכלי הכל עם השומן, העמבה והטחינה שמטפטפת להם על הסנטר בזמן שהם נאלצים להסתפק במנת פלאפל טובה, הטבעונית מלכתחילה.

המצב בזירת השווארמה הטבעונית השתנה בשנים האחרונות, ובלא מעט מקומות מציעים אלטרנטיבות מעולות, גם אם לא זולות (לעניין המחיר עוד נשוב). מסולטנה הטבעונית שהרימה סיח סויה ופטריות שדורות של טבעוניות לא ישכחו, דרך השווארמה המעולה של פלאפל סומסום ברחוב אלנבי, שמבוססת על רידיפיין מיט ותוספות טריות וכיפיות ועד השווארמה הפגזית ב-Vega’s חיפה שמוגשת בטורטייה. וזה באמת על קצה המזלג.

מנת שווארמה טבעונית בדבוש (צילום: ניצן לנגר, mako אוכל)
מנת שווארמה טבעונית בדבוש | צילום: ניצן לנגר, mako אוכל

עכשיו מצטרף לזירה מוסד ותיק בעסקי השווארמה, דבוש בכיכר רבין. המקום שלא ישן לעולם, זה שתור בלתי נגמר של זללנים מאפיין אותו. כמוסד, לא מדובר בשווארמה מהדור החדש שממציאה את הגלגל (ראו ערך מפגש רמב"ם או ארז קומרובסקי), אלא במנה קלאסית עם תוספות בסיסיות, אבל מבוצעות במקצועיות.

בדבוש עבדו זמן רב על תחליף טבעוני ראוי לשווארמה שלהם, יחד עם נתחים עתירי החלבון (27% ל-100 גרם) של מור פודז (More Foods), נתחים מבוססים דלעת וזרעי חמנייה בשילוב עם התיבול הסודי של דבוש (שמוכנים על משטח צלייה נפרד מזה בשרי). לא נותר לנו אלא לטעום, מנת שווארמה בפיתה (51 שקלים) עם כל התוספות וצ'יפס בצד. 

נתחיל מהחלק הטוב: השווארמה טעימה מאד, עסיסית לאללה ומתובלת בדיוק רב. טחינה, עמבה, חריף וסלטים. מה יכול להשתבש? רק הצ'יפס המסמורטט – אבל זה תלוי מראש אם אתם מחובבי הז'אנר או לא. בכל מקרה, עם כל הכבוד לצ'יפס, לא לשם כך התכנסנו. טעים זה כן, נדיב? קצת פחות. במחיר כזה היינו שמחים למצוא קצת יותר "בשר" בפיתה, כמו בגרסה הבשרית, בה הפיתה נראית עמוסה ומלאה יותר.

וכאן שוב אנחנו מגיעים לתמחור, כמה כבר אפשר להתלונן על זה? כמה שיותר. 51 שקלים למנת שווארמה סטנדרטית בפיתה (הטבעונית והבשרית שתיהן נמכרות באותו מחיר) זה על גבול השערורייה. כן, הכל מתייקר – שכירויות, עלויות עובדים, חומרי גלם ועוד - אבל אוכל רחוב בסיסי לא אמור לעלות כך. ואני עוד לא מדברת על מנה בלאפה או בצלחת שמטפסת כבר לגבהים של מנות במסעדת שף (ופה מדובר במזללה על רחוב אבן גבירול שהפך לאתר בנייה).

בשורה התחתונה, כיף שמוסדות ותיקים פונים גם לקהלים חדשים ומאפשרים לכולנו לזלול ברחובות הסואנים, השסועים, המפויחים והמתחדשים של תל אביב, קצת פחות כיף שצריך לחשוב פעמיים לפני שפותחים את הארנק.

דבוש. אבן גבירול 64, תל אביב. טלפון: 03-6912175. כשר