בשבוע הבא תדון ועדת השרים לחקיקה על הצעת החוק לאיסור ההונאה בכשרות, שאמור לשים קץ לאופציית הכשרות האלטרנטיבית, אופציה בה בוחרים בשנה האחרונה לא מעט בתי אוכל ומסעדות בעיקר בירושלים ובתל אביב. על אף שהרפורמה של ש"ס עוד לא יצאה לדרך באופן רשמי, זה לא מונע מהרבנות להטיל בשבועות האחרונים קנסות כבדים על מסעדות שבחרו בדרך של כשרות אלטרנטיבית במודל "השגחה פרטית". ההשגחה הפרטית היא יוזמה שמציעה למסעדות פיקוח פרטי (על ידי משגיחים אורתודוכסיים) ותעודה שמציינת כי בבית העסק קיים פיקוח.

כתגובה לקנסות הכבדים ולמערכת היחסים הבעייתית של מסעדנים עם מוסד הרבנות שנמשכת כבר שנים ארוכות, התעוררה בשבועות האחרונים מחאת רשת של ממש, שמתמקדת בעמודי פייסבוק כמו "כשר אבל מסריח"  ו"פורום המסעדנים". בעמודים האלו חושפים שפים ומסעדנים את הסיפורים האישיים שלהם בעבודה עם מוסד הרבנות.

כך למשל נכתב בעמוד "כשר אבל מסריח": "שנים היה לי פה משגיח שלקח 400 שקל לחודש. יום אחד הוא מגיע ומבקש 1400 שקל! לא הסכמתי. כמה זמן אחר כך הוא הגיע וראה צרור של ריחן... הסברתי לו שקניתי את זה לבית והוא איים שייקח לי את התעודה אם אני לא זורק".

סטייקים (צילום: נמרוד סונדרס)
צפו לעליית מחירים | צילום: נמרוד סונדרס

>> בואו לפייסבוק שלנו

"שתקנו כשמשגיחי כשרות דרשו מאתנו כסף מתחת לשולחן", כתבו בעמוד הפייסבוק "פורום המסעדנים", "שתקנו כשמשגיחים לא הגיעו ולא פיקחו באמת על הכשרות במסעדות. שתקנו כשמשגיחים התנהגו בצורה לא הולמת במסעדות שלנו. פחדנו ושתקנו. עד היום".

"מערך הכשרות של הרבנות הוא מזמן לא עניין דתי או הלכתי", אומר מיקי גיצין, מנכ"ל עמותת "ישראל חופשית". "מדובר במכשיר כלכלי ופוליטי של קבוצה מסוימת שמנסה להחזיק ולשמר את הכוח שלה. לכן בנקודת הזמן הזו יש לנו רק אלטרנטיבה אחת - להחרים אותה. אנחנו צריכים להימנע מלעשות שימוש או לקנות מוצרים שהם בהכשר של הרבנות וללכת ולחפש את האלטרנטיבות, והן קיימות וגדלות כל הזמן". 

עוד באוכל טוב:

גם בכנסת יש מי שמנסה לעצור את חוק הכשרות - ח"כ ממפלגת כולנו רחל עזריה, הנמנית ממקימי מוסד "השגחה פרטית", קוראת לעצור את החוק: "פרויקט הכשרות הקהילתית הוא פרויקט שאני מאוד מאמינה בו. כאישה דתיה אני חושבת שזה הכיוון שאליו אנחנו צריכים ללכת. החוק שש"ס הציעה הוא חוק דרקוני והצעקה של בעלי המסעדות היא מוצדקת, לכן בשבועות האחרונים פעלנו במרץ כדי להפוך את החוק של ש"ס לחוק הרבה פחות דרקוני ואנחנו לא נצביע לחוק כפי שהוא ואנחנו דורשים שהחוק ימותן כדי שבסופו של דבר נוכל להינות מכשרות כמו שצריך". 

ואם חשבתם שהנושא מסתכם בהשגחת הכשרות במסעדות בלבד, טעיתם. אם החוק יעבור, כולנו נרגיש את השלכותיו גם אצלנו בכיס. לאור התנאים היותר מחמירים להשגחת כשרות של הרבנות, צפויה עליית מחירים של חומרי גלם ומוצרי מזון כשרים, בעיקר במוצרי בשר, שם נוצר סכסוך של ממש בין היבואנים לרבנות.

ברבנות הראשית ביקשו להבהיר כי תעודות כשרות שמונפקות על ידי מערך הכשרות הממלכתי בישראל הינן תו תקן רשמי שמעיד על כך שבית העסק אכן עומד בדרישות כשרות ומטרת החוק החדש היא למנוע הטעיות והונאות כלפי הצרכנים. 

 

>> לכל חדשות האוכל