על השאיפה לייצר בשר מבלי לפגוע בבעלי חיים שמענו לראשונה לפני כשלוש שנים, כשבלונדון יצרו קציצה מבשר ששובט במעבדה. המדיה העולמית סיקרה בהרחבה את הפרויקט המבטיח, ומאז התחום רק הולך ומתפתח. עכשיו אנחנו גאים לבשר על מיזם ישראלי חדשני, שמנסה גם הוא לייצר בשר מתורבת במעבדה, כשהפעם מדובר על עוף.

מדובר בסטארט אפ ביוטכנולוגי שנקרא סופר מיט (Super Meat) ומבוסס על מחקר של פרופסור יעקב נחמיאס מהאוניברסיטה העברית. מטרתו לגדל בשר תרנגולת מתורבת, כך שלמעשה הצורך בהריגת החיה - יתבטל.

אתם עוד לא בפייסבוק שלנו? אין מצב

אז איך זה עובד? התאים של התרנגולת נלקחים מתרנגולת חיה באמצעות ביופסיה, מועברים לאינקובטור ומתרבים בתנאים שמחקים את הסביבה הטבעית. לאחר מכן עוברים התאים לקפסולות ושם הרקמות מתפתחות עד לכדי בשר של ממש. אותן קפסולות עתידות להיות מופצות למסעדות, סופרמרקטים או אפילו צרכנים פרטיים. שם הרקמות יועברו אל תוך מכשיר מיוחד, שמהווה למעשה סוג של "תנור" גידול לחתיכות בשר, אותן ניתן לבשל ולאכול.

כנפיים אפויות (צילום: Daniel Loiselle, Istock)
בקרוב נגדל עוף, בעצמנו | צילום: Daniel Loiselle, Istock

כדי להתניע את המיזם, סופר מיט השיקו בימים האחרונים קמפיין מימון המונים שמטרתו לגייס, בשלב זה, 100 אלף דולר (מתוכם גויסו נכון לרגע זה כבר מעל ל-30 אלף), אך כדי להגיע לאותו אבטיפוס של "תנור" זקוקה החברה לכ-2.5 מיליון דולרים, אותם הם שואפים לגייס בהמשך. אם הכל יילך כשורה, צפוי האבטיפוס של המכשיר להיות מוכן כבר בינואר 2018. 

עוד באוכל טוב:


החברה כוללת היום שמונה עובדים בלבד, רק חלקם טבעונים. מעבר לחשיבות הרבה שבמניעת סבל והרג של בעלי החיים, לגידול בשר מתורבת במעבדה יש עוד כמה יתרונות משמעותיים, בעיקר מבחינה אקולוגית: גידול במעבדה מזיק לכדור הארץ הרבה פחות מהגידול של בעלי החיים עצמם, שצורכים משאבים רבים - כמו שטחי מחיה, מים ואוכל. מעבר לכך, העובדה שגידול הבשר לא דורש הרבה משאבים עשויה לסייע בפתרון בעיית הרעב בעולם, ולשנות את המצב הקיים של אוכלוסייה הולכת וגדלה המשתמשת במשאבים הולכים ומידלדלים.

בנוסף, הבשר שגדל בתנאי מעבדה מפוקח בכל שלבי הייצור, ולכן בטוח יותר לאכילה מבחינה בריאותית. תנאי המעבדה הסטריליים יכולים להחליף שימוש באנטיביוטיקה וחומרים שונים שנוהגים לתת לעופות חיים בלולים. בשורה התחתונה - גם המחיר של בשר כזה יהיה זול משמעותית מבשר רגיל, משום שמדובר בתהליך זול בהרבה, כשמוציאים מהמשוואה את הצורך לגדל את העופות ולהאכיל אותם.

העולם כולו הולך לכיוונים שנועדו לצמצם ולשנות את תעשיית הבשר. רק לפני כמה חודשים, למשל, סיפרנו לכם כאן על ההמבורגר הצמחוני המלהיב שמדמה בשר שאכל השף דיוויד צ'אנג בארה"ב, וסימן אותו כדבר הבא בתחום האוכל בעולם. העתיד, כך נראה, כבר כמעט כאן. אנחנו מחכים. 

>> לכל חדשות האוכל