שבועות ארוכים של מתח מגיעים ברגעים אלה לשיאם: צוות השופטים של פרויקט המסעדות הכי טובות בישראל, בחסות פררלה ויקב תבור, הגיש את רשימותיו הסופיות, התוצאות שוקללו - והנה היא לפנינו: רשימת 30 המסעדות הכי טובות בארץ לשנת 2017. ומי הם שף השנה והזוכה בפרס מפעל חיים - שני קריטריונים שעוררו הרבה ויכוחים ואמוציות בקרב השופטים? הכל כאן בפנים. מתחילים.

>> מתכונים לראש השנה

30 המסעדות הטובות בישראל: בחירת השופטים

איך בחרנו?
נתחיל בסוף: היה קשה ומייסר לבחור את הטובות ביותר מבין כל כך הרבה מסעדות מצוינות ומוערכות שפועלות ברחבי הארץ. במהלך תקופה של חודשים חרש כל אחד משופטים בחבר השופטים שלנו את הארץ, ואכל במסעדות שטרם זכה להכיר, כמו גם בכאלה שבהן לא ביקר זמן רב. זה היה החלק הקל. הבחירה עצמה לוותה בהמשך בריבים, שברונות לב ופשרות, כמיטב המסורת של מערכת דמוקרטית. בשלב הבא כל שופט דירג את 20 המסעדות המומלצות שלו (מהמקום הראשון ועד המקום ה-20), ולאחר מכן שקללנו את הנתונים ונתנו למספרים לדבר. זה מה שהם אמרו.

שראביכ

שראביכ (צילום:  יחסי ציבור )
מסעדה קטנה גדולה. שראביכ | צילום: יחסי ציבור

מסעדת שראביכ הייתה בין המוקדים השנויים ביותר במחלוקת בתחרות שלנו. מצד אחד, מדובר בפרויקט ראוי להערכה שגורם לרבים מהשופטים להתרגשות עזה. מצד שני, שראביכ היא מקום צנוע מאוד עם שעות פעילות מאתגרות (המקום אינו פתוח בשעות הערב) שקצת קשה להגדיר כמסעדה של ממש. בשורה התחתונה, נאמנותו של הבעלים, יעקב חייאט, לרדיפה אחרי חומר גלם מקומי, לצד היכולת שלו להפוך גם את האוכל הפשוט ביותר לפנינים אמיתיות, גרמו למקום המקסים הזה להשתחל לרשימה שמורכבת ברובה ממסעדות שף. רבים מהשופטים חושבים שהאוכל של חייאט עולה על האוכל של רבות מהמסעדות היוקרתיות ביותר בישראל.

שראביכ. כפר ראמה. 050-9110230

לה רג'נס

לה רג'אנס לדר עגבניות (צילום: יורם אשהיים,  יחסי ציבור )
רמה אחרת של מטבח כשר. לה רג'נס | צילום: יורם אשהיים, יחסי ציבור

מסעדת היוקרה שבמלון המלך דוד היא המקום הכשר היחידי שהצליח להתגבר על כל האתגרים שניצבים בפני מטבח שף כשר ולהיכנס לרשימת המסעדות הטובות ביותר בישראל. דודו ביטון, השף של המקום ומי שמוביל אותו בשנים האחרונות, מצליח להישאר יצירתי ואינטליגנטי ולהוציא תחת ידיו מנות שהן מלאכת מחשבת מקורית של ממש. את האוכל האקלקטי בלה רג'נס עוטפת מסורת קולינרית ארוכת שנים (כאן החל את דרכו גם השף רפי כהן) שבולטת מכל קיר במקום.

לה רג'נס. מלון המלך דוד, ירושלים. 02-6208795

אורי בורי

אורי בורי (צילום: סיון אסקיו,  יחסי ציבור )
כבוד לדגים ופירות ים כבר עשורים. אורי בורי | צילום: סיון אסקיו, יחסי ציבור

אורי ירמיאס הוא שם שבדרך כלל מתלווה אליו השאלה - מי? אבל כשאומרים אורי בורי, אין כל תמיהה: מדובר באחד המוסדות המבוקשים בישראל לדגים ופירות ים, ויש לכך סיבה טובה (אגב, מדובר במסעדת הדגים היחידה שהצליחה להיכנס לרשימה שלנו). כבר משנת 1989 נותן ירמיאס, בעקביות ראויה להערכה, כבוד במסעדה שלו לדגים ופירות ים. יש שיטענו שלא מדובר במנות חדשניות במיוחד או אפילו מורכבות במיוחד, אבל הצלחות שיוצאות מהמטבח באורי בורי מצליחות להיות פעם אחר פעם טעימות להפליא, ועל זה אין ויכוח.

אורי בורי. רחבת המגדלור, רחוב ההגנה, עכו. 04-9552212

טופולופומפו

כיסוני טפיוקה טופולופומפו (צילום: דן פרץ,  יחסי ציבור )
שפה צבעונית וטעימה. טופולופומפו | צילום: דן פרץ, יחסי ציבור

הרבה נאמר ונכתב על מסעדת טופולופומפו של השף אבי קונפורטי מאז שנפתחה בשנת 2013 בהשקעה אסטרונומית. לצד התפעלות מהקונספט (שהוגדר כאן כמטבח אש אסייתי), העיצוב המוקפד והאוכל, ביקורת רבה הוטחה בשף ובמסעדה על המחירים הגבוהים שהיא גובה. היום, ארבע שנים מאוחר יותר, ניתן להגיד שתמחור בצד (יש כאן אגב ארוחות עסקיות משתלמות שנעות סביב ה-90 שקלים) - טופולופומפו מציעה מטבח מצוין ומקורי, שמדבר בשפה שרק אבי קונפורטי יודע, צבעונית, מסקרנת וייחודית.

טופולופומפו. הסוללים 14, תל אביב. 03-6910691

דיאנא

דיאנא. כנאפה. (צילום: אבו אלהיגא )
מוסד מופתי. דיאנא | צילום: אבו אלהיגא

שמה של מסעדתו המיתולוגית של שף דוחול ספאדי כבר מזמן מוכר כנקודת ציון ששווה להגיע אליה במיוחד מכל הארץ. מדובר במוסד שמצליח לשמור על רלוונטיות בסצנה שנעה בין טרנד לטרנד, ועל רמה גבוהה במיוחד גם אחרי למעלה משלושים שנות פעילות - דבר שקשה למצוא לו אח ורע בישראל. לצד ההתפתחות של נצרת כמעצמה קולינרית דיאנא ממשיכה להציע את אחת הארוחות הערביות הטובות שניתן למצוא בישראל ולעמוד בחוד החנית של המטבח המקומי.

דיאנא. פאולוס השישי 51, נצרת. 04-6572919

יקימונו

יאקימונו (צילום: מיטל סולומון,  יחסי ציבור )
כבוד למטבח היפני בישראל. יקימונו | צילום: מיטל סולומון, יחסי ציבור

בכל רשימת מסעדות מומלצות ניתן מקום של כבוד למטבח המקומי הישראלי, אבל כאן לא נתעלם ממקומות שמייצגים בהצלחה מטבחים אחרים ונהדרים לא פחות. מסעדת יקימונו, מחלוצות המטבח היפני בישראל, היא המסעדה היפנית היחידה שהצליחה לזכות במספיק נקודות כדי להיכנס לרשימה שלנו. מדובר במוסד שמצליח לשמור בעקביות על איכות חומרי גלם מסחררת (גם בסניף הוותיק בשדרות רוטשילד בתל אביב וגם בסניף הכשר והמחודש במלון הילטון בתל אביב), אותנטיות בשפת האוכל היפני (למרות שבירת המוסכמות שבהגשת סוג של סושי עם טחינה) ושירות מסור. אם כבר סושי בישראל - אז כאן.

יקימונו. רוטשילד 19, תל אביב. 03-5175171

מחניודה

מחניודה - שקשוקית (צילום: יעקב הררי, אוכל טוב)
שיקשוקית לנצח. מחניודה | צילום: יעקב הררי, אוכל טוב

המסעדה שבחרתם כאהובה ביותר בישראל, שעשתה מהפכה של ממש באזור שוק מחנה יהודה שעל שמו היא קרויה, זוכה במקום מכובד מאוד גם ברשימה של חבר השופטים. גם אחרי שמונה שנים של פעילות, מחניודה ממשיכה להיות מסעדה מצוינת, שיש לה יכולת שכמעט לא ניתן להתחרות בה: היא מספקת חוויה קולינרית יוקרתית באווירה עממית ומשוחררת. השילוב המושלם של אווירת השוק התוססת והרועשת ומטבח שף מוקפד.

מחניודה. בית יעקב 10, ירושלים. 02-5333442

בר א וין

בר א וין - קרפ סוזט (צילום: יחסי ציבור, אוכל טוב)
צרפת בלבנט. בר א וין | צילום: יחסי ציבור, אוכל טוב

בימים שבהם הקולינריה הצרפתית הולכת ומאבדת מזוהרה ויוקרתה מסביב לעולם, בר א וין מצליחה לעשות בישראל את הבלתי אפשרי - להגיש מנות כמו פטה אן קרוט וקרפ סוזט ולגרום להן להיתפס כסקסיות. האוכל שמגיש כאן השף עינב אזגורי הצליח לכבוש את פאנל השופטים בזכות הקפדה על רמה גבוהה של מנות וגם בזכות תפריט היין המשגע. אלה, בשילוב עם הפיאצה היפה שבה ממוקמת המסעדה - הופכים את בר א וין לפיסה של צרפת כאן בלבנט.

בר א וין. רוטשילד 7, תל אביב. 050-3366622

רוטנברג

רוטנברג דג כבוש (צילום: ג'רמי יפה, אוכל טוב)
מחיים את עמק המעיינות. רוטנברג | צילום: ג'רמי יפה, אוכל טוב

אם יש בישראל מסעדה שיש מאחוריה פילוסופיה שלמה זאת מסעדת רוטנברג בגשר הישנה - מקום שמקדש את חומר הגלם המקומי ומאחורי כל מנה ורכיב המוגשים בו יש סיפור שלם, אותו יודעים לספר הבעלים (שהם גם זוג), הילה רונן ויזהר סהר. בני הזוג הפכו את המקום לפרויקט חיים מעורר התפעלות (יחד הם גם מתפעלים גינת ירק ותבלין מחוץ למסעדה, שמספקת לא מעט פרודוקטים למטבח שלהם), והנוף המדהים הוא רק בונוס. הילה ויזהר לומדים כל הזמן את המקום שבו הם פועלים, והפרשנות שלהם מגיעה היישר לצלחות שהם מגישים. הימור שלנו - עוד שנה-שנתיים המסעדה הזאת תתברג בפסגת הרשימה. 

רוטנברג. קיבוץ גשר הישנה. 04-6752237

גריג

פסטיבל קיץ לבן, גריג (צילום: חיים יוסף,  יחסי ציבור )
המסעדה הצעירה בכתבה. גריג | צילום: חיים יוסף, יחסי ציבור

גריג היא אחת המסעדות החדשות ביותר שהצליחו להיכנס לרשימת המסעדות הטובות ביותר שלנו (לפרויקט לא נכנסו מסעדות שפועלות פחות משנה). המקום פועל בקושי שנה וחצי, אך כבר הותיר עלינו רושם עז ונחרת אצלנו כמסעדה מומלצת לכל דבר. ראשית, המטבח היצירתי של השף עידו פיינר (אקס מול ים) הוא מהמעניינים שנתקלנו בהם לאחרונה, ושנית - תפריט היין של השותף לפעילות אורי כפתורי מחמיא לקונספט - ויחד נוצרת לה מסעדה קטנה ואינטליגנטית שלוקחת את עצמה ברצינות הראויה ומביאה לידי ביטוי את כשרונם של העומדים מאחוריה.

גריג. אחד העם 15, תל אביב. 03-9030677

ביסטרו מיכאל

מיכאל גרטופסקי סיקרט דינר (צילום: פרדי מולי )
מהטובים בצפון ובכלל. מיכאל גרטופסקי | צילום: פרדי מולי

רבים הרימו גבה כשהשף התל אביבי המוכשר מיכאל גרטופסקי ארז את משפחתו ואת הקריירה הפורחת והחליט לעזוב הכל ולהצפין למען אורח חיים שפוי יותר - אך ביקור אחד בביסטרו מיכאל מבהיר עד כמה נכון היה המהלך הזה, עבור תושבי הצפון שיכולים ליהנות מהמקום הזה כל הזמן וכמובן עבור השף. גרטופסקי מפעיל כאן מסעדה כפרית נהדרת שכיף להגיע אליה בכל פעם מחדש. האוכל לכאורה פשוט אך מבוצע מדויק והאווירה משובחת.

ביסטרו מיכאל. הגפן 43, מושב לימן. 04-9821250

דוק

דוק - קולרבי (צילום: שרית גופן,  יחסי ציבור )
אוכל מקומי בתמחור מתון. דוק | צילום: שרית גופן, יחסי ציבור

כשהמסעדה הקטנטונת של האחים אסף ויותם דוקטור רק נפתחה, אנחנו מודים שלא הצלחנו לרדת לסוף דעתם. אך הזמן חלף, המקום והאופי שלו התגבשו והמטבח התחיל לדבר בשפה מקומית רהוטה, ברורה וטעימה מאין כמוה. כיום מציעה דוק את אחת האופציות היותר שפויות (הן מבחינת התמחור והן מבחינת האווירה המשוחררת) לאוכל מקומי מפתיע ומקורי. אנחנו מהמרים שהמקום של דוק ברשימת המסעדות הטובות ביותר בישראל רק יילך ויעלה עם השנים.

דוק. אבן גבירול 8, תל אביב. 03-6098118

רולא

רולא - שישברק (צילום: גיל גוטקין, אוכל טוב)
שישברק ברולא. מהמסעדות המשובחות של חיפה | צילום: גיל גוטקין, אוכל טוב

יש הרבה מוסדות חיפאיים שאנחנו אוהבים מאוד, אך רולא היא בין המסעדות הבודדות בעיר שיכולה להיכנס תחת ההגדרה של מסעדת שף מהטובות בישראל. המסעדה, שלאחרונה עברה למיקום אטרקטיבי בעיר התחתית של חיפה, מציעה מטבח מקומי מרתק שנע בין האוכל הסורי, הלבנוני וגם זה הישראלי, והכל מבוצע ביד מלאת ביטחון ותשוקה.

רולא. הנמל 33, חיפה. 04-8383866

מונא

דוקאז תותים (צילום: אסף קרלה)
מהרומנטיות בירושלים ובארץ בכלל. מונא | צילום: אסף קרלה

השף מושיקו גמליאלי הצליח, מאז נכנס לתמונה, להביא את מסעדת מונא (מקום שיש לו היסטוריה ארוכה ומוכרת בנוף המסעדנות הירושלמי) לפסגת המסעדנות הישראלית. לא פשוט למצוא בירושלים מסעדות משובחות באמת, ומונא היא ללא ספק אחת מהן. גמליאלי מגיש כאן תפריט אירופי קלאסי שמבוצע היטב, והוא עושה זאת באחת האכסניות הרומנטיות ביותר בארץ. לא פלא שאנחנו כל כך אוהבים את המקום הזה.

מונא. שמואל הנגיד 12, ירושלים. 02-6222283

יפו תל אביב

שולחנות עגולים יפו תל אביב חיים כהן (צילום: איליה מלניקוב,  יחסי ציבור )
בדמותו. חיים כהן ביפו תל אביב | צילום: איליה מלניקוב, יחסי ציבור

במסעדת השף שלו בחר חיים כהן להביא את האוכל של הים התיכון, בדגש על מנות איטלקיות קלאסיות, עשירות ולא יומרניות, והוא עושה זאת היטב כבר כמעט שש שנים. הטאבון, שהוא לב המסעדה הזאת, עומד ככוכב בפאתי המטבח הפתוח, ומוציא ללא הרף שפע של מנות. הניסיון העשיר שמביא אתו כהן למסעדה, שנבנתה בדמותו, מורגש באוכל הנהדר שמכינים פה. 

יפו תל אביב. יגאל אלון 98, תל אביב. 03-6249249

משייה

אין תמונה
וירטואוז. מנה של שף יוסי שטרית במשיה

במשיה מביא השף יוסי שטרית לידי ביטוי את מלוא הווירטואוזיות שלו, בדגש על חומרי גלם מקומיים וטעמים ישראליים. התפריט כאן כולל כמה מהמנות הישראליות המזוהות ביותר בגרסאות שף מסקרנות במיוחד, כמו מעורב ירושלמי, קטאייף ומפרום ששטרית מגיש בכרובית - אוכל ישראלי מוכר מזווית שונה וייחודית לחלוטין. מאז שהמקום נפתח הוא מהווה סוג של קונצנזוס בקרב מבקרי האוכל והקהל הישראלי, ויעד מבוקש ביותר לארוחות בוקר, צהריים וערב.

הסלון

אין תמונה
יקר אך מרהיב. הסלון

הרבה מאוד ויכוחים התנהלו בקרב השופטים סביב מסעדת הסלון של השף אייל שני. חלק חשבו שכלל לא ניתן להגדיר את המקום כמסעדה, לאור פעילותו המוגבלת (המקום עובד רק בימים רביעי וחמישי), וחלק חשבו שמדובר במקום שהאוכל בו טוב מכדי להישאר מחוץ לפרויקט. בסופו של דבר הרוב הכריע, והסלון קיבלה את המקום שלו היא ראויה: מדובר במסעדה שונה מכל מה שאנחנו מכירים בארץ, היא לא זולה (בלשון המעטה), ועדיין אין לה מתחרים. האוכל המשובח של אייל שני, בהגשה ישירה של השף ובאווירת חאפלה ים תיכונית לוהטת.



הוטל מונטיפיורי

הוטל מונטיפיורי. פחזניות סנט אונורה (צילום: שירן כרמל)
חו"ל בישראל. הוטל מונטיפיורי | צילום: שירן כרמל

הוטל מונטיפיורי היא המהודקת שבמסעדות של קבוצת R2M. המקום צבר לו עם השנים מעריצים מושבעים, והוא מהבודדים בישראל שמעניקים תחושת חו"ל אוטומטית (הסיבה היא ככל הנראה משהו ביכולת לספק קוקטייל קלאסי ברמה עולמית, לצד המיקום בלובי של מלון בוטיק מושקע שהתנועה בו לא פוסקת לעולם). מקום שבו האווירה המשובחת מצליחה להיות פרמטר לא פחות חשוב מהאוכל עצמו.

 

מלגו ומלבר

דפי פסטה ושרימפס, מלגו ומלבר (צילום: אפיק גבאי,  יחסי ציבור )
משובחת מתחת לרדאר. מלגו ומלבר | צילום: אפיק גבאי, יחסי ציבור

אחד המקומות שמסתתרים משום מה מתחת לרדאר של האכלן הישראלי הוא מלגו ומלבר. מסעדה קטנה ונהדרת שמשקיפה על שדרות רוטשילד ומציעה מנות פירות ים ודגים מהטובות בארץ (אבל לא רק). בניגוד למסעדות אחרות, שעובדות בלייצר רעש וצלצולים, במלגו ומלבר עושים את מה שהם יודעים לעשות טוב, ועושים את זה בשקט (עובדה שאנחנו בהחלט מציינים לחיוב). אז אם עוד לא יצא לכם לאכול מידיו הנבונות והמוכשרות של השף שעומד בראש המקום הזה, מוטי טיטמן, עשו זאת בהקדם.

שילה

אין תמונה
מהטובות ביותר שנה אחר שנה. שילה

כבר הרבה מאוד שנים שהשף שרון כהן מצליח לשמור את שילה בפסגת המסעדות בישראל. הוא עושה זאת תוך מאמץ ניכר ועבודה קשה מאוד, שמשתלמת - כי המסעדה עמוסה מדי ערב עד אפס מקום (ובימים שבהם יורדת קרנן של מסעדות יוקרה זה בהחלט לא דבר של מה בכך). מבלי להכביר מילים, שילה מככבת ברשימה הזאת כי גם אחרי 12 שנות פעילות תהיו בטוחים שתוכלו למצוא כאן דגה מרהיבה ופירות ים משובחים באווירה סקסית במיוחד.


קיטשן מרקט

דג ים וארטישוק קיטשן מרקט (צילום: דן פרץ,  יחסי ציבור )
היחיד שהצליח להיכנס עם 2 מסעדות. שף יוסי שטרית | צילום: דן פרץ, יחסי ציבור

יוסי שטרית הוא השף היחיד שהצליח להכניס שתי מסעדות לרשימה המכובדת הזאת. אחרי משיה, עכשיו מגיעה האחות הגדולה והנהדרת קיטשן מרקט. לטעמנו קיטשן מרקט היא מהמסעדות המעולות ביותר שיש כאן - היא מציעה אוכל שמדבר בשפה היפהפייה והחכמה של שטרית, ומצליחה לעשות זאת בעקביות מעוררת התפעלות. הוסיפו לזה נוף יפהפה של נמל תל אביב, שירות טוב וקשוב ומחירים הגיוניים ביותר - וקיבלתם מסעדה מופתית.

 

ברוט

ברוט - סשימי (צילום: יחסי ציבור, אוכל טוב)
לא שגרתי. ברוט | צילום: יחסי ציבור, אוכל טוב

בר היין שמאחורי התפריט שלו עומדים יאיר יוספי ועומר בן גל הוא מהמקומות החתרניים יותר בסצנת האוכל המקומית. אם אתם מחפשים תפריט בנאלי ואוכל שגרתי לא תמצאו אותם כאן, והאומץ הזה הוא שהקנה למקום הקטן והסימפטי הזה את המיקום הגבוה ברשימה שלנו. צמד השפים מגיש כאן אוכל מקומי עם נגיעות אירופיות ברורות שהוא יוצא דופן ומעניין, ושאוכלים באווירה אינטימית ובליווי יינות נהדרים ממש. ההרפתקנות משתלמת.

החלוצים 3

מוס שוקולד. (צילום: איתן ונונו)
רומנטי ומקסים. חלוצים 3 | צילום: איתן ונונו

נעמה שטרנליכט ואיתן ואנונו ראויים לכל סופרלטיב על המסעדונת המשובחת שלהם בלב שוק לוינסקי, החלוצים 3. השניים מפעילים את המקום באהבה והקפדה אין קץ כבר כחמש שנים ללא יומרות, והם פשוט עושים עבודה מצוינת. כל מנה כאן היא מנה שחשבו עליה מההתחלה (חומר הגלם) ועד הסוף (האופן שבו היא מוגשת על הצלחת). היחס אדיב וחברי, והאווירה רומנטית ונעימה להפליא. מחפשים מסעדות מומלצות? קחו בחשבון את החלוצים 3.

פרונטו

טורטליני תפריט אביב פרונטו (צילום: תמוז רחמן,  יחסי ציבור )
קלאסיקה איטלקית לצד אוכל שף מקורי. פרונטו | צילום: תמוז רחמן, יחסי ציבור

על אף לא מעט שינויים ותהפוכות, מסעדת פרונטו (כיום של השף דיוויד פרנקל) הצליחה לכבוש את מקומה בפסגת רשימת המסעדות הטובות ביותר שלנו - בזכות ולא בחסד. לאחרונה עזב את המקום הבעלים המקורי רפי אדר, ופינה את מקומו לגרסה המודרנית והעילית של פרונטו תחת ידיו של פרנקל, שעדיין כוללת את הבסיס האיטלקי המוכר והטוב, לצד הברקות נועזות ומקוריות יותר.

לוויתן

מסעדת לוויתן אילת (צילום: גיל גוטקין)
הכי טובה מחוץ לתל אביב. לויתן | צילום: גיל גוטקין

שמה של המסעדנות באילת לא יצא למרחקים, עד שנכנסה לתמונה מסעדת לויתן של הזוג ליאור רפאל וענבר שפירא (שהפעילו יחד בעבר את המסעדה הנהדרת המסגר 5 בעיר). כמעט פה אחד נבחרה המסעדה הזאת בקרב השופטים כטובה ביותר מחוץ לתל אביב - ואפילו שווה נסיעה מיוחדת לאילת, וכן, אנחנו יודעים כמה אילת רחוקה. תמצאו בלויתן מנות שלא דמיינתם למצוא בקצה המדינה, ובאיכות שקשה לתאר. פשוט פנינה ישראלית מפתיעה.

בית תאילנדי

פלה פאד פיקנג (צילום: מיטל סולומון)
הישגים בבחירת השופטים והקהל כאחד. בית תאילנדי | צילום: מיטל סולומון

המוסד התאילנדי המצליח בישראל הגיע לא רק למקום מדהים בדירוג השופטים שלנו אלא גם למקום השני והלא פחות מדהים בדירוג של המסעדות הטובות ביותר בישראל לפי בחירת הקהל (מרחק של פחות מ-300 מצביעים מהמקום הראשון - מחניודה), וזה אומר המון על ההישג של השף והמסעדן יריב מלילי. שנים עמד יריב מלילי מאחורי המוסד שלו ונלחם כדי להביא לקהל הישראלי מטבח תאילנדי אמיתי. עכשיו, ממרחק של עשרים שנה, אפשר בוודאות לומר שהוא הצליח. ההכרה גם בקרב השופטים וגם בקרב הקהל, והתורים הארוכים שמשתרכים מחוץ לבית תאילנדי (וגם מחוץ לקאב קם החדשה) - מוכיחים שהעקשנות וחוסר הפשרות בנוגע לחומרי גלם ואותנטיות משתלמת. שאפו.

הבסטה

הבסטה  (צילום: אנטולי מיכאלו)
מתכתבים עם שוק הכרמל. הבסטה | צילום: אנטולי מיכאלו

למראית עין הבסטה, שניצבת בלב שוק הכרמל, עשויה להיראות כמו כל אחת מעשרות המסעדות שמעטרות את סמטאות השוק העמוס. היא מעוצבת בפשטות יחסית, חשופה לצלילים (יש שיאמרו הרעשים) והניחוחות של הכרמל ומציעה תפריטים בכתב יד שנכתבים מחדש בכל בוקר. ובכל זאת, מדובר במסעדה יוצאת דופן שמצליחה להתכתב עם הסחורה של השוק ולהוציא ממנה ומחומרי גלם משובחים נוספים שנמצאים בשיאם אוכל שף מקומי משובח ומעודן. כבר שנים שהבסטה היא מהמקומות החביבים על שפים ואנשי אוכל כאחד, ולא מפתיע שהיא הצליחה להתברג כל כך גבוה ברשימה שלנו.

סנטה קתרינה

לחם בעג'ין, מסעדת סנטה קתרינה (צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב)
עמוסה תמידית. סנטה קתרינה | צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב

מאז שנפתחה בשנת 2015 (ואנחנו גאים שהיינו הראשונים לספר לכם עליה) סנטה קתרינה הצליחה לשבור מוסכמות ולבסס את עצמה כמסעדת שף יוצאת דופן, כזאת שנחילים של צעירים בליינים זורמים אליה מדי ערב, יחד עם פודיז מכל הארץ. ייתכן שזה המיקום (מתחם הבילויים והאלכוהול של בית הכנסת הגדול), וייתכן שזהו האוכל של שף תומר אגאי - שף השנה שלנו - שהוא מבריק וטעים להפליא ומצד שני לא מתיימר להיות עילי. כך או כך, משהו כאן ללא צל של ספק עובד.

טוטו

טורטליני לחי עגל, מסעדת טוטו (צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב)
תמיד נכון. טוטו | צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב

קשה לנו להאמין שאתם מופתעים לראות את מסעדת טוטו מובילה את הרשימה שלנו. אחרי הכל, היא מככבת שנה אחר שנה ברשימת בחירת השפים למסעדות הטובות ביותר בישראל (היא הגיעה השנה למקום השני ברשימה המכובדת ובשנה שעברה כיכבה במקום הראשון). שף ירון שלו, על אף המורכבות שידע המקום בעבר, מנהל בטוטו אופרציה בקנה מידה מרשים במיוחד, והוא עושה זאת בלי להתפשר לרגע ותוך נאמנות חסרת פשרות למקום ולחוויית הלקוחות. וזה עוד לפני שהתחלנו לדבר על האוכל כאן, שכולל מטבח מקומי מחומרי גלם משובחים, מנות שמככבות בתפריט כבר שנים (מישהו אמר פיצה או טורטליני זנב שור?) והפכו למיתולוגיה ואווירה שהיא פאן טהור.

טאיזו

יובל בן נריה בטאיזו (צילום: רמי זנגר,  יחסי ציבור )
במקום הראשון. טאיזו | צילום: רמי זנגר, יחסי ציבור

והנה הגענו למקום הראשון. הבחירה בטאיזו אינה שומטת לסתות, פשוט כי היא כל כך מגיעה למסעדה הזאת. השף יובל בן נריה הצליח, באמצעות מחקר מעמיק וקפדנות שטבועה בו, לכבוש את הישראלים עם אינטרפטציה חדשה למונח אוכל פאן אסייתי. הוא הכיר לנו שילובי טעמים חדשים שלא חשבנו עליהם, עם מנות שאין להן אח ורע מבחינה יצירתית בישראל, וחיבר בין טכניקות בישול מערביות לטעמים של סין, הודו, ווייטנאם, תאילנד וקמבודיה. וכל זה בתוך אחת המסעדות המרשימות והכיפיות ביותר שפעלו כאן.

שף השנה: תומר אגאי

ההחלטה למי להעניק את פרס שף השנה לוותה בלא מעט ויכוחים ודיונים סוערים. מועמדים כמו אייל שני, אסף גרניט והשף והמסעדן יריב מלילי היו גם הם יותר מראויים לתואר - אך לבסוף נקבע במהלך דמוקרטי שהשנה הכתר הולך לשף תומר אגאי ממסעדת סנטה קתרינה. אגאי העלה השנה את המטבח הישראלי רמה אחת למעלה, ניסח שפה קוהרנטית של מטבח מקומי מודרני, והוא ללא ספק מייצג את הדור הבא של השפים הישראלים. אחרי שגדל והתפתח תחת חסותו של חיים כהן, לפני קרוב לשלוש שנים פרש אגאי כנפיים ופתח את סנטה קתרינה, וככל שהזמן חולף - ההייפ סביב המקום נשמר והאוכל רק הולך ומשתפר.

תומר אגאי (צילום: דניאל לילה,  יחסי ציבור )
מטבח ישראלי מודרני. תומר אגאי | צילום: דניאל לילה, יחסי ציבור

פרס מפעל חיים: אירית שנקר

שנקר ופועלה בתחום המסעדנות הישראלית אמנם נחבאים במידה רבה מהעין של הציבור הרחב, אבל אי אפשר להפריז בחלקה בקידום תרבות הקולינריה בארץ, גיבושה והבאתה לנקודה שבה היא נמצאת כיום; שנקר עומדת מאחורי כמה מהמוסדות הקולינריים המשמעותיים שידעה הקולינריה הישראלית (יחד עם חיים כהן) - קרן, דיקסי ופילדלפיה.

המסעדנות בישראל בכלל ומקצועות המטבח בפרט הם לרוב מקצועות של גברים, ומספיק מבט אחד בתוצאות הפרויקט הזה כדי להיווכח בכך. בתוך הקלחת הזאת הצליחה אירית שנקר לבסס עצמה כאחת המסעדניות היחידות וגם הבולטות בישראל. על תרומתה יוצאת הדופן בעבר ובהווה (ספרה החדש "להיות מסעדנית" יצא בשבועות האחרונים לאור), היא נבחרה לקבל את פרס מפעל החיים שלנו.

אירית שנקר (צילום: נירית גור קרבי,  יחסי ציבור )
שנקר. אחראית למוסדות קולינריים מהמשמעותיים ביותר | צילום: נירית גור קרבי, יחסי ציבור

בחירת הקהל למסעדה הטובה ביותר בישראל: מחניודה

עשרות אלפי מצביעים לא טועים! אחרי שבועות שבמהלכם הצבעתם למסעדות שהן לדעתכם הטובות בישראל, הכרזנו בחמישי האחרון על מסעדת מחניודה הוותיקה והתוססת בירושלים, של השפים אסף גרניט ואורי נבון, כמסעדה האהובה בארץ. זאת ללא ספק הייתה שנה מדהימה עבור קבוצת המסעדנות הירושלמית, שמגיעה להישגים ברחבי העולם עם מסעדות בלונדון ובפריז, ואם יש משהו שהזכייה של מחניודה בפרס המסעדה הכי אהובה על הקהל מעידה, זה שהפעילות של קבוצת המסעדנות אמנם גלובלית, אבל הלב נשאר כתמיד במסעדה הראשונה בירושלים.

פררלה ויקב תבור (עיבוד: סטודיו mako, אוכל טוב)
נותני החסות, פררלה ויקב תבור | עיבוד: סטודיו mako, אוכל טוב

תודה רבה לפררלה, מים מינרליים מוגזים טבעיים, וליקב תבור, המייצר יינות בהליך טבעי, שנתנו חסות לפרויקט "המסעדות הכי טובות בישראל" וליוו אותו לכל אורכו. את שני המותגים תוכלו למצוא במיטב המסעדות ברחבי הארץ.