אין תמונה
הזדמנות מצוינת לפיקניק משפחתי

פעם, בעידן שקט ותמים יותר, היינו אורזים את הבנות והכלבה באוטו ונוסעים לסבתא פיצי בקיבוץ ניר עם, לטקס חג השבועות. היינו פורסים שמיכה על הדשא וצופים בטרקטורים, עגלות הביכורים העמוסות, ואפילו התינוקות שהיו "פרי" אותה שנה חולפים מולנו.

אבל היום הבנות כבר לא קטנות, הקיבוץ עבר הפרטה, הקסאמים עשו את שלהם ואין כבר טקס שבועות. לכן השנה הבטחתי לסבתא פיצי שנעשה טקס משלנו: נפרוס שמיכה ונעשה איתה פיקניק עם מיטב תנובת השדה שנביא, כמה אירוני, מתל אביב.

ומה עם הביכורים? אבותינו ידעו כנראה מה הם עושים, כי בכל שבעת המינים שהרכיבו את מנחות הביכורים – חיטה, שעורה, גפן, תאנה, רימון, זית ותמר – התגלו יסודות חשובים לבריאות האדם. לכן, בלי לפגוע בכבודן של הפשטידות ועוגות הגבינה, נראה לי נכון מתמיד להוסיף טעימות משבעת המינים לתפריט החג.

טאבולה (צילום: istockphoto)
סלט טאבולה | צילום: istockphoto

טאבולה מגרגרי חיטה מלאים

כדי להפחית את זמן הבישול אפשר להשרות את החיטה למשך הלילה או לפחות לכמה שעות לפני הבישול. בעונה, כדאי להוסיף גרגרי רימון.

מצרכים (6 מנות):
½ 1 כוסות גרגרי חיטה מלאה
1 כוס מכל אחד, קצוץ דק: פטרוזיליה, נענע, בזיליקום, שמיר, כוסברה
½ כוס בצל ירוק קצוץ דק
מיץ מלימון וחצי
1/2 כוס שמן זית
¼ כוס דבש

הכנה:
1. מבשלים את החיטה כשהיא מכוסה מים עד לריכוך (כשעה-שעתיים). מסננים ושוטפים במים קרים. מסננים שוב היטב.
2. מערבבים שמן זית, דבש, ומיץ לימון ויוצקים על החיטה. בוחשים פנימה את עשבי התיבול, בצל ירוק ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם. מגישים מיד.

לגרסת הדפסה של המתכון

קציצות ארטישוק (תמונת AVI: עדי רם, עשרת הדברות1)
קציצות גריסים מצוינות לאיזון הסוכר בדם | תמונת AVI: עדי רם, עשרת הדברות1
מיני קציצות גריסים ברוטב טחינה

השעורה, שמכונה כיום גריסים או גריסי פנינה, מרגיעה מאוד את הקיבה, מזינה וערכה הגליקמי הנמוך עוזר לאיזון הסוכר בדם. היא טעימה במיוחד כשהיא מוגשת כקציצות קטנות ופריכות, אותן אפשר לאכול חמות או בטמפרטורת החדר. הצלחת המתכון טמונה בלישת החומרים ביד עד שהם נדבקים אחד לשני. טבילת הידיים במים קרים תסייע ביצירת הקציצות.

מצרכים (ל-16 מיני קציצות):

לקציצות:
1 כוס גריסי פנינה
2 כוסות מים
1 כף מלח
½ כוס קמח מלא
2 שיני שום כתושות
2 כפיות דבש
¾ כוס גזר טרי מגורר דק
½ כוס בצל קצוץ דק
¼ כוס צנוברים קלויים במחבת יבשה/אגוזי לוז קלויים וקצוצים/פקאנים קצוצים
קמח נוסף
2-4 כפות שמן זית כתית
1-2 כפות חמאה (או עוד שמן אם יש צורך)
סומק או זעתר לקישוט, לא הכרחי

לרוטב:
2/3 כוס טחינה גולמית, רצוי טחינה מלאה
½ כוס מים רותחים
2-3 כפות מיץ לימון
2 שיני שום כתושות
¼ כוס שמיר קצוץ
1 כף פטרוזיליה קצוצה
מלח
פלפל

גבינות (צילום: דן-יה שוורץ)
עם כל הכבוד לטירוף הגבינות, יש דברים יותר בריאים | צילום: דן-יה שוורץ

הכנה:
1. הכנת הגריסים: שמים את הגריסים בסיר ומכסים במים. מערבבים, מסננים וחוזרים על התהליך עד שהמים נקיים.
2. שמים את הגריסים בסיר עם 2 כוסות המים. מביאים לרתיחה, מורידים את קצף, מכסים ומבשלים על אש נמוכה 15-20 דקות עד שהמים נספגים.
3. מורידים מהאש, מורידים את המכסה ונותנים לגריסים להגיע כמעט לטמפרטורה גבוהה רק במעט מטמפרטורת החדר. מוסיפים מלח, קמח, שום, דבש, צנוברים וירקות ולשים עם הידיים עד ליצירת תערובת אחידה ודביקה (כ-3 דקות).
4. שוטפים את הידיים ושומרים קערה עם מים קרים בצד. מרטיבים או משמנים את הידיים ויוצרים 16 כדורים שווים.
5. מחממים שמן וחמאה במחבת גדולה ומטגנים את הקציצות על אש בינונית-גבוהה עד שהקציצות מזהיבות. הופכים ומטגנים את צדן השני.
6. מנמיכים את האש ומבשלים עוד כמה דקות. מורידים מהאש, מכסים ושומרים חם.
7. מכינים את הרוטב ע"י ערבוב כל החומרים יחד, ומגישים אותו כמטבל לצד הקציצות.

לגרסת הדפסה של המתכון

סלט תאנים, גבינת עזים וארוגולה

הסלט החושני הזה משלב ביכורי תאנים עם חלב ודבש, ואפשר להגיש אותו חם או קר. למרות שהם דומים בטעמם, אני מעדיפה להשתמש בעלי הארוגולה הגדולים במקום בעלי הרוקט הדקים יותר.

אין תמונה
סלט תאנים. גם מתקתק וגם בריא
מצרכים (4 מנות):
8 תאנים גדולות (או 12 קטנות יותר)
1 חבילה גבינת בושרון או אחו
4 כוסות עלי ארוגולה, ללא הגבעולים
מעט פטל, אסנה או אוכמניות טריים לקישוט (לא הכרחי)

לרוטב:
6 כפות שמן זית
2 כפות חומץ בלסמי
2-3 כפיות מיץ לימון סחוט
½ כפית חרדל דיז'ון
4-5 כפיות דבש
פלפל שחור טחון טרי או גרוס
קורט מלח

הכנה:
1. שוטפים היטב את הארוגולה (כדי להוריד שאריות חומרי הדברה יש לשטוף פעמיים-שלוש), ומחלקים את העלים בין 4 צלחות.
2. פורסים את הגבינה לפרוסות עבות וחוצים את התאנים. אם התאנים גדולות במיוחד, חותכים אותן לרבעים.
3. מכינים את הרוטב על ידי ערבוב כל החומרים יחד במטרפת יד. מוסיפים דבש או מיץ לימון לפי הטעם.
4. מסדרים כמה פרוסות גבינה על כל מצע עלים ומכסים בחתיכות התאנים והרוטב. מתבלים בפלפל שחור גרוס ומגישים.

תמרים (צילום: getty images)
אפילו תיכוניסטים אוהבים תמרים | צילום: getty images

להגשה חמה, אפשר לקמח את פרוסות הגבינה ולטגן אותן קלות בחמאה.

המתכון מהספר "פשוט בריא" בהוצאת מודן.

לגרסת הדפסה של המתכון

עוגת תמרים ללא סוכר

זהו עיבוד שלי למתכון שמצאתי בספר "תזונה בריאה וטעימה" מאת הנטורופתית שני ריף-פרופסורסקי. למרות שהוא עשוי מקמח מלא וללא תוספת סוכר, שמחתי לגלות שהוא זכה להצלחה
בקרב קבוצת תיכוניסטים שביקרו בביתי אתמול. הוא מתאים במיוחד לארוחת בוקר מהירה או להגשה
עם משקה חם לנשנוש אחר הצהריים.

מצרכים:
1 תבנית בקוטר 24 ס"מ
3 ביצים מופרדות
2 כוסות (כ-325 גרם או כ-26 תמרים קטנים) תמרים רכים, למשל מזן דרי
½ 2 כוסות קמח מלא
1 כפית אבקת אפייה
1 כפית קינמון
½ 1 כוסות רוויון או יוגורט
¾ כוסות שמן קנולה

הכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות. משמנים תבנית אפייה קפיצית בקוטר 24 ס"מ, או מרפדים בנייר אפייה מודבק עם קצת שמן או חמאה.
2. טורפים את חלבוני הביצים במיקסר חשמלי עד שהם יציבים אך לא קשים ומעבירים לקערה אחרת. שמים בצד.
3. מוסיפים את חלמוני הביצים לקערת המיקסר וטורפים. מגלענים את התמרים, מוסיפים את התמרים לחלמונים וממשיכים לטרוף במהירות בינונית-גבוהה במשך 3 דקות.
4. בקערה אחת מנפים יחד את הקמח, אבקת האפייה והקינמון. מוסיפים לקערת חלמוני הביצים לסירוגין עם הרוויון והשמן. טורפים עד לקבלת תערובת חלקה ומקפלים פנימה את חלבוני הביצים.
5. מערבבים את התערובת עם כף (כדי לערבב פנימה משקעים מהתחתית) ויוצקים לתבנית. אופים כ-35 דקות או עד שקיסם שמוחדר במרכז יוצא נקי.
6. מצננים כחצי שעה לפני שמורידים את הטבעת.

לגרסת הדפסה של המתכון

>> עוגות גבינה

>> מתכונים לשבועות