mako
פרסומת

חגיגית אך צנועה: ארוחת החג של חיים כהן

אחרי שנה נוספת של מלחמה בחוץ ובבית, יוקר מחיה מאמיר ומציאות מאתגרת, בבית משפחת שופט מאסטר שף חיים כהן, בחרו השנה בארוחת חג שמחה וטעימה, אבל מעט יותר פשוטה. על השולחן יעלו ויבואו קרפצ'ו תאנים יפהפה, מנת תמרים ממסעדת קרן המיתולוגית, סיר עוף משגע, קציצות דגים ברוטב ירקרק חמצמץ וגם עוגת תפוזים גבוהה ומרשימה. כל המתכונים (וגם הצצה לזוגיות המתוקה של חיים וסיגל)

חיים כהן
מגזין סוף השבוע mako
פורסם:|עודכן:
חיים כהן
צילום: שירן שי כהן
הקישור הועתק

השנה אנחנו חוגגים את ראש השנה בצל המלחמה, בצל החטופים שעדיין לא חזרו, בצל השכול של הרבה משפחות. חוגגים, וגם לא חוגגים. לכן השנה הבישולים שלנו צנועים יותר - גם בגלל יוקר המחיה וגם בגלל המציאות בארץ. השנה אנחנו חוגגים עם ארוחה שהיא מצד אחד פשוטה ומצד שני חגיגית מאוד, שמחה מאוד וטעימה מאוד, ומוכיחים שלא צריך שוק טלה או רוסטביף בשביל חג משפחתי שמח.

בכל שנה, אבל בעיקר השנה, אני רואה בחג הזדמנות לעצור רגע ממרוץ החיים המשוגע. כולנו מותשים, ואפילו רוחות השבת והחג הן כבר לא כמו פעם. ולכל זה מתווספות המחלוקות בינינו, שהלכו והקצינו השנה, לפעמים אפילו בתוך המשפחה. החג עכשיו הוא הזדמנות בשביל כולנו להתאחד מחדש, לחזור להקשיב, להכיל ולנסות לחבר במקום להפריד. לשבת ביחד, לחשוב טוב ולקוות לטוב, ולזכור לאהוב גם את מי ששונה מאיתנו. כמו שאמרה פעם חברה של אימא שלי, בוא נגיד טוב ונעשה טוב כדי שיהיה טוב. אני יודע שיש כאלה שיגידו לי יאללה יאללה, לך תעשה חמוצים, אבל ככה אני חושב, ככה אני מרגיש, ויכול להיות שזאת השליחות שלי פה בעולם הזה. שנה טובה.

קרפצ'ו תאנים. שילוב מגן עדן
קרפצ'ו תאנים. שילוב מגן עדן|צילום: שירן כהן שי , mako

קרפצ'ו תאנים ועלים ירוקים

התאנים שלראש השנהפשוט נפלאות. לי אישית יש פטיש לקלף אותן, ואני מציע גם לכם לעשות את זה. איך עושים קרפצ'ו מתאנים? קודם כל חוצים אותן ומניחים על צלחת, ואז בעזרת ניילון פשוט מועכים. על זה מזלפים שמן זית, ואני מבטיח לכם שהשילוב של שמן זית ותאנה הוא ישירות מגן עדן (ובטוח יותר מפתה מתפוח ירוק).

את התאנים מגישים כשעליהן סלט של עלים עם בצל סגול, נענע וכוסברה, ואפשר להוסיף גם בזיליקום אם רוצים. התיבול הוא מיץ לימון, שמן זית, ואני שמתי גם רכז רימונים, אבל מהסוג הלא מתוק. אם אין לכם, זה ממש לא חובה. התחלה מקסימה לארוחת ראש השנה.

פרסומת
מפריד עלים
מפריד עלים|צילום: שירן כהן שי , mako
קרפצ'ו תאנים עם שמן זית וסלט עלים
קרפצ'ו תאנים עם שמן זית וסלט עלים|צילום: שירן כהן שי , mako

המרכיבים:
20 תאנים בלאדי (התאנים השמנות, לא אלו בצורת חרוט)
חופן עלי נענע
חופן עלי כוסברה
3 עלי בזיליקום (לא חובה)
חצי בצל סגול, פרוס לחצי ירח
מיץ מחצי לימון
כף שמן זית
כפית רכז רימוניםלא מתוק, או קליפת לימון מגוררת
מלח

מנת פתיחה נפלאה. קרפצ'ו תאנים
מנת פתיחה נפלאה. קרפצ'ו תאנים|צילום: שירן כהן שי , mako
פרסומת

אופן ההכנה:

1. מקלפים את התאנים וחוצים אותן.

2. מערבבים בקערה את העלים והבצל הסגול יחד עם מיץ הלימון, שמן הזית ורכז הרימונים או קליפת לימון ומעט מלח.

3. מסדרים את חצאי התאנים בצלחת בצפיפות קלה, כשהצד הפנימי פונה כלפי מעלה. מניחים עליהן יריעת ניילון ומועכים בעדינות לקבלת מעין קרפצ'ו.

4. מניחים על כל עיגול תאנה גרגיר מלח אחד, ומזלפים שמן זית.

5. מסדרים את סלט העלים באמצע או בצד ומגישים.

תמרים בשמן זית ועשבים. באדיבות מסעדת קרן
תמרים בשמן זית ועשבים. באדיבות מסעדת קרן|צילום: שירן כהן שי , mako

תמרים צהובים מוקפצים בשמן זית

לתמרים צהובים, כמו שקונים אותם, יש טעם בוסרי. אני אוהב להבשיל אותם בסחרור בתוך שמן זית חם עם שום ורוזמרין או תימין או מרווה, מה שיש. אבל חשוב לעשות את זה בסבלנות, הם צריכים ממש לקבל את הצבעים החומים יותר, שמתקרבים לצבעים של תמר מיובש. מגישים אותם חמימים וזה פשוט נהדר.

את המנה הזו הגשתי לפני הרבה שנים במסעדת קרן, ועד היום אני מאוד אוהב את האופן שבו היא משלבת בין המתוק לבוסר, עם שום ותימין או רוזמרין ושמן זית. מאוד מאוד טעים.

מסחרר את התמרים
מסחרר את התמרים|צילום: שירן כהן שי , mako
פרסומת

המרכיבים:
25 תמרים צהובים
חצי כוס שמן זית
10 שיני שום שלמות
2 ענפי תימין או ענף רוזמרין או מרווה

אופן ההכנה:

1. מכניסים את כל המרכיבים למחבת ומחממים על להבה גבוהה, אבל בלי להגיע לטיגון. מקפידים לנענע את המחבת ולסחרר את התמרים.

2. ממשיכים כך, בסבלנות רבה, עד שהתמרים מקבלים כתמים חומים יפים ולמעשה מבשילים חלקית.

אחת המנות היפות
אחת המנות היפות|צילום: שירן כהן שי , mako

סיר קציצות דגים ירוק וחמצמץ

האמת היא שרציתי קצת לצאת מהצבע האדום שתמיד מקושר לקציצות דגים. ספטמבר הוא כבר לא קיץ, שהוא הזמן של האדומים, בחודש הזה אנחנו כבר בירוקים. ספטמבר זה כבר העונה של תרד, סלרי, יותר מאשר עגבניות.

בקציצות שילבתי גם חציל, שאחרי שקולים אותו מוציאים אותו מהקליפה בעודו חמים, ומסננים עם קצת מלח כדי שיגיר את כל הנוזלים. את החציל המסונן מוסיפים לעיסת הדגים. אני מאוד אוהב להוסיף לתערובת הזו גם פלפל ירוק חריף קצוץ. האמת היא שאפשר בכלל להתייחס לזה כאל קבב, כי אני לא שם ביצה בתערובת (אבל מי שרוצה יכול). מה שאני כן מוסיף זה כורכום - אחד התבלינים הכי בריאים שיש. כמעט לכל מנה אני מוסיף כורכום, גם כי זה המטבח שירשתי מאמא שלי אבל גם בגלל המודעות לכמה שהוא בריא. לא חייבים להוסיף בכמות שתהפוך את כל האוכל לצהוב, מספיק להוסיף מעט. חוץ מזה יש שם לימון, נענע יבשה, שום וסלרי, שנותנים לי את הטעמים של הקובה חמדה (או חמוד) החמצמץ, וזה נורא טעים. הבישול עצמו הוא מאוד קצר.

קציצות דגים ברוטב ירוק חמצמץ
קציצות דגים ברוטב ירוק חמצמץ|צילום: שירן כהן שי , mako
פרסומת
מקום של כבוד בשולחן החג. קציצות דגים
מקום של כבוד בשולחן החג. קציצות דגים|צילום: שירן כהן שי , mako

המרכיבים:
700 גרם פילה דג ים, נקי מעור ועצמות
2 חצילים
מלח
שמן זית
2 פלפלים ירוקים חריפים

לרוטב:
שמן זית
10 שיני שום, קצוצות
1 בצל ירוק, קצוץ
כף גדושה נענע יבשה
שני ענפים של סלרי אמריקאי, קצוצים
קוביות קטנות של תפוחי אדמה
חבילת תרד טורקי או בייבי
מיץ מ-2 לימונים
מלח

מגיש את קציצות הדגים
מגיש את קציצות הדגים|צילום: שירן כהן שי , mako

אופן ההכנה:

1. שורפים את החצילים על אש גלויה. מניחים בצד ל-3 דקות, שקצת יתקררו, ואז חוצים אותם ומרוקנים את בשרם למסננת עם מעט מלח, שיגירו נוזלים.

2. מכניסים את הדג למעבד מזון יחד עם בשר החצילים, מלח, פלפל חריף וכף שמן זית. מפעילים בפולסים וטוחנים למרקם עדין (אפשר גם לבקש ממוכר הדגים לטחון אותם פעמיים). מעבירים למקרר לחצי שעה לפחות.

3. הרוטב: מחממים שמן בסיר. מוסיפים שום, בצל ירוק, נענע יבשה מפוררת וסלרי ומאדים עד לריכוך. מוסיפים 2 עד 2 וחצי כוסות מים ומביאים לרתיחה.

4. מוסיפים קוביות קטנות של תפוח אדמה.

5. מוסיפים תרד ומבשלים עד שהתרד "נופל".

6. מוסיפים מלח, עוד שתי כוסות מים ומיץ לימון ומביאים לרתיחה. מבשלים עד שהכל מתרכך.

7. מוציאים את תערובת הדגים מהמקרר ויוצרים קציצות.

8. מכניסים אותן לרוטב הרותח ומבשלים כמה דקות, רק עד שהדג מבושל.

** אפשר להוסיף לסיר קוביות קולרבי בנוסף לתפוחי האדמה או במקומם.

** הסיר יקבל באהבה גם בצל קצוץ (לבן ו/או סגול), מנגולד, כוסברה, פטרוזיליה ושמיר.

כמה אהבה לכל קציצה
כמה אהבה לכל קציצה|צילום: שירן כהן שי , mako
פרסומת
עוף לראש השנה. בשיטה של החמות
עוף לראש השנה. בשיטה של החמות|צילום: שירן כהן שי , mako

עוף וירקות בסיר צבעוני אחד

המיוחד בעוף הזה, חוץ מזה שהוא מאוד מאוד טעים ואי אפשר להפסיק לאכול ממנו, הוא פטנט שאימצתי מחמותי; המסורת היא שדבר ראשון מטגנים את העוף, כדי לקבל ממנו טעם. היא לא מטגנת את העוף, היא לוקחת תערובת של מים, שום ופפריקה, שמה בסיר, מניחה את העוף בפנים ופשוט מבשלת את זה.

מבחינת הירקות - תפוחי אדמה, גזר ובטטה זה חובה (לי לא היה גזר, אבל זה הרבה יותר מוצלח עם). אפשר להוסיף גם דלורית, אפשר להוסיף חציל כמו שעשיתי פה, אבל בסוף הדומיננטי זה גזר, בטטה ותפוח אדמה. אחרי שהעוף מתבשל מוסיפים את הירקות ושוב מים ותבלינים, מכסים ומבשלים על אש קטנה לפחות שעה ורבע. וזהו. אני מציע להגיש את זה כמו בויאבז - ירקות בנפרד ועוף בנפרד. מסננים מעל העוף את הרוטב, מפזרים עליו או על הירקות קצת גרגירי רימון, כדי לתת לזה חגיגיות של ראש השנה, ואני מבטיח לכם שכולם ילקקו את האצבעות.

פרסומת
הירקות. תכף יהיה פה בישול ארוך
הירקות. תכף יהיה פה בישול ארוך|צילום: שירן כהן שי , mako
עוף לראש השנה. בשיטה של החמות
העוף של חיים. מומלץ לפזר רימונים|צילום: שירן כהן שי , mako

המרכיבים:
4 זוגות כרעיים, מופרדים לשוקיים וירכיים
4 תפוחי אדמה
3 בטטות
5 גזרים מקולפים (אם יש)
פלפל שושקה
פלפל ירוק בהיר
חציל שהושרה לשעה במי מלח
בצל סגול, קצוץ
10 שיני שום, קצוצות גס
פפריקה מתוקה
כורכום
פלפל שחור
מלח

אופן ההכנה:

1. שמים את חלקי העוף בקערה, מפזרים חופן מלח גס ומניחים לרבע שעה. מנקים בנייר מגבת.

2. שמים בקערה קטנה בצל, שום, כף פפריקה, כף כורכום, פלפל שחור ו-2 כוסות מים רותחים. מערבבים עד שהתבלינים נמסים.

3. מוזגים את המים המתובלים לסיר, מסדרים את העוף ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומתחילים לבשל.

4. מקלפים את הירקות וחותכים גס.

5. מסדרים את הירקות על העוף.

6. מערבבים שוב בקערה כוס מים רותחים עם חצי כפית מלח, כפית פפריקה וכפית כורכום עד להמסה. מוזגים על הירקות ומביאים שוב לרתיחה.

7. מבשלים מכוסה על אש נמוכה כשעה ורבע.

** אפשר לקשט את המנה בגרגירי רימון.

העוף של חיים. כמה שהרוטב הזה אוהב חלה
העוף של חיים. כמה שהרוטב הזה אוהב חלה|צילום: שירן כהן שי , mako
פרסומת
לא צריך שוק טלה. עוף עם ירקות
לא צריך שוק טלה. עוף עם ירקות|צילום: שירן כהן שי , mako

עוגת תפוז של פיצי

לקח לי זמן, אבל בסוף הצלחתי לשכנע את סיגל, אשתי, להראות לכם איך היא מכינה את עוגת התפוזים שלה, שהיא עוגת התפוזים של בית הקפה שלנו פיצי.

המרכיבים:
6 ביצים (או 5 ביצים גדולות), מופרדות לחלבונים וחלמונים
כוס וחצי סוכר
שלושת רבעי כוס שמן
קליפה מגוררת מ-2 תפוזים
שלושת רבעי כוס מיץ תפוזים
2 כוסות קמח תופח, מנופה

חיים כהן מבשל ארוחת ראש השנה
סיגל והעוגה. אבקת סוכר, לסיום|צילום: שירן כהן שי , mako
פרסומת

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-160 מעלות.

2. מקציפים את החלבונים עד לקבלת קצף יציב, תוך הוספה הדרגתית של חצי מכמות הסוכר (שלושת רבעי כוס).

3. ⁠מערבבים בקערה את החלמונים, יתרת הסוכר, השמן, קליפת התפוז ומיץ התפוזים (חיים וסיגל עושים את זה במטרפה).

4. ⁠מוסיפים את הקמח ומערבבים עד לקבלת בלילה אחידה ללא גושים.

5. מקפלים פנימה את הקצף - מתחילים בערבוב של כמות קטנה פנימה, וממשיכים בקיפול של שאר הכמות, לאט לאט.

6. ⁠מעבירים את הבלילה לתבנית בבקה גדולה (אם התבנית חלקה - ללא שימון), ואופים 35-40 דקות.

7. מוציאים מהתנור, הופכים את התבנית ומשאירים כשעה כדי שהעוגה תימתח קצת ותישאר אוורירית.

8. מגישים עם תה וריבת אוכמניות.

סט של חג
סט של חג|צילום: שירן כהן שי , mako
עוגת התפוזים. מוכנה להגשה
עוגת התפוזים. מוכנה להגשה|צילום: שירן כהן שי , mako
חיים וסיגל אופים יחד
חיים וסיגל אופים יחד|צילום: שירן כהן שי , mako

חג שמח!

מצאתם טעות לשון?