אורז פרסי (צילום: אודליה צדוק)
האורז. אתם מסוגלים לדמיין כמה התפודים האלה פריכים וטעימים? | צילום: אודליה צדוק

בשביל אוכל פרסי טוב לא צריך להתעמק יותר מדי ברזי המטבח הפרסי. מספיק לדעת שהוא מבוסס ברובו על אורז, בדרך כלל לבן, שאליו מתלווים שלל מרקים, המשמשים גם כעין רטבים. כופתאות הגונדי, שסידרנו לכם ליד האורז, הן קציצות שמבוססות על חזה עוף טחון עם חומוס, ומוגשות במרק שבו התבשלו. זהו, אתם בשלים לגשת לשולחן.

אורז פרסי

את האורז הפרסי מכינים בשני שלבים של בישול. בעקבות כך הוא מתקבל מופחת עמילן, ובריא יותר מאורז רגיל. גולת הכותרת של האורז הפרסי היא תפוחי האדמה הפריכים בתחתית הסיר, הנקראים תאדיג וידועים כמפרקי משפחות (כולם רבים עליהם, לא תמיד לכולם נשאר).

מצרכים (6 מנות):
4 כוסות אורז פרסי שטוף
יטר וחצי מים
שמן
קורט מלח
2-3 תפוחי אדמה קלופים (תלוי בגודל הסיר), חתוכים לפרוסות בעובי קצת פחות מס"מ
רבע כפית גרגרי כוסברה (לא טחונים)
רבע כפית גרגרי כמון (לא טחונים)
קורט כורכום
בצל בינוני קלוף ופרוס (לא חובה)

אופן ההכנה:
1. שופכים את המים לתוך סיר גדול. מוסיפים כשתי כפות שמן וקורט מלח, ומביאים לרתיחה על להבה גבוהה.
2. מוסיפים את האורז ומבשלים 5-7 דקות, עד שהוא רק חצי עשוי (החלק הפנימי של האורז עדיין אמור להיות קצת קשה). מורידים מהאש ומסננים.
3. מכסים את תחתית הסיר (אותו סיר, כן?) בשמן, משהו כמו 4-5 כפות, ומפזרים את הכוסברה, הכורכום והכמון.
4. על התבלינים מסדרים את פרוסות תפוחי האדמה, כך שיכסו את כל התחתית של הסיר. אם רוצים, אפשר להדק תפוחי אדמה גם לדפנות.
5. מוסיפים לסיר את האורז המסונן ועוד מעט מים (פחות מחצי כוס), מכסים ומבשלים על להבה גבוהה 5-6 דקות. מנמיכים את האש וממשיכים לבשל כשעה (על פלטת שבת – כשעתיים).
6. הופכים את תכולת הסיר על מגש, ומגישים.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: אורז פרסי

קציצות גונדי (צילום: אודליה צדוק)
וזה הגונדי, אחרי בישול הגון במרק העוף | צילום: אודליה צדוק
קציצות גונדי

הגונדי מתבשל בתוך מרק צח, שלאחר מכן משמש גם להרטבת האורז.

מצרכים (6 מנות):
לקציצות:
קילו חזה עוף טחון
4 בצלים בינוניים קלופים
3/4 כוס חומוס קלוי טחון (להשיג בחנויות התבלינים)
מעט שמן
מלח ופלפל
קורט כמון טחון
קורט כוסברה טחונה
קורט כורכום
קורט הל

למרק:
קורט כורכום
2 כפות אבקת מרק עוף
קורט הל

אופן ההכנה:
1. מערבבים את כל החומרי הקציצות עד לקבלת עיסה אחידה (ולא רכה מדי). משהים חצי שעה במקרר.
2. מרתיחים מים בסיר ומוסיפים את התבלינים (כורכום, אבקת מרק והל).
3. מכינים מתערובת הבשר קציצות עגולות בגודל של כדור טניס, וזורקים לתוך המרק.
4. מניחים לקציצות להתבשל כחצי שעה.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: קציצות גונדי

>> והנה אהרוני נותן בקבב הפרסי