מאז שהתחיל החורף אני רק שומעת מחברים על סירי החמין שהם העמידו. תמונות האינסטגרם והפייסבוק מעידות על סירים מהבילים גדושים קטניות, תפוחי אדמה ובשר, כהים מבישול ארוך ואיך לומר, לא באמת מעוררים תיאבון. וזה כנראה העניין עם חמין: התבשיל שכבש את לב הישראלים לפני דורות ממלא את הלב והבטן ביציקת בטון, אבל בטווח הקצר גורם לתענוג גדול.

>> טעימא: הסיפור שמאחורי הטור

אני עצמי לא חסידה גדולה של חמין, וגם בבית לא אכלנו אותו לעתים קרובות. אמא שלי העדיפה אוכל שנראה מגרה, שמרכיביו ברורים וגלויים ומשך זמן השהייה שלו בקיבה לא מגיע לאורך של סוף שבוע מפנק בקלאב מד יוקרתי במרחק שעתיים טיסה מכאן. היא אמנם הכינה חמין בבית כמה פעמים, והוא אפילו יצא מוצלח, אבל תמיד העדפנו על פניו מרקים מהבילים וקדירות אופנתיות.

מצד שני, אמי ואבי היו ששים לכל הזמנה לארוחת חמין בשבת בצהריים, במיוחד לחמין של צביקה, בעלה של דליה, החברה הכי טובה של אמא מיקי עוד מימיה בדובר צה"ל בירושלים. רבות דובר על החמין המיתולוגי של צביקה. הם היו חוזרים מהארוחות, מלטפים את הבטן ומהללים ומיד עולים לשינת צהריים ארוכה שתעביר את הכובד ששילמה הבטן בעבור החמין האלוהי.

חמין, טעימא (צילום: יפית בשבקין, mako אוכל)
החמין של צביקה. ההורים היו מלטפים את הבטן ומהללים | צילום: יפית בשבקין, mako אוכל

שנים אחר כך, אני תמיד שמחה כשמזמינים אותי לחמין. אני מתלהבת מהקונספט, אוכלת יפה ואחר כך מתלוננת על כובד ולאות. אז כדי להוכיח לעצמי שגם אני יכולה "להרים סיר חמין", לקחתי את המתכון של צביקה (פחות החומוסים שלצד השעועית, שלטעמי יש די גזים בתבשיל בלעדיהם), התלבשתי על המטבח, המתנתי 16 שעות והייתי גאה בריח העשיר, בטעם הכבד והמעולה ובקריאות השמחה והתענוג שיצאו לזוגי מהפה כשהתענג על כל ביס.

החמין של צביקה

המרכיבים:
שלושת רבעי כוס שמן
שלושת רבעי סוכר חום
ארבעה תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים גס
בצל גדול, פרוס
8 שיני שום קלופות (שלמות)
חצי קילו בשר לחמין, פלוס עצם (אפשר גם קישקע מוכן, אני ויתרתי)
כוס שעועית לבנה ששרתה לילה במים, או שעועית מבושלת ומוקפאת
כוס שעועית אדומה ששרתה לילה במים, או שעועית מבושלת ומוקפאת
חצי כוס גריסי פנינה
חצי כוס שזיפים מיובשים
מלח
פלפל גרוס
פפריקה

אופן ההכנה:

1. מחממים שמן בסיר רחב וחסין חום ומסיפים סוכר. כשהסוכר מתקרמל (כלומר משנה צבע ומתגבש)
מוסיפים את תפוחי האדמה ומזהיבים אותם. מצרפים את הבצל והשום ומזהיבים.

2. מוסיפים את הבשר וסוגרים אותו מכל צדדיו. מערבבים ומוסיפים את השעועית (מסוננת כמובן), הגריסים והשזיפים המיובשים ומערבבים היטב.

3. מכסים במים ועוד קצת, מתבלים ומערבבים. מביאים לרתיחה.

4. מכסים בנייר כסף ומכניסים לתנור על חום של 100-110 ללא פחות מ-14 שעות (מומלץ אפילו 18).

>> בשבוע שעבר הכנו עוגיות שמנמנות ומלוחות
>> כך תשדרגו את משלוח המנות
>> מתכונים לאוזני המן