עוף וחצילים (צילום: getty images)
עוף. אמא שלי הייתה אלופה בזה | צילום: getty images

גדלתי בבית שבו העוף הוא חלק גדול מהתזונה. עוף מבושל, עוף בגריל, במחבת, בתנור, שלם או מפורק, רצועות או רגל שלמה. הבנות אוהבות רגליים (חוץ מהחברה של אחי, שאוהבת את העוף שלה חי, מקרקר וחלילה לא בקיבה שלה) והבנים אוהבים חזה, כי ככה זה אצל בנים, וכולנו ביחד מפרקים עופות כמעט בכל ארוחה.

אמא שלי הייתה אלופת מאכלי העוף: חלקים של עוף ברטבים ומרינדות, עופות שלמים ממולאים או צלויים או גם וגם, רצועות עוף בתבשילים אסיאתיים ועוד כל מיני רעיונות שאיש לא הבין מאיפה הגיעו לה אבל אף אחד לא התלונן על הטעם שלהם. היינו שואבים את המנות בלי להשאיר פירור, מגהקים, טופחים על הבטן ומשבחים בפה מלא את כישוריה של הטבחית.

לפני כמה שבועות, כשהתחלתי לתכנן עוד ארוחת ערב משפחתית, שוב עלתה שאלת מיליון דולר מה להכין למנה עיקרית. התנאי היה שהמנה תצריך רשימת קניות פשוטה מחד, ומאידך – שתתאים לחך הבררן והמנוסה של הסועדים הפוטנציאליים. פלשתי לקופסת המתכונים, שכוללת עשרות מתכונים לעוף על צורותיו, ושלפתי כרטיסייה. על הכרטיסייה הנבחרת היה המתכון של קדירת העוף והאורז הזו.

המנה מגיעה בסיר מהביל, אחרי שבילתה לפחות שעה על האש. האורז מתנפח תוך כדי בישול, העוף מתרכך, התבלינים נותנים טעם קצת אקזוטי והמנה כולה מנחמת ועושה נעים בחך ובבטן. אפילו שהיא נראית כמו קדירה ולא כמו מנה במסעדת יוקרה, היא עושה טוב בכל כך הרבה מובנים, שהעין מתייחסת אליה בסלחנות ומוצאת בה יופי ואסתטיקה ממש בקלות.

השעה שמונה הגיעה, ואיתה בני המשפחה הרעבים. הדירה כולה הריחה מג'ינג'ר וקינמון, שעוררו לכולם את הבלוטות, וכבר תוך כדי חלוקת המנות נשמעו גרגורים והנהוני הנאה. בשלב שבו אני התיישבתי לאכול השולחן כבר היה מלא מפה לפה במחמאות על טעם המנה ואיכותה. שחררתי אנחת רווחה בנינוח ג'ינג'ר וקינמון.

קדירת עוף ואורז (צילום: תומר פרת)
קדירת עוף ואורז. כשטועמים אותה היא נהיית יפה | צילום: תומר פרת

קדירת עוף ואורז עם גזר, ג'ינג'ר טרי וקינמון

המצרכים (6 מנות):
3 גזרים מגורדים גס
שני בצלים גדולים פרוסים
שלוש כפות שורש ג'ינג'ר (לא אוהבים ג'ינג'ר? אפשר לוותר, אבל צריך לקחת בחשבון שהטעם יהיה הרבה פחות דומיננטי. אפשר להוסיף מעט שום כתוש כדי לחזק את הטעם)
2 כוסות אורז ארוך (אפשר גם אורז מלא, יש לו מספיק זמן להתבשל)
3 כפות שקדים קלופים (לא חובה)
6 מנות חלקי עוף לפי העדפתכם (כרעיים/חזה/כנפיים)
שמן לאידוי המרכיבים (עדיף שמן קנולה)
חצי כפית קינמון
מלח ופלפל
מים

כלים:
סיר עמוק עם מכסה. אגב, גם סוטאז' עובד (סיר רחב ושטוח)
קרש חיתוך
קולפן
סכין חדה
ומפייה
כלי קיבול למצרכים
כף עץ לערבוב

אופן ההכנה:

1. מקלפים את הגזרים, שוטפים ומגרדים אותם על הצד הגס של הפומפייה.

2. מקלפים את הבצלים, שוטפים ופורסים לפרוסות (כך שיהיו פרוסות של טבעות שיתפרקו בזמן הבישול).

3. מקלפים שורש ג'ינג'ר בעזרת קולפן ומגרדים אותו על הצד העדין של הפומפייה.

4. שוטפים את האורז ומסננים.

5. שוטפים ומנקים את העוף. חשוב להשאיר את העור, הוא מוסיף נוזלים וטעם (לא חייבים לאכול אותו אחר כך). מאחר שהוא הולך לעבור טיגון קל, חשוב לייבש אותו עם נייר סופג.

6. מחממים שמן בסיר עמוק ומטגנים את הבצל עד שהוא מתרכך.

7. מוסיפים את נתחי העוף ומטגנים עד שהם מזהיבים בשני הצדדים (ככה הם יתרככו מהר יותר במהלך הבישול).

8. מוסיפים את השקדים ומזהיבים גם אותם. מוסיפים את הג'ינג'ר והגזר ובוחשים הכל.

9. מתבלים במלח, פלפל וקינמון ומערבבים.

10. מפזרים את האורז השטוף מעל המרכיבים שכבר בסיר.

11. מוסיפים מים עד גובה של כסנטימטר מעל המרכיבים.

12. כשהמים רותחים, יוצרים בורות קטנים בתור הסיר כך שהאדים יוכלו לצאת החוצה. מכסים במגבת ומעליה סוגרים את הסיר עם מכסה.

13. מבשלים על אש נמוכה-בינונית כשעה (עד שרואים שהעוף התרכך והנוזלים נספגו כמעט עד הסוף).

14. מסירים את המגבת, מכבים את האש ומשאירים את הסיר מכוסה לעוד כחצי שעה (אם העוף טרם התרכך לגמרי ועוד יש נוזלים בסיר, משאירים על אש קטנה עד שיתאדו והעוף יתחיל להתפרק קלות).

15. המנה מוכנה! מומלץ לתת לה כמה דקות להתקרר אחרי שהורדתם את המכסה, כדי למנוע שריפת לשונות של סועדים סקרנים ורעבים.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: קדירת עוף ואורז עם גזר, ג'ינג'ר טרי וקינמון
>> חם לכם? אולי תכינו גלידה?