כשרק הגעתי לניו יורק, אחת המשימות הראשונות שלי הייתה למצוא מילון אנגלי-עברי-אנגלי קולינרי, שיסייע לי לאתר מצרכים, להבין מתכונים בספרי בישול ולהזמין מנות במסעדות. זה לא שהאנגלית שלי הייתה גרועה, אבל באוצר המילים חסרו לי אז המונחים הקשורים לתהליכי בישול ולמרכיבים שאינם ביצה, לחם, קמח וסוכר.

ערב ינואר קפוא אחד התעורר בי החשק למרק גריסים עשיר וטעים, כמו הקרופניק שזכרתי מהבית בכל כך הרבה אהבה. מצאתי את המתכון, הכנתי רשימת קניות וירדתי לסופר מתחת לבית, שהיה פתוח 24 שעות ביממה. שיטוט ארוך במעברים העלה את רוב המצרכים של המרק הזה, פרט למרכיב העיקרי – גריסים. לא היה לי מושג איך אומרים את זה באנגלית, שפע המוצרים בלבל לי את העיניים וכך יצא ששבתי הביתה בלי גריסים למרק גריסים.

חמש שיחות טלפון לחברות וחיפוש חסר תועלת ברשת, שעוד לא הייתה בנויה על טייקוני חיפוש ומילונים אין ספור, שלחו אותי למיטה רעבה וקפואה, מחכה לבוקר, שאוכל להתקשר לאמא שתציל את הבורות שלי, ובעיקר את הקיבה. אמא, הגאון הלשוני מהרצליה, דיברה שש שפות עם מבטא מהוקצע, והייתה אוטוריטת תרגום משפחתית וחברתית.

איך שפקחתי עיניים התקשרתי אליה, תוך דקה קיבלתי את התשובה המדויקת ושעה אחר כך כבר לגמתי מרק גריסים מחמם בתור ארוחת בוקר.

עכשיו גם אתם יכולים: קבלו מתכון למרק גריסים כמו של אמא מיקי, עם תיבול נוסף שמחליף את אבקת המרק המסורתית.

מרק גריסים קרופניק (צילום: תומר פרת)
קרופניק כמו של אמא (רק בלי אבקת מרק) | צילום: תומר פרת

מרק גריסים (קרופניק)

המרכיבים:
כוס וחצי גריסי פנינה
4 גזרים מקולפים ומגוררים
3 תפוחי אדמה בינוניים מקולפים וחתוכים לקוביות
4-5 גבעולי סלרי נקיים וחתוכים לפרוסות (בלי העלים)
בצל בינוני מקולף וקצוץ
מלח
פלפל שחור גס
אבקת קארי לתיבול (לפי הטעם)
קינמון (לא יותר מדי)
כמון מזרחי (לא יותר מדי)
מעט שמן זית לאידוי
עירית קצוצה להגשה

כלים:
קרש חיתוך
סכין בינונית
סיר גדול
פומפייה

אופן ההכנה:

1. מחממים שמן זית בסיר גדול ומאדים את הבצל הקצוץ.

2. מוסיפים את הגזר ומאדים עד שמתרכך.

3. מוסיפים את הסלרי ומאדים עד שמתרכך.

4. מוסיפים שתי כוסות מים ומאדים עוד 10 דקות.

5. מוסיפים את הגריסים, מערבבים ומוסיפים מים עד לכיסוי.

6. מוסיפים את תפוחי האדמה והתבלינים ומביאים לרתיחה.

7. מנמיכים את האש לבינונית, מכסים את הסיר ומבשלים כשעה. הגריסים אוהבים לשתות מים ומתנפחים. אם אתם רואים שהמרק הופך לנזיד, מומלץ להוסיף חצי כוס מים ולערבב. מגישים עם עירית קצוצה.

* אמא שלי הייתה מערבבת חלמון של ביצה עם רבע כוס שמנת מתוקה ומזליפה למרק לפני ההגשה. מאחר שאני רגישה ללקטוז מעולם לא טעמתי את התוספת הזו, אז אתם מוזמנים לנסות אותה על מנה אחת, ליתר ביטחון.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: מרק גריסים
>> בשבוע שעבר הכנו עוגת פירות יבשים
>> הצטרפו לקבוצת טעימא בפייסבוק