לחוח (צילום: דן לב, על השולחן)
לחוח. חכו לסוף הכתבה, יש עוד 2 מתכוני המשך. סגנון: אוריה גבע | צילום: דן לב, על השולחן

לחוח

האופי הספוגי של הלחוח הופך אותו לתוספת חובה ליד מרקים או מאכלים עם הרבה רוטב. לפעמים מגישים אותו עם מטבלים שונים כמו חילבה או סחוג (מתכון בהמשך). לפעמים מוסיפים לבלילה עצמה כף חילבה או סחוג להעשרת הטעם.

שעה וחצי התפחה | כשעה הכנה

המרכיבים (ל-10 יחדות):
490 גרם קמח (½3 כוסות) קמח
3 כפות סולת
25 גרם שמרים טריים או 10 גרם שמרים יבשים
1 כפית מלח
1 כפית סוכר
1 כפית אבקת אפייה
720 מ”ל (3 כוסות) מים פושרים

לטיגון:
חמאה מומסת או שמן

1. מכינים את התערובת ומתפיחים: מערבלים את כל החומרים במיקסר עם וו גיטרה 8 דקות במהירות בינונית לקבלת תערובת דלילה.
2. מכסים בניילון נצמד ומתפיחים כשעה וחצי או עד להכפלת הנפח. בחורף זה עשוי לקחת שעתיים.
3. מטגנים: משמנים מחבת (עדיף בעלת ציפוי נון-סטיק) בקוטר 24-22 ס”מ במעט חמאה מומסת או שמן.
4. נוטלים מהעיסה המוכנה בעזרת מצקת ויוצקים למחבת חביתית בעובי 1/2 ס”מ.
5. מניחים את המחבת על להבה בינונית ומאדים 6 דקות. אפשר לזרז את התהליך על ידי כיסוי המחבת, אבל לא חובה. במהלך ההכנה נוצרות בועות. כשהבצק “מתייבש” והחלק התחתון נעשה חום-זהבהב — הלחוח מוכן.
6. מצננים את המחבת על ידי שטיפת חלקה התחתון במים קרים וממשיכים ללחוח הבא.
* אוכלים חם. אפשר לשמור במקרר ולחמם למחרת על בן מארי או מכוסה בתנור.

סחוג ירוק

חריף זה לא רק טעם, זאת דרך חיים, ומי שאוהב חריף יוסיף אותו לכל דבר. נשמר שבועיים-שלושה במקרר בכלי אטום. החריפות דוהה עם הזמן.

10 דקות הכנה

המרכיבים (לצנצנת גרבר):
צרור גדול של עלי כוסברה
5-4 פלפלים ירוקים חריפים ללא גרעינים וגבעולים
2 שיני שום קלופות
1/2 כפית מלח
1/2 כפית כמון טחון
1/4 כפית הל טחון
קורט ציפורן טחון
1 כף שמן

1. מרסקים את החומרים למעט השמן במעבד מזון למרקם של מחית. מומלץ לעבוד בפולסים כדי לא להגיע למרקם של רסק נוזלי.
2. מעבירים לצנצנת ומוסיפים את השמן מעל — כדי שישמש חוצץ ויגן מפני קלקול. 

על השולחן שער גליון פברואר 2014 (צילום: על השולחן)
גיליון על השולחן, פברואר 2014 | צילום: על השולחן

שני מתכוני המשך ללחוח
• לחוח-חביתה: טורפים 2 ביצים ומתבלים במלח ופלפל. מחממים ומשמנים מחבת, יוצקים את הביצים וכשהחביתה מתחילה להתמצק בשוליים, מניחים עליה לחוח. ממתינים 3-2 דקות, הופכים ומטגנים עוד דקה-שתיים. מגישים חם.

• לחוח-טוסט: מחממים ומשמנים מחבת, מניחים לחוח עם הבועות כלפי מעלה ומפזרים גבינה צהובה (פרוסה או מגוררת) על פניו. מניחים מעל לחוח שני ומטגנים דקה-שתיים מכל צד להמסת הגבינה ולמרקם פריך.

 

סבתא שיק- עוגות של פעם בלבוש עדכני; סלט ביצים ודג מלוח- בראנץ פולני בלי רגשות אשם; מסע קובה- מדלעת ועד בורגיניון; איך מכינים נזיד עדשים- כל אלה ועוד 60 מתכונים נפלאים בגיליון פברואר של מגזין "על השולחן".


>> ארוחה בשעה: מרק עגבניות עם קציצות