ענבל ענבר, בעלת העסק "מנגרים מהלב", היא אחת שמכירה מקרוב את השילוב בין משפחה לעבודה בעסק משפחתי. את העסק שלה, העוסק בפיתוח מיומנויות חברתיות ועסקיות באמצעות נגרות בעץ ותובנות על התהליך, היא החלה דווקא לבדה לפני כ-3 שנים.

"אני באה מעולם של שכירים ואף פעם לא היה לי 'ראש עצמאי'", היא מספרת. "הייתי צריכה להבין פתאום במיסים ועמידה בסטנדרטים שונים. בהתחלה בניתי הכל לבד עם הידע שלי גם כמורה לחינוך מיוחד ונגרות וגם כמנחת קבוצות. זה עסק שדורש שינוע של המון ציוד – מקדחות, מלטשות, דיקטים ארגזי צבע ועוד. בעלי יריב, שגם בא מעולם החינוך, הגיע בהתחלה כדי רק לסייע ולתמוך, אבל בהמשך, כשהעסק גדל, הוא נכנס כשותף מלא".

"אנחנו נוסעים לכל מקום ובונים סדנת נגרות שמיועדת לצוותים ולקהילות. יש כאן מתודולוגיה שלמה שעבודת הנגרות היא הביי-פרודקט שלה, אך למשתתפים יש פה גם תוצר משמעותי הום-מייד. דרך הסדנה כל משתתף מזהה מה מפעיל אותו ואיך ניגשים יחד למשימה. זה מקל מאוד את עבודת הצוות ואת תחושת השייכות והמסוגלות".

"בבית לסולידריות חברתית הרגשתי שיש מי שדואג לי"
מתחילת דרכה העצמאית, ענבל מספרת שנעזרה בבית לסולידריות חברתית מטעם קרן משפחת שעשוע. המיזם, הפועל ללא כוונות רווח, נולד בתקופה הכי רגישה לבעלי עסק עצמאיים – הקורונה, ומאז התפתח גם לאפליקציית WeR1 שמציעה סביבת ידע וליווי בנושאים מקצועיים, אפשרות לקיום שיתופי פעולה בין בעלי עסקים וכן אפשרות לקבלת סיוע כספי מטעם הקרן.

"בבית לסולידריות חברתית הרגשתי שיש מי שדואג לי ונותן לי בוסט ראשוני ומעטפת תמיכה. המטרה שלהם היא רק שתתקדמי עם העסק, וזה כ"כ לא מובן מאליו. בין היתר, קיבלנו מהם מענק על סך 30 אלף שקלים, שהקפיץ את העסק והיה בגדר אוויר לנשימה עבורנו. היינו בתחילת הדרך וזה מה שאיפשר לנו לרכוש ציוד ולהשקיע בפרסום".

בנוסף למענק, ענבל מספרת שהיא ובעלה פעילים באפליקציית WeR1 ונעזרו גם באפשרות להתייעץ עם בעלי עסקים אחרים באזור "הקהילוג" ובנוסףנענו למספר הצעות עסקיות באזור שיתופי הפעולה שהוצעו להם במסגרת האפליקציה.

"יצרנו קשרים עם בעל עסק שחיפש סדנה לבת המצווה של הבת שלו ועם בעל עסק נוסף שעשה פרויקט גדול שהצריך כמה חלקים בעץ. ב-"קהילוג" נעזרנו עם שאלות כלליות שהיו לנו וקיבלנו מענה מבעלי עסקים אחרים. אני חושבת שנרשמתי לכל דבר שהציעו באפליקציה ברמת הכשרה כדי ללמוד איך לנהל עסק יותר טוב".

הבית לסולידריות - עסקים משפחתיים - ענבל ענבר 2 (צילום: קרדיט רותם חזן)
צילום: קרדיט רותם חזן

"הסולידריות החברתית בהיבט הכי טהור שלה"
"מיזם  WeR1 מאגד נכון להיום כ-9,000 בעלי עסקים שמשתמשים באפליקציה", אומרת ענבר שעשוע בר-ניר, מנכ"לית משותפת של הבית לסולידריות חברתית. "בעלי העסקים מגיעים אלינו מכל המגזרים וכל התחומים בפריסה ארצית. האפליקציה נשמרת כקהילה מקצועית סגורה ואנחנו מאפשרים רק לבעלי עסקים מוכחים להירשם אליה".

כיצד האפליקציה מסייעת לעסקים קטנים בישראל?
"עסק עצמאי פועל במשאבים מוגבלים. אחת התחושות העיקריות של בעלי עסקים עצמאים היא מה שנקרא "בדידות היזם". האפליקציה, וקהילת העסקים שבתוכה, מעניקה את תחושת הקהילתיות ואת הגב לעסקים האלו. כאן הם מוצאים מישהו שמאמין בהם ואת ההבנה שהם לא לבד דרך החיבור לארגון ולבעלי עסקים אחרים".

"אחד מהמאפיינים של מיזם WeR1 הוא שבעלי העסקים המבקשים מענק הם גם אלה שבוחרים מי מבין העמיתים שלהם יקבל את המענק, כך שגם לכאן נכנסת הסולידריות החברתית בהיבט הכי טהור שלה. בנוסף, באזור "שיתופי הפעולה" באפליקציה בעלי עסקים מוצאים הרבה פעמים את נותני השירות והספקים שלהם בתוך הקהילה, כך שבין אם מדובר בכספי מענק או בכסף פרטי, המיזם מייצר פרנסה לעוד אנשים ומעודד את השיח בין בעלי עסקים".

לדברי שעשוע בר-ניר, בעלי עסקים עוסקים הרבה בשאלות כמו במי לבטוח ומי רוצה בטובתם. הקהילה של WeR1 היא זו שמספקת להם מענה ותחושת ביטחון. "באפקליציה יש אזור שנקרא "קהילוג", שבו בעלות ובעלי העסקים יכולים לשאול שאלות שקשורות לעסק, כמו האם הצעת המחיר שקיבלתי היא הוגנת, האם ערוץ שיווק שאני מתעניין בו הוא אמין ויעיל, איפה כדאי להשקיע כדי לפתח את העסק וכן הלאה".

"אנחנו מעניקים לבעלי העסקים כלים ומידע, והם מוסיפים את הניסיון שלהם שאפשר להפיק ממנו תובנות חשובות. המיזם הוא אחד הבודדים שמאפשר לבעל עסק עצמאי לפגוש מישהו שדומה לו, ללא הגבלה על תחום עיסוק או שיוך גיאוגרפי. זה משהו שחסר מאוד לעצמאים ביומיום".

 יש עסקים משפחתיים שמחוברים לאפליקציה? מה מאפיין אותם?"ב-WeR1 יש לנו גם עסקים של זוגות שעובדים ביחד וגם עסקים של הורים וילדים שעוברים מדור לדור. עקב האכילס של עסקים משפחתיים הוא בנושא השמירה על איזון בין פעילות העסק לחיי משפחה אבל ישנם אתגרים נוספים".

לדברי ענבל, לעסק משפחתי יש גם המון יתרונות, כל עוד שומרים על חלוקה נכונה.

"ליריב ולי יש המון "זמן אוטו" כשאנחנו נוסעים לסדנאות רחוקות יחד וזה מחזק את הזוגיות. החלוקה בינינו היא שאני האחראית על התכנים, השיווק והמיתוג והוא על לוגיסטיקה, שינוע והזמנת חומרים. יש לנו ארבע בנות שכבר גדלו, ואנחנו מרגישים שזה סוג של בייבי חדש שצריך לטפח ולגדל בחיים. כל אחד ממשיך לעבוד במשרה חלקית ששומרת על הספייס ותחומי העניין שלו".

עם אילו אתגרים של עסק משפחתי אתם מתמודדים?
"יכולים להיות ויכוחים על מה נכון לעשות אבל זה מתאזן כשלכל אחד יש את המיומנות שהוא בא איתה. אני כתבתי את התוכנית, הוא מתחבר ומדבר את השפה שאני יצרתי ומדייק אותי והשיח בבית מועצם ברמה האישית".

הטיפים להתנהלות נכונה בעסק משפחתי
לכבוד יום המשפחה, בעלי העסקים המשפחתיים של קהילת WeR1 נשאלו מהם הקווים המנחים להתנהלות נכונה בעסק שיש בו גם ביזנס וגם קרבה משפחתית. "ראינו שעלו שלושה טיפים עיקריים", אומרת שעשוע בר-ניר, "האחד הוא שמירה על תקשורת פתוחה וכנה. לא על הכל חייבים להסכים ולראות עין בעין, אבל כדאי להיות מוכנים לשמוע את השני ולהתנהל בכבוד ובהערכה הדדיים".

"השני הוא חלוקת תפקידים בהתאם לחוזקות של כל אחד ואחת. בסוף יש לכל אחד את התחום שהוא טוב ומוכשר בו ולכן חשוב לראות את היתרונות והחסרונות וכמובן לתת אמון מלא זה בזה".

"הדבר השלישי הוא לוודא שכולם מחוברים למטרות העסק. לפעמים קורה שיש התנגשות מסוימת שנובעת מתפיסות שונות של 'לאן העסק צריך להגיע?'. כשמסכימים יחד על המטרות, 90% מהקונפליקטים מתבטלים".

ענבל, בעלת העסק "מנגרים מהלב", מוסיפה: "ההמלצה האישית שלי היא לשמור על חלקיות משרה כשכיר כדי שתהיה הכנסה בסיסית קבועה. בתקופות של חגים כשאין סדנאות ועבודה, זה נותן לנו עוגן. בנוסף, בית תומך מאוד עוזר. מלבד בעלי, גם הילדות שלנו וההורים שלי מחוברים למה שאנחנו עושים, תומכים ועוזרים בכל מה שצריך".

הורידו גם אתם את אפליקציית WeR1 ללא עלות, קבלו כלים נוספים להצמחת העסק  ותוכלו לחבור לאלפי בעלות ובעלי עסקים קטנים נוספים